dmitko написа:Малко физика:
Принцип на действие на микровълнова печка - радиовълни с определена честота и мощност се излъчват в даден обем. При определени честоти и прилична мощност водните молекули във течностите и храните започват под въздействието на ел.магнитните вълни да се движат по-бързо вследствие на което се и загрява самата течност /храна/ от т.нар. брауново /хаотично движение на молекулите.
Енергията на ел.магн. вълни е пропорционална на честотата им.
Сега какво е общото -
Микровълновата печка работи на честота 2300-2500MHz при излъчвана мощност от магнетрона до към 800W.
GSM-те работят на две честоти 900 и 1800MHz, втората честота доколкото имам спомени е въведоха преди няколко години и то май само в големите градове както и да е, точно тя е близка до тази на микровълновите, но разликата е, че мощността на излъчвания от GSM-а сигнал е 0,2W.
Но за два часа работа на два GSM си мисля, че и малкото затопляне, което ще придадат на яйцето /около 50W за час/ е достатъчно белтъка да му побелее /не да се свари/, а той почва да побелява още при 50С.
От голямо значение е телефоните да са възможно най-близко до него защото напрегнатостта на ел.магн. поле намалява много бързо примерно на метър от GSM-a.
Така, че не виждам нищо особено тревожно във този опит, в случая вълните не променят химически веществото а му въздействат физически чрез повишаване на температурата, това не е рентгеново лъчение да променя и разбива молекулния състав на веществата.
Дали кожата ви се топли от инфрачервените лъчи на домашната печка или на същия принцип вътрешността на тялото /мозъка / се топли от GSM-a разлика никаква. Проблем би било ако водите много продължителен разговор и температурата около и зад ухото ви превиши 45С - започва разпад на белтъчните молекули.
И този опит нека го направят в провинцията където съм сигурен,че клетките са все още на 900MHz - там ще им трябват около 8 часа, само дето през това време яйцето ще изтива и нищо няма да се получи.
Ето това е в общи линии. Не съм съгласен само с някои неща!
Иха как си ме изпреварил, същият пример щях и аз да дам!
И от тоя пример вкъщи жена ми не ми дава да си държа телефона до леглото !!

А телефона е опасен само когато говорите с него и на всеки половин час за Мтел и когато пращате смс-и или пък си чатите в нета!!
Иначе през останалото време е абсолютно безвреден!!!