Биодизел

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
vsdvsd

Мнениеот vsdvsd » Пон 08 яну 2007 16:51

Колега, ше споделиш ли по-подробно какво точно си направил и колко километра си минал с промените. Тази система към която си дал линк май само подгрява олиото или прави и още нещо :? :wink:

Sorry, сега видях че има друга тема по въпроса

Потребителски аватар
G3
Автомобил: Vw Sharan 7M
Двигател: 2.8 v6 204ps 4motion Ha METAH

Re: Биодизел

Мнениеот G3 » Чет 05 апр 2007 21:46

Alek написа:Аз миналата година пробвах с чисто олио и нямаше проблем

колега изкаш да кажеш че колата ти работи с олио ? това за пържене от мазазините ?????? или се бъркам , упалил съм се че днес в Фантастико имаше промоция олио 1л. - 0.99лв ?

Потребителски аватар
Alek
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Alek » Чет 05 апр 2007 22:41

Абсолютно:)......изгорих около 6 литра......по мое мнение се държеше чудесно........но доколкото знам не е никак полезно да се кара с такова олио.......

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пет 06 апр 2007 8:20

Alek написа:Абсолютно:)......изгорих около 6 литра......по мое мнение се държеше чудесно........но доколкото знам не е никак полезно да се кара с такова олио.......

Според теб кое не е полезно ? Няма никакъв особен проблем да се кара с чисто олио колата (освен при по-ниски температури когато няма система за подгряване на горивото още от резервоара) - има множество такива примери, и то не само у нас (дето сме все сиромаси и по-живи и от дявола), ами и в разни страни дето им викаме "бели" - Англия, Норвегия, ...
Но е хубаво това олио да няма примеси в него от типа на вода, бензиноподобни (понякога с такива съединения се прави извличането и рафинирането), а много ме съмнява при по-ниска цена дали това е така. Иначе на нормалното (което също не е кой знае колко качествено - нали все сме големи тарикати) олио у нас цената му е близка до тази на нормалната минерална нафта (докато за в Англия съм чувал за разлика в цената ТРИ пъти !).

Потребителски аватар
G3

Мнениеот G3 » Пет 06 апр 2007 22:38

Alek написа:Абсолютно:)......изгорих около 6 литра......по мое мнение се държеше чудесно........но доколкото знам не е никак полезно да се кара с такова олио.......

мерси за отварането на очите ми

MartinB
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот MartinB » Вто 10 апр 2007 13:01

Здравейте!
Нов съм в тематиката и форума!

От известно време се интересувам от производство и употреба на Биодизел.Знам,4е Вие сте повече по употребата,но ще си задам въпроса:
знае ли някой нещо за производствените суровини-биомаса,олио,метанол,киселина:откъде може да се закупуват,цени,количества....Пробвах да намеря в google,но уви-трудно е ....

Благодаря предварително!

Потребителски аватар
nix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nix » Вто 10 апр 2007 15:28

Прочети цялата тема, има доста линкове, потърси в Уикипедията, има адски много сайтове за това. Потърси и в форумите на dir.bg, там също има доста изписано. Поздрави и успех :wink:

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Мнениеот marianchev » Сря 11 апр 2007 0:41

да сложа ли биодизел на моя голф2 1,6Д '85г. и от къде да намеря във Варна

Потребителски аватар
nix
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nix » Сря 11 апр 2007 8:40

От проба не боли, най много да ти се позапуши филтъра.
иначе не го карай много дълго , все пак си е старичък и може да се скапят гумените уплътнения. Но 2-3000 км няма нищо да ти стане. :)

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Сря 11 апр 2007 14:41

marianchev написа:да сложа ли биодизел на моя голф2 1,6Д '85г. и от къде да намеря във Варна

Лично аз не те съветвам. Според много от писанията, дизеловите апаратури на автомобили преди 90 и ... (ха де - някъде там беше) година не са пригодени за работа с биодизел, който е много добър разтворител - най-вече към всичко гумено. След въпросната година тези уплътнения, маркучи, и т.н. каквото има гумено са вече не на каучукова, а на силиконова основа, и биодизела не им влияе. Колегата levonik беше споменал че някъде към Виница са му сменяли всичко гумено за не твърде голяма сума пари ЦЪК- ако трябва там попитай. Но си мисля че дори и едно зареждане може да види сметката на каквото има там. Още повече колата ти е старичка, и не можа да няма натрупани някакви отложения по резервоар, тръбопроводи, и т.н., които почти идеалният разтворител (биодизела де) да закара там, където най-малко очакваш. Предполагам че има къде да се намери биодизел из Варна (щом и в Търговище има), обаче за читав биодизел - :dontknow:

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Сря 11 апр 2007 14:55

http://biodiesel.bg/index.php?n=6 Ако може да се вярва на написаното - следва да е читаво горивото - обади се и питай дали имат дистрибутор за Варна!
Извинявам се ако вече е пускан линк за тази фирма !

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Мнениеот marianchev » Сря 11 апр 2007 21:09

Благодаря ви за отговорите, вярно че колата си е стара ама до сега не съм имал проблеми с двигателя: за 6,5 год. имам близо 200хил. км. без ремонти по ДВГ та се чудя дали да не смеся примерно 70% нафта и 30% биодизел примерно или олио. Ама ще видим,като събера повечко инфо и заменя горивото ще ви кажа за последствията ако има такива !

Потребителски аватар
G3

Мнениеот G3 » Сря 11 апр 2007 21:14

в момента не карам дизел , ама проверих цената на олиото 1,50 за литър дали ще качи разхода щото иначе няма симсал да карам с олио щото нафтата е 1,80 , рядко ако намеря на 1.40 или 1.50

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Чет 12 апр 2007 8:54

Свестен биодизел е 1,30.Като го смесиш 50/50 излиза 1,55

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Чет 12 апр 2007 8:55

G3 написа:в момента не карам дизел , ама проверих цената на олиото 1,50 за литър дали ще качи разхода щото иначе няма симсал да карам с олио щото нафтата е 1,80 , рядко ако намеря на 1.40 или 1.50

Не те съветвам да караш със олио а със биодизел , иначе биото сваля расхода със около литър ( зависи от кубатурата ) защото съдържа повече енергия от минералнатия дизел . от 2 седмици Мерца на сестрата (124 2.5д 89г.) се кара със 100% био навъртени са около 2000км. и не е мръднал свали разхода със около 1.5 и уборотите на празен ход паднаха със около 100 (получава се при работа със по високо калорично гориво) та се наложи да ги дигнем малко. От утре и аз откривам сезона със Б50-Б60 като съм се подготвил за смена на гумените елементи. Колега marianchev не се притесняваи караи смело дори и със Б50 учаква те смяна на горивен филтър на 2-3000 километра ( еднократно ) защото биото ще изчисти резервоара а гумените елементи ще започнат да прокапват след 5000 км. може моалко по малко може и много повече там е малко божа работа :) Но смяната излиза около 100лв на цялата горивна система. И един съвет не се доверяваите много на Сампо защото до колкото дочувам преди година са ги затворили от РИОКОС и нямат сертификат за качество а чувам и отзиви че не "перат" биото. Ако взимате от тях задължително си носете една бутилка за да направите полева проба; пълнете половината бутилка със био и допълвате със вода след това разклащате интензивно оставяте и до минута трябва да се отделят двата пласта със рязка граница и без оттаика защото ако има отаика това е сапун + промишлен глицерин а преливането на границите мисля че се получаваше от недобро учистване на метиловия алкохол :roll: Ако отговаря на този тест биото сипваите без да се притеснявате и само газ и ляв мигач :twisted:

Върни се в “Дизелови агрегати”