Колеги, от дълго време ползвам една схема, с която си регулирам перките в компа. Та реших да я споделя с вас:
http://www.molia-polzvaite-drug-host-za-snimki/v.php?p=u/34/8417_501.BMP
С1 (100 до 470 нанофарада) и С2 (33 до 47 нанофарада) са керамични кондензатори, С3 (10 до 100 микрофарада) е електролитен. Стойността им не е критична, затова в скобите съм написал колко приблизително да бъдат. 7805 е интегрален стабилизатор на напрежение. Продава се в пластмасов корпус (максимален ток до 1 ампер) и в метален корпус (ток до 3 ампера). Аз съм предпочел пластмасовия, понеже е доста по-малък като размер. Представлява трикрака интегрална схема, на която гледано отпред (към надписа) левия крак е вход, десния изход, а средния - общата маса. Р е потенциометър 1 или 1.2 килоома, t е терморезистор. Със схемата може да се регулира изходното напрежение приблизително в границите от 5 до 11 (11,5) волта, като горната граница е различна, в зависимост от големината на захранващото напрежение - 12 или 12,5 волта (JNC-тата и Codegen-ите могат и повече ). Терморезистора може да се закрепи на някой радиатор, като по този начин в малки граници се получава автоматично регулиране в зависимост от температурата (ако това не е необходимо вместо терморезистор се слага обикновено съпротивление). Схемата е елементарна и може да се събере от човек без почти никакви познания по електроника. Само трябва да се внимава крачетата на интегралната схема да се свържат правилно и да се спази поляритета на електролитния кондензатор - сега мернах, че не съм го означил на схемата. Плюсовото краче на кондензатора се връзва отгоре, а минусовото отдолу (към Ground). Освен елементарна, схемата е и безотказна (и евтина). Ако някой желае да има възможност за пълната мощност на вентилатора просто трябва да съедини левия и десния крак на интегралната схема с някакво це-ка ключе и готово.
Надявам се да съм бил полезен.
Схема на Fan controler
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Върни се в “ОФФ-Топик - други”