Газ индикатор на Таблото

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
mafiota
Автомобил: Audi A6 C5
Двигател: APU

Мнениеот mafiota » Вто 30 яну 2007 14:57

wili98 написа:@spirof я разкажи малко по-подробно за таз джаджа дето си я монтирал на бутилката..
каква ти е бутилката, от къде взе джаджата...?
щото гледам моето ключ има такава опция да мери, и съм много навит..
даже ми се върти една ненормална идея у главуту..

като мина на газ, стрелката на бенз да показва колко газ имам ;)

Мисля че електрониката е на БРЦ, към стрелката на на нивомера се поставя едно цилиндрично магнитче, което въздеиства върху датчик на хол, и в зависимост от отдалеченоста на магнитчето спрямо датчика на хол електрониката формира изходно напрежение което се променя във функция от показанието на стрелаката на бутилката.
А това за стрелката на бензина е добра идея , и аз съм се замислял, но маи че трябва доста "гимнастика" и опити:)
Но като цяло не е невъзможно.

Потребителски аватар
spirof
Автомобил: Audi A4 B5
Двигател: ADR 1998
Контакти:

Мнениеот spirof » Вто 30 яну 2007 23:14

Wili98:
датчика който се слага на бутилката го има на снимката-един кръгъл с надпис STARGAS
марката не е важна-виждал съм и с надпис Stefaneli....
мисля че ги продават във всеки магазин където продават газови части
този модел от снимката става на доста модели сонди-най добре да свалиш стъкалцето на нивомера и по него да търсиш датчика
на самата стрелка на нивомера има магнит който задеиства датчика на хол и по този начин се получава индикацията
ако срещнеш проблем с намирането на датчик мога да проверя от там от където взех моя

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Сря 31 яну 2007 7:25

Ами колеги тя работата с индикаторчето на газта е ясна всичко се свежда до някакъв волтметър, но нека някои ако има идея да сподели как може да се направи по-добър (по-точен) нивомер на газта в бутилката, смисъл да не се използва информацията от механичния!
Може би пак на електронен принцип и да е в пряк контакт с газта в бутилката, но разбира се и да е пожаробезопасен.

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Сря 18 апр 2007 14:30

Намерих такъв нивомер като от снимката /stargas/, но цената му е 25 лв. Като се обърне от долната му страна има нещо като диоди тъмно сини на цвят. един 5 мм в основата си /там където се пада магнита на стрелката/ и пет, шест малки 3 мм. подредени на дъга/където се движи стрелката/. Кабела който влиза в нивомера е с три накрайника/два захранване и един сигнал/ Та питането ми е какви се тези диоди иначе е много лесно за направа. Освен тези елементи има и 3 съпротивления. Ако някой има идея какво е това - да пише, че 25 кинта си е много пара, а е добре човек да може да си следи нивото на газта в купето.

Потребителски аватар
mafiota

Мнениеот mafiota » Сря 18 апр 2007 14:41

Това трябва да е датчик на хол. Абе да ти кажа чесно при мен не е направено никак лесно, маи има и чипче :)

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Сря 18 апр 2007 15:35

То добре ама къде са 15, къде са 25 лв. Та затова ми е питането. Както ламбда емулатора. Продава се за 20-30 лв., а реалната му цена е около 5 лв. ако си го направиш.

Потребителски аватар
spirof
Автомобил: Audi A4 B5
Двигател: ADR 1998
Контакти:

Мнениеот spirof » Нед 22 апр 2007 17:30

в кръглата кутийка има датчик на хол
индикатора е от един кит на неомонтана

а относно емулаторите-едровата цена е от 12 до 15 лв за ламда-сонда емулатор българско производство

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 18 юни 2007 13:00

По въпроса , намърдах на капачето на сондата една риийд ампула да ми светва червен светодиод, като ми падне близо до 0-та стрелката на газта та да се сещам да зареждам. Другото измерване си е бош лаф работа, но пък е красиво :wink:

Върни се в “Направи си сам!”