Факти за най-мощния двигател на Планетата...

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Съб 07 апр 2007 20:50

добре е двигатела!!!!ама и руснаците не са по зле,даже са малко по добре!!!!просто нямат пари.ама имат по добри двигатели за многократна употреба....

Потребителски аватар
faint
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот faint » Съб 07 апр 2007 20:51

т'ва че постоянно се чува туй и онуй за Хамериканците кво изобретили не означава че руснаците не са го направили доста преди тях... :twisted:

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Съб 07 апр 2007 21:04

Паднах от стола :shock

През 1928 година, физикът пол Дирак (Paul Dirac) открив анти-тела. неговата теория е че всяко тяло има анти-тяло което има същата маса, но обратен заряд! Ако двете противоположни тела се срещнат се получава ГОЛЯМО БУМ, защото цялата им маса се превръща в ЕНЕРГИЯ както гласи формулата на Айнщайн (Е=мс^2). Количество с големината на Аспирин би създало енергия достатъчна да премести тяло на стотици светлинни годин.

Проблема (по стар човешки обичай) е че в момента е необходимо повече енергия за създаването на анти-тела отколкото се получава, поради което на земята се произвежда 1/10 милярд от 1 грам :shock годишно! Другия проблем е съхранението, защото веществата се взривяват в момента в който се докоснат до материал.

Наса се надява да усвои технологията в следващите 30-40 години!

Източник: BBC Science & Nature

Потребителски аватар
mx3333
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mx3333 » Съб 07 апр 2007 23:30

prj57 написа:Колега, така е.... но за момента разполагаме (така изглежда) със зародиш на тази технология, а в космоса имаш безтегловност + ускорението е постепенно не за няколко секунди!!! Нали прочете по горе че сега на новия "двигател" са му необходими 4 дена да се засили до 120км/ч и това идва само от няколко килограма ксенон газ + генратор с мощноста на 25 100ватови крушки (това дават соларните панели на Deep Space 1)

Изтрелян през '98 в момента скоростта му е 53 000км/ч, няма ядрена реакция и за това му трябват дни да ускори!

Ако ще се ускорява с такива темпове, каква е файдата? Все едно "колата ми върви със 300км/час обаче се засилва 5 часа" - то излиза че скоростта е 300км/5часа = 60км/ч. Все пак не живеем по 1000 години, че да си позволим такива изчаквания.

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Съб 07 апр 2007 23:43

mx3333 написа:
prj57 написа:Колега, така е.... но за момента разполагаме (така изглежда) със зародиш на тази технология, а в космоса имаш безтегловност + ускорението е постепенно не за няколко секунди!!! Нали прочете по горе че сега на новия "двигател" са му необходими 4 дена да се засили до 120км/ч и това идва само от няколко килограма ксенон газ + генратор с мощноста на 25 100ватови крушки (това дават соларните панели на Deep Space 1)

Изтрелян през '98 в момента скоростта му е 53 000км/ч, няма ядрена реакция и за това му трябват дни да ускори!

Ако ще се ускорява с такива темпове, каква е файдата? Все едно "колата ми върви със 300км/час обаче се засилва 5 часа" - то излиза че скоростта е 300км/5часа = 60км/ч. Все пак не живеем по 1000 години, че да си позволим такива изчаквания.
Па и много арчи :lol:Сериозно-фактите :horror: Абе яка тема е пуснал колегата :да:

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Нед 08 апр 2007 1:16

mx3333 написа:

Колега за момента този йонния двигател се слага на сателити и сонди! С помощта на ядрен разпад или синтез реакцията се увеличава многократно, но трябва първо да измислят как жив организъм ще търпи радиацията! Говори се че първо ще се използва ракета носител с химично гориво да изведе летателния апарат в орбита и тогава да се запусне йонно-ядрения двигател, иначе ще си съсипем планетата с атомни бомби!

Потребителски аватар
VW_FEN
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VW_FEN » Нед 08 апр 2007 11:25

Това за антиматерията и аз съм го чувал ;) Може би натам отиват работите :) Щом са се захванали, ще го решат и този проблем с производството и тогава... представяте ли си - до Орион и обратно за два дена :shock то вярно човек пада от стола направо :shock

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 08 апр 2007 11:33

prj57 написа:Паднах от стола :shock

През 1928 година, физикът пол Дирак (Paul Dirac) открив анти-тела. неговата теория е че всяко тяло има анти-тяло което има същата маса, но обратен заряд! Ако двете противоположни тела се срещнат се получава ГОЛЯМО БУМ, защото цялата им маса се превръща в ЕНЕРГИЯ както гласи формулата на Айнщайн (Е=мс^2). Количество с големината на Аспирин би създало енергия достатъчна да премести тяло на стотици светлинни годин.

Проблема (по стар човешки обичай) е че в момента е необходимо повече енергия за създаването на анти-тела отколкото се получава, поради което на земята се произвежда 1/10 милярд от 1 грам :shock годишно! Другия проблем е съхранението, защото веществата се взривяват в момента в който се докоснат до материал.

Наса се надява да усвои технологията в следващите 30-40 години!

Източник: BBC Science & Nature

Хъ-хъ един mind-teaser за теб : каква е анти-частицата на неутрона (по какво се различава от него),след като той няма ел.заряд???

Най-мощния ракетен двигател : http://en.wikipedia.org/wiki/NK-33
Става въпрос за отношението мощност/тегло.
Когато на американците им се предлага да закупят тези двигатели,те НЕ вярват,че е възможно тази технология да е безопасна.Имаше филм по Дискавъри.

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Нед 08 апр 2007 21:07

Андро, не знам дали имат предвид ел. заряд... доколкото разбирам (и по спомени на една от теорийте на Айнщай) всяко тяло има анти-тяло в паралелно на него време.

Се едно те има тебе сега и анти-тебе в паралелно на тебе измерение и време :lol:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Нед 08 апр 2007 21:32

Амм,доколкото аз съм чел всяка елементарна частица си има анти - двойник.Примерно античастицата на електрона се нарича позитрон и е с положителен заряд и същото тегло като електрона.Различават се по заряда.Когато "нормална" и анти - частица се срещнат те анихилират,т.е. това е процес,при който взаимно се "унищожават",като се отделя енергия - светлина,топлина по формулата която си дал по-нагоре.
А античастицата на неутрона се различава по него по своя СПИН - посоката на въртене.Е,това си беше просто закачка :) .
Преди два-три месеца се чу,че някакви учени отделили известно количества антиматерия в един ускорител на частици... а бе на когото му е интересно да чете :D .

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Нед 08 апр 2007 21:41

andro_v написа:Амм,доколкото аз съм чел всяка елементарна частица си има анти - двойник.Примерно античастицата на електрона се нарича позитрон и е с положителен заряд и същото тегло като електрона.Различават се по заряда.Когато "нормална" и анти - частица се срещнат те анихилират,т.е. това е процес,при който взаимно се "унищожават",като се отделя енергия - светлина,топлина по формулата която си дал по-нагоре.
А античастицата на неутрона се различава по него по своя СПИН - посоката на въртене.Е,това си беше просто закачка :) .
Преди два-три месеца се чу,че някакви учени отделили известно количества антиматерия в един ускорител на частици... а бе на когото му е интересно да чете :D .

Значи все пак са успели ? аз съм луд фен на тези теории (на рамото ми имам татту 'e equals mc squared' :lol: ). Опита беше следния .. една елементарна частица я замразяват до почти абсолютната нула 272.98**** нещо такова .. и бяха казали така.. ако има анти-материя (или тъмна материя) която се твърди че може да мине през всичко.. то ако мине през тази елементарна частица която е в почти пълен покой ще я раздвижи което ще покачи температурата в "инкубатора" .. е ако я е покачило то експеримента е бил успешен :)

Потребителски аватар
Spunky
Автомобил: CC
Двигател:

Мнениеот Spunky » Нед 08 апр 2007 21:51

сега, като пуснат новия ускорител под алпите, ще излезнат още интересни неща :D

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Пон 09 апр 2007 8:47

Koлко побират резервоарите на совалката...при такъв огромен разход?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 09 апр 2007 9:11

R@do написа:Koлко побират резервоарите на совалката...при такъв огромен разход?

Онова голямото червено-оранжево нещо под нея какво мислиш,че е?Баш резервоар е:? Ама с какви габарити е само :shock :shock :shock :
Length: 153.8 ft (46.9 m)
Diameter: 27.6 ft (8.4 m)
Empty Weight: 58,500 lb (26,559 kg)
Gross Liftoff Weight: 1.680 million lb (762,136 kg)

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”