проблеми с LINUX /въпрос към разбирачите/.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Съб 28 апр 2007 12:43

Утре ще ви покажа рутерите ми какви uptimes имат.. 1-ния е без UPS и ще видите за какво става дума.. от последното компилиране е имало само смяна на инит левел-а нищо друго.. (то си е чист рестарт ама хайде) със слак бях на 166мхз пентиум с 8мб видео.. и бях ДОВОЛЕН.. след това бях с 400мхз с 32мб вградена карта и с 2мб куантум биг фуут.. и бях ПРЕдоволен защото ми вървеше блекбокса и флуксбокса .. кде-то тежеше много за жалост .. от тогава свикнах и сега съм с 2 маркови HP-та с по 1гб рам и с пси-експрес видео и с тук таме някой райд... еми какво да ви кажа.. няма мърдане това нещо и с танк да му мина отгоре :lol: слака за мене си е слак.. никаква нова дистрибуция неможе да ме накара да си го сменя.. най-важното е едно.. НЕЩО КОЕТО НИКОГА НЕ МЕ Е ПРЕДАЛО.. Е ДОБРО!!!
1 път ме предаде слака само.. когато го инсталирах на една машинка и аз обичам всичко да ми е подредено.. и съответно го направих да boot-ва от /dev/hda1 .. 2-рия хард /dev/hda2 и така нататъка .. обаче.. какво става.. инсталирам.. рестартвам.. и йок.. пише Li.............. и до там .. съптветно обаждам се на един приятел (за мене един от най-големите линукс таланти в бг) и викам.. идвай че е*а са мааму.. след 10 часа преинсталиране и така нататъка и съответно всичко опитано.. братче не става и нестава той също се отказа.. и на другия ден идва едно приятелче на което преди беше компа негов.. и вика ко праиш.. викам.. ми на тука се мъча щото така и така стана .. и той гледа и вика.. абе.. аз казах ли ти че харда ми е развален и като Primary Master неиска да boot-ва само като Secondary :lol: и... това е било единственото нещо което не съм успял да се оправя сам на слак :lol: МАКАР ЧЕ НЕ БЯХ АЗ ВИНОВЕЕЕЕННННН!!!

П.П. сори за спама ама темата линукс ми е болна :lol:

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 28 апр 2007 13:25

колеги, чакайте сега да се уточним....тук говориме за десктоп система. Е извинявайте, ама за десктоп Убутну е по-добро. Инсталации, деинсталации и ъпгрейд е в пъти по-измислено за потребителя, отколкото при слак. А да не забравяме, че има и сървър версия на Убунту, не мисля, че тя ще отстъпва по нещо на слака.

За рутер - който и линукс да вземеш се става. Е рутера ми е двегодишен слак :) работи си ми и нямам ядове....затова не смятам и да го сменям. Като намеря време, смятам да видя дали ще се справя с едно FreeBSD за рутер, защото NAT-а при линукс е много тъмна индия, не че не ползвам генератори за скриптовете де mhihi

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Съб 28 апр 2007 14:46

за десктоп Убутну е по-добро. Инсталации, деинсталации и ъпгрейд

ама ние не спорим , че Убунто -то е тръгнало по пътя на Дебил Гей и че поощрява шареното кликане по инконки....- началото на ПЦ то да си прави каквото си ще... ама ако кажеш какво толкова му е кофтито на слака като десктоп система ( в сравнение с убунто ) ще ми интересно .... Може би Графичната среда върви някак си на ' по кестерме " ;) или .... Както казах слака не е замислен за десктоп система , ама като Му :bowdown сложиш такава си работи .... и понеже като стабилност е замислен да крепи не 1 а 100 терминала си е готин....
п.с не искам да спорим. човека си е харесал - убунту - все пак е линукс .... просто ми е неестествено когато някой каже, че слак не може това онова или е бъгав или там каквото съм чел тук там .... :beer :drunk

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 28 апр 2007 16:21

juve написа:
за десктоп Убутну е по-добро. Инсталации, деинсталации и ъпгрейд

ама ние не спорим , че Убунто -то е тръгнало по пътя на Дебил Гей и че поощрява шареното кликане по инконки....- началото на ПЦ то да си прави каквото си ще... ама ако кажеш какво толкова му е кофтито на слака като десктоп система ( в сравнение с убунто ) ще ми интересно .... Може би Графичната среда върви някак си на ' по кестерме " ;) или .... Както казах слака не е замислен за десктоп система , ама като Му :bowdown сложиш такава си работи .... и понеже като стабилност е замислен да крепи не 1 а 100 терминала си е готин....
п.с не искам да спорим. човека си е харесал - убунту - все пак е линукс .... просто ми е неестествено когато някой каже, че слак не може това онова или е бъгав или там каквото съм чел тук там .... :beer :drunk

явно не четеш какво казвам, прочети ми пак постовете и ще видиш защо убунту е по-добро за десктоп система....освен това, масовия потребител щрака по икони, а не трака в терминала.

ПС. Това е мое мнение, че убунту е по-добро за десктоп. Не го налагам на никой :-D

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пон 30 апр 2007 15:01

Абе престанете да се излагате бе :screwy

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 30 апр 2007 15:09

dj_tuhla написа:Абе престанете да се излагате бе :screwy

От спора се ражда разбирателството..

буФка няма спор бричет тука си прав.. обаче има нещо друго не го забравяй .. убутну се стреми към простия потребител.. слак никога не са го правили ! Всеки един може да го направи.. и редхат могат да пуснат графична инсталация през рпм и слак през инсталпкг всеки може.. НО не го правят защото потреблението за сега им е достатъчно. + това .. аз обичам конзолата и немога да заменя конзола за някаква убита графична среда.. всеки си има мнение по въпроса да ти кажа имам приятели който у тях са си с конзоли и максимум да пуснат едно флуксбоксче или хфце4

Потребителски аватар
alien1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот alien1 » Пон 30 апр 2007 18:18

Колеги,
Спора е глупав. Всеки има различни предпочитания и изисквания към операционната система, която използва. Какво значение има каква е дистрибуцията, все пак има над 30 Линукс дистрибуции и всеки си инсталира и използва това, което му допада на стила и начина на работа. Иначе всички могат да ти свършат една и съща работа, но по различни начини.
Аз използвам Убунту щото X-a /KDE, Gnome- няма значение/ доста се доближава до Windows и се инсталира и настройва лесно, а за да си ходя в нета, да си свалям филми и музика ми върши перфектна работа. Аз и с конзолата се оправям ама искам и жена ми като седне на компютара да може да го използва. Затова използвам Ubuntu и dual boot с Windows. И Slack да кача пак ще му туря едно Гномче или KDE и ще го използвам за същото. Така че с какво дистро е единствено въпрос на предубеност и лични предпочитания.

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 30 апр 2007 19:05

Спора е глупав.

Добре бе , аз не мога да разбера защо според вас слак е една конзола и само това . просто мнението което изразих е : слак е много стабилен и когато му сложиш една графична среда става железен .... никъде не съм споменал , че трябва да се ползва конзола и други такива ..... признавам , спора се изроди , но това е явно защото вероятно всички не четем внимателно :beer :drunk :drive

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 30 апр 2007 19:07

Vizor написа:
dj_tuhla написа:Абе престанете да се излагате бе :screwy

От спора се ражда разбирателството..

буФка няма спор бричет тука си прав.. обаче има нещо друго не го забравяй .. убутну се стреми към простия потребител.. слак никога не са го правили ! Всеки един може да го направи.. и редхат могат да пуснат графична инсталация през рпм и слак през инсталпкг всеки може.. НО не го правят защото потреблението за сега им е достатъчно. + това .. аз обичам конзолата и немога да заменя конзола за някаква убита графична среда.. всеки си има мнение по въпроса да ти кажа имам приятели който у тях са си с конзоли и максимум да пуснат едно флуксбоксче или хфце4

:handshake

Така е, убунту е ориентирано за обиновенния потребител. А на мен точно това ми харесва. Не че на слака нямах swaret и айде през него квото ми трябва да го слагам или ако го няма там с тгз пакети и всичко заспива. Но защо смених - защото като имам някой по сериозен проблем - за убунту винаги намирам решение лесно, докато при слак е бая трудно на моменти. Аз може да не съм най-обикновен потребител, но не съм някой линукс фрийк и за мен е важно нещата да стават лесно и бързо, да имам стабилност и сигурност. А това ми го дава Убунту-то :)

Иначе слака е много добро нещо, на лаптопа имах 4 години слак с едно xfce. Всичко беше перфектно....но и там сложих убунту, въпреки, че нямах някаква особена причина.

Заключение: който и линукс да вземем, по отношение на сигурност е в пъти по-добре от уиндоус. А и от страна на безплатен софтуер е много добре...това започва да оказва вече видимо влиание. Например в Мюнхен някаква служба (не помня коя точно) смени изцяло от Уиндоус на Линукс, а има и други които вече го плануват. Не мисля че има светло бъдеще за Уиндоус :)

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Пон 30 апр 2007 21:15

buFka написа:
Заключение: който и линукс да вземем, по отношение на сигурност е в пъти по-добре от уиндоус.

Това изобщо не е така. Инсталациите по подразбиране пускат толкова ненужни услуги с пароли по подразбиране, че изобщо не си и помисляй, че системата ти е сигурна ей така просто защото е линукс. Сигурността на всяка система зависи преди всичко от потребителя и неговата компетентност. Аз ти гарантирам, че моята windows инсталация е по сигурна от твоето убинто или сусе или каквото там "насочено към потребителя" сложено по default, по простата причина че съм си спрял всичко ненужно а ако ше го пускам на реален адрес мерките са още по-драстични. Сега ако ще ми говориш за IE и вируси, вирус и adware не съм хващал от как ми е инсталнат windows-a (2 години и нещо вече!), а Mozilla и Konqueror също си имат дупки не по-рядко, особено напоследък.
Ето ви едно интересно четиво по темата - в общи линии нещата стоят долу-горе така :twisted:

Поздрави.

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 30 апр 2007 21:53

dj_tuhla написа:
buFka написа:
Заключение: който и линукс да вземем, по отношение на сигурност е в пъти по-добре от уиндоус.

Това изобщо не е така. Инсталациите по подразбиране пускат толкова ненужни услуги с пароли по подразбиране, че изобщо не си и помисляй, че системата ти е сигурна ей така просто защото е линукс. Сигурността на всяка система зависи преди всичко от потребителя и неговата компетентност. Аз ти гарантирам, че моята windows инсталация е по сигурна от твоето убинто или сусе или каквото там "насочено към потребителя" сложено по default, по простата причина че съм си спрял всичко ненужно а ако ше го пускам на реален адрес мерките са още по-драстични. Сега ако ще ми говориш за IE и вируси, вирус и adware не съм хващал от как ми е инсталнат windows-a (2 години и нещо вече!), а Mozilla и Konqueror също си имат дупки не по-рядко, особено напоследък.
Ето ви едно интересно четиво по темата - в общи линии нещата стоят долу-горе така :twisted:

Поздрави.

щом така смяташ, нека така да бъде. нямам намерение да споря...

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Вто 01 май 2007 19:51

щом така смяташ, нека така да бъде. нямам намерение да споря...

Браво , и аз няма да споря , само ще се Изсмея възможно най-подигравателно на опита да се сравни ОС с 150000 вируса с такава за която не си спомням дали имаше повече от 6 и то не вируса а някакъв вид зловреден увреждащ софт ....
Иначе разбира се няма да кажа нищо на колегата - уважавам правото му на избор - поне когато избираш M$ това също е избор ..... Успех :lol: :lol: :D

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Вто 01 май 2007 23:32

Преди да се смееш, прочети още веднъж, още няколко пъти (колкото ти е нужно всъщност) и пробвай да разбереш какво съм имал предвид. Ти "не си спомняш" дали било "зловреден увреждащ софт" (тука аз не се здържах и се изсмях :twisted: ) просто защото сигурно си го чел някъде и не говориш от преки впечатления - така си чувал просто ?? Пък аз не че нещо, ама си вадя хляба от 8 години с помощта на Linux, за това ми е писнало от теми в които се говори за "новата версия", "графичния инсталатор", "драйвер за nvidia ми върви на SuSE 10.0 а на еди кво си не ще" и т.н. малоумности именно приравняващи работата с Линукс с уж отричания Windows и единственото което искам да намекна, е че като не си достатъчно компетентен относно нещо, по-добре да си замълчиш. И всъщност за пореден път съжалявам че изобщо се обадих. И да - избрал съм си какво за какво ще използвам, но по точно определени причини, които мога да изброя, а не "щото еди кво си съкс или рокс".

Поздрави.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 01 май 2007 23:51

dj_tuhla написа:Преди да се смееш, прочети още веднъж, още няколко пъти (колкото ти е нужно всъщност) и пробвай да разбереш какво съм имал предвид. Ти "не си спомняш" дали било "зловреден увреждащ софт" (тука аз не се здържах и се изсмях :twisted: ) просто защото сигурно си го чел някъде и не говориш от преки впечатления - така си чувал просто ?? Пък аз не че нещо, ама си вадя хляба от 8 години с помощта на Linux, за това ми е писнало от теми в които се говори за "новата версия", "графичния инсталатор", "драйвер за nvidia ми върви на SuSE 10.0 а на еди кво си не ще" и т.н. малоумности именно приравняващи работата с Линукс с уж отричания Windows и единственото което искам да намекна, е че като не си достатъчно компетентен относно нещо, по-добре да си замълчиш. И всъщност за пореден път съжалявам че изобщо се обадих. И да - избрал съм си какво за какво ще използвам, но по точно определени причини, които мога да изброя, а не "щото еди кво си съкс или рокс".

Поздрави.

Само да те светна за това четиво което си дал.. имам предвид линка по горе.. логни се в IRC - Internet Relay Chat.. влез в канал #linuxhelp и виж кой е един от собствениците на канала. ХА .. кой бил.. DrFrancky собственика на сайта.. интересно :) както и да е .. незнам какво ползваш пич..но мога да се хвана на бас.. че точно за 1 минута с обикновенни потребителски права мога да крашна Уиндолса така че свитки да ти се завият.. а ти с едни обикновенни потребителски права.. май даже няма да можеш да грепнеш тук таме файловете който те интересуват ... няма смисъл да сравняваме Уин с линукс просто .. за едното ще платиш скромните 150$ да го притежаваш... а както каза буфка.. убунту е с почти същия интерфейс .. ако не и по добър.. мога да си го направя абсолютно какъвто искам.. каквото и да му се случи няма да наизскача Windows Genuine и някакъв си доктор Уотсън дебъгъра който ти крашва по голяма част от системата вместо да я оправи .. а ще направи това което за 10 минутки ще му напиша :) + това един вирус е много по интелигентна програма от Уиндолса.. не ти заема място на харда.. не ти нанася такива поражения като уиндолса .. лесен е за употреба :lol:

Потребителски аватар
dj_tuhla
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dj_tuhla » Вто 01 май 2007 23:57

Пич, ако ще говорим за физически достъп до машината, аз на твоя линукс пък за 1 рестарт и съм ти сменил root паролата и после кво правим ???. Айде стига сте били коне с капаци, ползвайте си квото искате, ама тези приказки наизуст адски дразнят и не водят до нищо добро. И не - не съм DrFranky ако за това намекваш, макар че няма значение.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”