Oтново въпросче към РС спецовете
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- hristian37
- Автомобил: Голф 6 ТДИ
- Двигател:
- Контакти:
Oтново въпросче към РС спецовете
Здравейте - сега събота и неделя нямаше какво да правя и реших да пробвам Вистата - разцепих си Д диска с Партишън меджик и си инсталнах Вистата, запазвайки си на С диск ХРто. Всичко стана ок видях я Вистата, ама разбрах че ще работя с нея когато си купя още памет
И реших да я махна - форматирах диска на Вистата с ПМ - бях влезнал с ХРто - всичко стана - после пак си го обедених с Д диск и всичко си стана по старому, ОБАЧЕ остана WINDOWS BOOT MANAGER - който явно е някъде на С ,много ме дразни и въпроса ми е как да го махна. 10х Предварително 
- hristian37
- Двигател:
- Контакти:
- alien1
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
На "С" има един фаил boot.ini, който е скрит по принцип. Трябва да да го направиш видим от Windows Explorer - Tools\Folder Options...\View\ Hide protected operating system files. Там махаш отметката. После на "С"то ще видиш въпросния файл. Отваряш го с Notepad.
Изтриваш реда където пише Windows Vista.
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS - тоя ред трябва да отговаря на началната част на реда за стартиране на XP. Можеш да промениш и времето за изчакване да не е 30 секунди.
Освен тоя начин има и други методи като с fdisk изпълниш format MBR ама не ми се пише чак толкова.
Ако имаш въпрос по изпълнението на първия метод пиши пак или на лични.
Изтриваш реда където пише Windows Vista.
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS - тоя ред трябва да отговаря на началната част на реда за стартиране на XP. Можеш да промениш и времето за изчакване да не е 30 секунди.
Освен тоя начин има и други методи като с fdisk изпълниш format MBR ама не ми се пише чак толкова.
Ако имаш въпрос по изпълнението на първия метод пиши пак или на лични.
- hristian37
- Двигател:
- Контакти:
- vasstop
- Гадфадъ'

- Автомобил: Golf 2 syncro
- Двигател: 1P 1990
- Контакти:
hristian37 написа:колега абсолютно така е , няма и следа от вистата ама при рестарт излиза боот менажера и пак трябва да избирам, боот.ини то съм гледал от пц с една операционна система и го направих аналогично, ама глупавия менаджер излиза пак
С десен бутон на мишката върху My Computer -> Properties -> Advanced -> Startup and Recovery - "Settings"-> Time to display list of operating systems - uncheck, тоест да не е избрано.
- hristian37
- Двигател:
- Контакти:
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
Колеги, понеже в къщи имам 3 ОС-а (XP Pro; XP 64bit; Vista), та от личен опит знам, че Виста не ползва boot.ini както по-старите ОС.
Реално от Виста можеш да кажеш да ти се показва буут меню, което включва две точки:
1. Виста
2. По-стара операционна система
Когато избера "По-стара ОС", тогава ми пуска boot.ini и отново ми излиза меню:
1. Win XP Pro
2. Win 64 bit
Ето какво пише в моето boot.ini най-отгоре, кометара е добавен от Виста:
този файл BCDEDIT.EXE се намира на дяла на Vista в \windows\system32 и се стартира от command prompt. С опцията /? излизат и възможните команди за редактиране на boot-ване
Предполагам, че понеже вече си избързал да изтриеш vists дяла на диска си, няма да имаш тази програмка. Ще поровя из нета къде я има за сваляне.
Информация за bcdedit.exe от microsoft.
Ето тук малко инфо относно въпроса ти, цитат:
Реално от Виста можеш да кажеш да ти се показва буут меню, което включва две точки:
1. Виста
2. По-стара операционна система
Когато избера "По-стара ОС", тогава ми пуска boot.ini и отново ми излиза меню:
1. Win XP Pro
2. Win 64 bit
Ето какво пише в моето boot.ini най-отгоре, кометара е добавен от Виста:
;Warning: Boot.ini is used on Windows XP and earlier operating systems.
;Warning: Use BCDEDIT.exe to modify Windows Vista boot options.
този файл BCDEDIT.EXE се намира на дяла на Vista в \windows\system32 и се стартира от command prompt. С опцията /? излизат и възможните команди за редактиране на boot-ване
Предполагам, че понеже вече си избързал да изтриеш vists дяла на диска си, няма да имаш тази програмка. Ще поровя из нета къде я има за сваляне.
Информация за bcdedit.exe от microsoft.
Ето тук малко инфо относно въпроса ти, цитат:
You will need to delete these files from your XP installation drive/partition (make sure view is set to show hidden files and folders and show protected operating system files):
$RECYCLE.BIN
Boot (folder)
Boot.BAK
bootmgr
BOOTSECT.BAK
Once those are deleteted - boot from your XP setup CD and at the first screen it stops select R to go to the recovery console. Type fixboot at the command prompt after you have selected your Windows installation.
- hristian37
- Двигател:
- Контакти:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”