Какво знаем за флуора ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Чет 05 апр 2007 10:36

wili98 написа:
vaskoto1 написа:яяя нитроглицерин...
ами това не се ли използваше И за сърдечноболни при кризи?

ахам ахам..
ма го леят по отделно.. в двете ръце..
че да не гръмне у движение ;)

Деца,не правете това у дома! mhihi
Всичко е вредно днес - дали е флуор или аспартам или генно модифицирани животински и растителни продукти - баси - да вземем да се изолираме някъде в Кавказ и да доживеем като Йода - 800 и нам си колко години! :gruebel mhihi !"Яж,пий, :seeex и си носи новите дрехи!"
Безсилни сме пред световните конспирации :wink:

Потребителски аватар
leavon
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот leavon » Чет 05 апр 2007 12:05

Флуорът, който има допир с организма през водата, храната и пастата за зъби наистина може да има вредно въздействие, но при предозиране. Флуорозата е заболяване (много трудно лечимо) със силно кафеникаво оцветяване на зъбите и постепенно разрушаване на емайла и дентина на зъба. За съжаление невъзвратимо. До 1990 г. постоянно се е следяло нивото на флуора във питейната вода в различните райони на страната и в зависимост от това се е препоръчвало допълнително приемане на флуорни таблетки. Тъй като се е преценило, че прицелната група на това въздействие се състои от деца и те трудно биха приемали стриктно таблетки, се разработва програмата за флуорирано мляко. И тъй като има деца, които не пият мляко, но трябва да си мият зъбите, са били измислени детските пасти с повишено съдържание на флуор. В днешни дни пастите се оказват единствения що-годе сигурен по съдържание на флуор продукт, затова са и най-подходящите за профилактика. Зъболекарите имат специални флуорни пасти, но те са за втриване по специална методика само в кабинетите. Иначе цялата работа има смисъл! Флуорът, при втриване в зъбните тъкани, понижава чувствителността в някои зони, но това също се прави от специалист!

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Чет 05 апр 2007 12:15

Колега ти беше и с истерията покрай ваксините или се лъжа? Да флуора е бич за човечествово, дай да направим петиция да го премахнат! Стига глупави истерии.

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 05 апр 2007 12:18

ще подмина язвителните и некомпететни забележки и сравнения м/у различните химични елементи колко са полезни и т.н., както какво ядем пием , как живеем
Всеки си има глава на раменете, на повечето хора им служи само за да им тежи щото не мислят с нея , и всеки сам "решава" как да изживее живота си . Аз мисля , че качеството на живот е най-важното , а благодарение на всичките отрови които поглъщаме всекидневно къде от незнание, къде от простотия човека вместо да става по-здрая , боледува все по често и от все по трудно лечими болести. Аз ви предлагам информация, който иска да чете , да се рови да търси - кое е истина и кое не.......но преди да се изкаже "компететно" да прочете малко повече по дадена тема! преди бях оплют за ваксините и вредата от тях (интересно няколко дена след това темата беше подхавата и по медиите, но бързо беше прекратена след компететна намеса) , сега ме оплюйта и за това - дреме ми - живота си е Ваш
със здраве на всички

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Чет 05 апр 2007 12:20

wili98 написа:от утре само ракия вино бира...

Че аз вода не съм пил никога, а само бира поради тая причина. :lol: :beer

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 05 апр 2007 12:20

Тази тема трябвали да ме наведе на мисълта, че не си миеш зъбите? :shock

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 05 апр 2007 12:21

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 05 апр 2007 12:22

scuba написа:Тази тема трябвали да ме наведе на мисълта, че не си миеш зъбите? :shock

напротив - сутрин и вечер ги мия и даже нямам кариеси и плонмби ;)
но с паста за зъби без флоур :) има и такива даже :)
аз ги произвеждам само и затова сега плуя по флуора

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Чет 05 апр 2007 12:23

Флуор
(Fluorum)

Z=9
p+=9
e-=9
Електронна конфигурация: 1s2 2s2 2p5 Флуорът е p-елемент
Място на ХЕ в периодичната система: 2-ри период VIIА група
Основно състояние: 1s2 2s2 2p5
Валентност: 1
Степени на окисление: -1
Атомни свойства:
Електроотрицателност c =4,1
Във втори период флуорът е с най-малък атомен радиус, затова той има най - силно изразен неметален характер в периода. В VIIА група Флуорът има най-малък атомен радиус, той е елемента с най-силно изразен неметален характер в групата. Флуорът е ХЕ с най-силно изразен неметален характер в периодичната система, той е най-добрия окислител.
Флуорът е елемент с неметален характер:
Простото вещество флуор е неметал.
Физични свойства:
Флуорът е бледожълт газ с остра задушлива миризма. Той е силно токсичен. Специфичната за флуора изключителна химическа активност се дължи на много голямото му електронно сродство и слабата единична химична връзка в молекулите му.
Химични свойства:
Флуорът реагира с почти всички елементи, дори с тежките благородни газове.

1. С кислород образува няколко съединения, от които само едно е стабилно: кислороден дифлуорид(ОF2).
2. С водорода образува флуороводород(HF).
3. С другите неметали образува множество най-различни съединения, като например SF6, PF5, ClF3 и XeF2 и други.
4. F2 разлага водата до флуороводород(HF) и кислород. Реакцията протича с взрив. Той измества О от съединенията му, включително от SiO2 (стъклото).

Водородно съединение:
HF - Флуороводородът е газ с остра задушлива миризма, много отровно. Водният му разтвор (флуороводородна киселина) проявява слаби киселинни свойства (тя е среден по сила електролит), взаимодейства с алкални и алкалоземни халогениди, реагира с киселинни оксиди (измества кислорода от тях), разтваря стъклото, поради което се съхранява в полиетиленови бутилки.
Кислородно съединение:
OF2 - Безцветен силно токсичен газ с остра специфична миризма, малко разтворим във вода.
На флуорът не съответства оксокиселина тъй като той е по активен от кислородът.

Това е от мен, във форума има химици все пак, нека да ги чуем, прочетем...

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 05 апр 2007 12:27

Varbona написа:
Флуор
(Fluorum)

Флуорът е бледожълт газ с остра задушлива миризма. Той е силно токсичен. Специфичната за флуора изключителна химическа активност се дължи на много голямото му електронно сродство и слабата единична химична връзка в молекулите му.
Химични свойства:
Флуорът реагира с почти всички елементи, дори с тежките благородни газове.

1. С кислород образува няколко съединения, от които само едно е стабилно: кислороден дифлуорид(ОF2).
2. С водорода образува флуороводород(HF).
3. С другите неметали образува множество най-различни съединения, като например SF6, PF5, ClF3 и XeF2 и други.
4. F2 разлага водата до флуороводород(HF) и кислород. Реакцията протича с взрив. Той измества О от съединенията му, включително от SiO2 (стъклото).

.

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Чет 05 апр 2007 12:33

Aма ти си ми много интерес човек. Случайно да знаеш, че хлора например е силно отровен и е използван като боен газ, а в същото време готварската сол до колкото знам не е особено смъртоносна? Или ти не ядеш сол?

One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Чет 05 апр 2007 12:36

dermeister написа:Aма ти си ми много интерес човек. Случайно да знаеш, че хлора например е силно отровен и е използван като боен газ, а в същото време готварската сол до колкото знам не е особено смъртоносна? Или ти не ядеш сол?

ти до кои клас си учил ? 3 ?????
нещо химията не ти е била сила
още някое мъъъъъъъъъъдро сравнение ?

Потребителски аватар
dermeister
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dermeister » Чет 05 апр 2007 12:38

One написа:ти до кои клас си учил ? 3 ?????
нещо химията не ти е била сила
още някое мъъъъъъъъъъдро сравнение ?

:bishop Ми ти си спрял във 2ри явно.

Потребителски аватар
VW-fenka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот VW-fenka » Чет 05 апр 2007 12:38

Ох човече ,като химик ти казвам да не се задълбочаваш толкова не ме карай да ти напиша една голяма част от нещата ,които се употребяват всекидневно от всеки и които са много по-вредни от пастата за зъби в която имало флуор...хаха ти да не си мислиш ,че производителите слагат отровния флуор в пастите за зъби без да го обезвредят,чрез различни реакций ....Ще кажа на всички колеги от Химическия факултет да прочетат какво си написал и въобще цялата тема за да се посмеем.
Като не разбираш от химия не пиши глупости да лъжеш хората,а ако искаш да живееш без отрови и химия отиди да живееш в Сибир или на някой от полюсите далече от цивилизацията...21 век сме без ХИМИЯ нищо не е възможно.Не ставай смешен моля ти се!!!
:respect
Не искам да те обидя,но не разбираш нищо от химия.Нека се запази добрия тон. :да:

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Чет 05 апр 2007 12:40

Запазваме добрия тон :lock:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”