ЕС налага ограничения на употребявани автомобили заради вредните емисии...!!!
Спират от движение 500 000 коли в София!!!
18 април 2007
Половин милион коли в София ще бъдат спрени от движение. Това са автомобили, които нямат катализатор за изгорелите газове.
В групата със сигурност попадат старите соцвозила и повечето западни модели над 15 г. С тази европейска мярка искаме да намалим трафика и смога, пише в. "Стандарт", като се позова на столичния зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов. Отначало колите без филтър няма да имат достъп само до центъра на София. Впоследствие забраната ще обхване целия град. Ограничението ще влезе в сила, след като бъде гласувано от общинския съвет. Сега в София има над 1 млн. коли, обясни Стоилов. Във всяка втора обаче липсва катализатор, който трябва да се сменя на 80-100 хил. км. Цената му е над 1000 лв. и шофьорите масово си спестяват тези пари. В трафика на най-бедната новоприета членка на ЕС (България - бел. ред.) доминират коли, които германци и италианци са управлявали преди 10 г. и сега ги продават на ниски цени, съобщи неотдавна АФП. Всеки ден хиляди стари превозни средства чакат своите нови собственици в най-големия открит пазар за коли в Горубляне. Някои от тях са толкова стари, че отдавна са излезли от употреба в страните, които са произведени, коментира агенцията.

ЕС налага ограничения на употребявани автомобили!!!
- Tinko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ЕС налага ограничения на употребявани автомобили!!!
Последна промяна от Tinko на Сря 18 апр 2007 13:01, променено общо 1 път.
- Tinko
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
bobo7 написа:аз съм с евро 4, ко знач1и товА?>Pichaga написа:евро -изисквания за отработени газове
евро 1,2,3,4
има го отдавна
Ами имаш катализатор, освем ако не си го махнал....
Правил ли си нещо по генерацията, за по хубав звук, сменял ли си гърнета......
Те повечето майстори като видят че не разбираш и ти казват а тва гърне не ти трябва и ти слага боклук за да ти го вземе, а цените на катализатора са звездни..........

- jettro
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
То катализатори добре. А кво правим с колите с LPG и метанови уредби? Наскоро гледах филм по Explorer за проект на правителството на Великобритания за насърчаване използването на LPG и метанови уредби за да се намалят вредните емисии. Хората намалят данъци и т.н....чак Ролс Ройс вече предлагали коли с газови уредби...
Тук май всичко пак ще се направи за да ни брулят повече, а не заради някаква загриженост за природата.
Тук май всичко пак ще се направи за да ни брулят повече, а не заради някаква загриженост за природата.
- Neuton
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И сега при годишния преглед се изисква автомобила да не надвишаваш определена норма вредни емисии, което е пряко свързано с наличието на катализатор и доколко работи. ( Естествено, проверката за вредни газове е про-форма, няма кво да коментираме). Самият факт, че имаш катализатор, не означава, че отдавна не е сдал багажа и че само си "тежи на мястото". По принцип всяка кола, произведена в ЕС след 1992г. би трябвало да има катализатор, дори за пред данъчните годината на производство беше достатъчно основание за да ти намалят пътния данък на 50%.
Иначе тва за старите автомобили си го дъвчат отдавна...ама къде ще отиват боклуците на европейците, ако се забрани в целия ЕС - сигурно при братушките.
Еdit: Сега прочетох какво е написал Jetro. Много ми е странно като отида на преглед, слагат ми компютъра и ме карат да пусна на бензин. И като ги питам за къв ... да пускам на бензин, като почти през цялото време я карам на газ, онзи ми вдига рамене и вика :Такива са изскванията...е за какво намаляване на емисиите си говорим тогава...
Иначе тва за старите автомобили си го дъвчат отдавна...ама къде ще отиват боклуците на европейците, ако се забрани в целия ЕС - сигурно при братушките.
Еdit: Сега прочетох какво е написал Jetro. Много ми е странно като отида на преглед, слагат ми компютъра и ме карат да пусна на бензин. И като ги питам за къв ... да пускам на бензин, като почти през цялото време я карам на газ, онзи ми вдига рамене и вика :Такива са изскванията...е за какво намаляване на емисиите си говорим тогава...
Последна промяна от Neuton на Вто 17 апр 2007 15:46, променено общо 1 път.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”