Схема на Fan controler

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Miki
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Схема на Fan controler

Мнениеот Miki » Съб 21 апр 2007 15:14

Колеги, от дълго време ползвам една схема, с която си регулирам перките в компа. Та реших да я споделя с вас:

http://www.molia-polzvaite-drug-host-za-snimki/v.php?p=u/34/8417_501.BMP

С1 (100 до 470 нанофарада) и С2 (33 до 47 нанофарада) са керамични кондензатори, С3 (10 до 100 микрофарада) е електролитен. Стойността им не е критична, затова в скобите съм написал колко приблизително да бъдат. 7805 е интегрален стабилизатор на напрежение. Продава се в пластмасов корпус (максимален ток до 1 ампер) и в метален корпус (ток до 3 ампера). Аз съм предпочел пластмасовия, понеже е доста по-малък като размер. Представлява трикрака интегрална схема, на която гледано отпред (към надписа) левия крак е вход, десния изход, а средния - общата маса. Р е потенциометър 1 или 1.2 килоома, t е терморезистор. Със схемата може да се регулира изходното напрежение приблизително в границите от 5 до 11 (11,5) волта, като горната граница е различна, в зависимост от големината на захранващото напрежение - 12 или 12,5 волта (JNC-тата и Codegen-ите могат и повече ). Терморезистора може да се закрепи на някой радиатор, като по този начин в малки граници се получава автоматично регулиране в зависимост от температурата (ако това не е необходимо вместо терморезистор се слага обикновено съпротивление). Схемата е елементарна и може да се събере от човек без почти никакви познания по електроника. Само трябва да се внимава крачетата на интегралната схема да се свържат правилно и да се спази поляритета на електролитния кондензатор - сега мернах, че не съм го означил на схемата. Плюсовото краче на кондензатора се връзва отгоре, а минусовото отдолу (към Ground). Освен елементарна, схемата е и безотказна (и евтина). Ако някой желае да има възможност за пълната мощност на вентилатора просто трябва да съедини левия и десния крак на интегралната схема с някакво це-ка ключе и готово.

Надявам се да съм бил полезен.

Потребителски аватар
Li4o
Аватар:
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Li4o » Съб 21 апр 2007 15:19

Добра е схемата, ама аз като по-прост съм си направил някои фанове на три степени само с по едно тристепенно ЦК ключе: изключено, 6в(1/2 от оборотите) и 12в(пълна мощност) ;)
Разбира се на ЦПУ имам едно Волкано 12, което в комплекта си имаше два потенциометъра и си го връткам от единия ;)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”