FTP-почивай в мир!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Съб 14 апр 2007 11:20

колега boil аз съм на друго мнение за БТК.

1-во БТК го преватизираха то е часно.
2-ро БТК не е вече монополист на пазара на итернет в България

Аз не виждам как интересите на една телекомуникацийонна компания биха довели до затваряне на локално ти фтп или до спиране на торент сайт.

АДСЛ нямало достап до датата и фрее-тата. Ами колега незнам колко си наясно с термина "БГ пееринг", една измишлйотина на софийските доставчици за да зарибят повечко рибки.
Пееринг занчи директна връска. Малките доставчици се обединиха в един голям WAN именно за да могат да предложат по големи скорости на по-малка цена.
Смисал трафика които те правят помежду си не се таксува за него не се плаща на 3-тиа големия доставчик (примерно бтк които внасят интернет от вънка смисал дават ти достап до yahoo например).
Крайния резълтат от това беше оферти от сорта 5Mbps за 20 лв на месец. ДА ама НЕ 5Mbps до къде до съседа ли ? Извън България скороста ти е мизерна, но потребителя се радва че има 5Мbps :).

Бтк като пуснаха услугата АДСЛ, направиха дъмпинг на цената на Интернета. И малките доставчици направиха бойкот, не допуснаха БТК в този техен затворен кръг.
Преди БТК да пусне АДСЛ-а, те бяха само доставчик на едро и не представляваха заплаха.
А има и друга възможна причина. БТК не е допуснат до вътрешната мрежа, зада не лъснат страниците с нелегална информация в интернет.

Правате разлика моля м/у Internet и Ethernet, защото БГ пееринга е един по-голям Ethernet.

П.П Не защитавам БТК! Ако не ги харесвате не ги ползвайте. Но Бтк далеч не са единсвените вече доставчици на интернет в България и от доста отдавна не са монополист.

Потребителски аватар
biol
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот biol » Съб 14 апр 2007 12:05

Lizard написа:колега boil аз съм на друго мнение за БТК.

не ти разбрах мнението

"
Lizard написа:АДСЛ нямало достап до датата и фрее-тата. Ами колега незнам колко си наясно с термина "БГ пееринг", една измишлйотина на софийските доставчици за да зарибят повечко рибки.

Бтк като пуснаха услугата АДСЛ, направиха дъмпинг на цената на Интернета. И малките доставчици направиха бойкот, не допуснаха БТК в този техен затворен кръг.

Смисал трафика които те правят помежду си не се таксува за него не се плаща на 3-тиа големия доставчик

много точно а и сега с бг торентите трафика също не минава през тях

кога спряха фреетата и пуснаха торентите
за монопола незнам от 2 годи не сам се интересувал
но преди това бг беше с наи-строгия рестриктивен лицензионен режим и не се допускаха фирми за нет
доколо помня бяха амо 3или 5 фирми които осъществяваха свъраноста
а бтк вкарваха нет но нямаха никакав бг пиеринг
продаваха достъп но не участваха в бг пееринг и за това и не ги пускаха

а за последната ти част за скоростите
покажи ми тази тарифа която ми дажа 5Mbps Външен (мразя го този термин) несподелен
много добре знаеш как се определят скростите и от какво зависят
и засхто пуснаха торентите

краиния клиен не го интересува дали има 5 Мбпс бг или интер ..
иска като отваря висока скорост навсякаде кадето му трябва и това че е бг не е проблем на него
радвамсе че се по малко зависи нета от монополите а ако се и махнат политиците .....
абе стига даи да говорим за масло и спирачки
тука не му е мястото

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Съб 14 апр 2007 17:19

БТК е "обречена" компания :wink:
В далечен план (5~10 години) няма да съществува. Това грози всички стари големи световни телекоми които нямат гъвкава фирмена политика. Някой като ФрансТелеком и ДойчеТелеком имат супер гъвкава пазарна политика(предоставят нови и атрактивни услуги на фиксираните клиенти) Нашият телеком не е фалирал просто защото е купен в пъти на по-ниска цена от пазарната, свити са драстично разходите (съкратени са 12 хил. души!!!), направени "кухи" инвестиции и е подарен трети печеливш(естественно!!!) GSM оператор.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”