Да споделя скромния си опит с алтенативните горива.
Биодизел не съм пробвал. Бях се запалил да си правя, но начинанието е трудно и рисковано в домашни условия -- работи се с натрева основа, метанол (и двете опасни вещества), трябва готовият биодизел да се "мие" -- да се пречиства от остатъчната сода каустик. След процеса остава глицерин, който трябва нещо да се прави.
Затова се ориентирах към олиото. Отначало малък процент, после до 50%.
Колицата (форд Фиеста 1.6Д от 1988г., а иначе в тоя форум съм заради колата на наште, която си е бензинка Г3 ) го прие добре, пуши по-малко, работи наистина по-тихо и направо си мърка.
Но има някои правила, които трябва да се спазват:
* ГНП "Бош " толерират до 50% олио, ГНП "Лукас" -- до 30 през лятото (при Фолксваген май се ползва само "Бош" ?).
* задължително е сместа да се прави ИЗВЪН резервоара - в туба се наливат примерно 5 л. олио и се допълва със същото количество нафта, после това се налива в резервоара. Иначе се получава, че олиото пада на дъното и се засмуква към ГНП, която не ги обича тия работи, защото олиото е с вискозитет в пъти по-голям от този на нафтата.
* да се използува само добре филтрирано олио. Ако се ползува нерафинирано такова, то трябва да се филтрира на студено -- до 15 гр. Целзий -- с цел да се отделят фосфолипидите - смолите демек, които образуват филм по повърхността на буталата и цилиндрите и запичат двигателя и му е*** м***ката.
** ако се ползва вторично, отпадъчно, и тн. олио -- от ресторанти, МакДо, КФЦ и тн, да се филтрира през филтър от 1 микрон задължително.
** през зимата процентите пада значително.
** добре е да се направи някаква система за за загряване на горивото, което отива към ГНП-то и мотора -- отопляем (от охлаждащата течност) горивен филтър като на рената например.
Това при един резервоар -- демек, работим със смес от нафта и олио.
Аз съм опитвал само тая система и работи добре. Не съм забелязал спад на мощността, мудност и тромавост (то на тая кола каква по-голяма мудност от вродената

Ако искаме 100% олио -- има два варианта или (1) бикарбурация -- два резервоара -- колата пали на нафта, при достигане на работна температура 70 градуса на антифриза се превключчва на олио, което се подгрява до 70 гр чрез топлообменник от антифриза, или (2)някаква скъпа система като тези, описани във приложената по-горе от колегите статия -- системите на Елсбет например.
Лично аз си мечтая за пълна конверсия -- 100% олио със система със два резервоара.
Ако се интересувате и четете на френски -- ето линк :
www.oliomobile.org/forum
форумът е супер. Французите са напред с материала, при това всичко там е самоделка.
МОЖЕ да се кара с олио, но трябва предпазливост и спазване на нЕкои правила.

Р