Газ , дърва или ток

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Вто 01 май 2007 10:31

Колеги защо никой не спомена за пиролизно котле на биомаса ( пелети) има едни много готини котлета на Viessmann които са автономни зарежда се един резервоар със пелети които е вграден в конструкцията и от там със шнек се транспортира нужното количество пелети до горивната камера като процеса е напълно автоматизиран а и не е много голям като обем (дължина 721мм широчина 1285мм височина1142мм) ! Цената на този котел е около 8500Е за Висманското изпълнение но на друг фирми предполагам че ще е със около 2000Е по ниска. Котлите на биомаса също се субсидират от фонд Енергиина Ефективност а и пелетите са доста евтини и не е хамалщината като със дърва и кюмюр :) Другия варянт е със газово котле и радиатори или водно подово ( но предполагам че апартамента е завършен така че подовото отпада:) ) аз лично не съм привърженик на отопление със климатици във жилища ( офиси и магазини да но за жилища :no-no ) защото на главата топло на караката не а и в момента на отваряне на врата или прозорец умираш от студ ( самата отоплителна система не е инертна) Но до тук със теорията! Аз се отоплявам със водно отопление със чугунен котел със нафтова и газова горелка които има и ел. модул като това лято ще подвързвам и вакуум тръбни слънчеви колектори за подпомагане на котлето (очаквана икономия около 40-50% гориво на отоплителен сезон) а за догодина съм замислил една термопомпа тип вода вода и фотоволтаични панели около 2kW за термопомпата и тогава котлето ще остане само за контрол на зялата система като след цялото това нещо очакваната икономия ще е около 80% гориво за отоплителен сезон и възвръщане на инвестицията след около 8 години :D Решил съм да съм енергиино независим пък и със това се занимавам все пак грехота е :lol:

Потребителски аватар
Sara_Bold
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sara_Bold » Вто 01 май 2007 10:44

Колега,съгласна съм за пелетите!В момента са най-големият хит на пазара относно отоплението! :wink:

Потребителски аватар
Ким
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ким » Вто 01 май 2007 10:49

blagoykata написа:Относно хамалогията по пренасянето на дървата - аз го приемам като вид упражнение :lol: !

По този начин зимата цялото семейство спестяваме от карти за фитнес :lol:
Вярно трябва да се тича до мазето и обратно, но ако имаш свободна закрита тераса може да складираш за цяла седмица, примерно. Но си заслужава, поне според мен. Нищо друго не може да ти възпроизведе същата топлина като от камина или печка с дърва... Който има опит знае каква е разликата м/у "топло от климатик" и "топло от дърва".
Няма и кой знае каква мръсотия - достатъчно е веднъж седмично да се почиства. Вярно понякога мирише, но това е само при запалването, докато се научиш как ;) Аз лично препоръчвам камина, дори да е само с въздуховод и вентилатор в него, който да разпраща топлия въздух по останалите стаи.
А баща ми преди се занимаваше с едни енергоспестяващи радиатори, които имаме и до днес, отопляват много добре(а консумират доста по-малко ток), но са спрени от производство. Още тогава обаче имаше някаква подобна конкурентна фирма, ще го питам и ще кажа подробности :)

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Вто 01 май 2007 10:52

.........

Последна промяна от tyo на Вто 29 май 2007 19:35, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Вто 01 май 2007 10:54

и аз съм на дърва 7 куб. и 1 тон въглища,120 кв. апартамент нон стоп топлина и топла вода, отделно си имам слънчева инсталация с отделен 100 лт бойлер,ее малко е хамалогия с дървата но те струваха 350 лв. и 150 въглищата. 60-70 лв месечно ток, и то само от фризери, компютър и телевизори,на газ готвим.Намери си твоето решение измежду коментарите :wink:

snooperchi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snooperchi » Вто 01 май 2007 11:03

Колега само едно ще ти кажа ГАЗ ГАЗ ГАЗ му е майката.. Преди година може би две бяхме на ток за две стай 300лв.. сега за апартамент пак долу-горе 120кв.м. към 250-280лв максимум.....поне по думите на баща ми той си води записки за всеки месец кога що кво ... Нито мъкнеш.. нито чистиш мръсотия после.. нито се занимаваш да си поръчваш .. дърва въглища ... А бе с две ръце силно съм за газта... :D

Потребителски аватар
The Corrupt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Corrupt » Вто 01 май 2007 11:05

Ток

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 01 май 2007 11:19

snooperchi написа:Преди година може би две бяхме на ток за две стай 300лв..

Нещо ви е кофти или изолацията или утоплителните уреди, защото за 2 стаи, както казваш 280 лева на газ е супер скъпо или пък 300 лева на ток. Аз съм в 68 кв.м двустаен апартамент с малко дете. Досега най-високата ми сметка е била 210 лева на ток, като абсолютно всички уреди са ми на ток и не правя икономия - климатиците работят денонощно, като през деня им намалям температурата да поддържат около 18 градуса, а вечер след 17 часа е около 21-22. Номера е, че примерно един маслен радиатор консумира колкото 2, че и 3 нормални климатика.

Имай предвид, че дограмата ми е под всякаква критика и ще се сменя на есен. Също така апартамента няма никаква допълнителна термоизолация - и това ще се прави и следващата зима ще публикувам актуални сметки за ток, но се надявам с изброените подобрения сегашните да паднат поне с 20%

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 01 май 2007 11:45

Колеги разтроен съм :lol: инвестицията за камина сводна риза и радиатори или газова инсталация като ударя чертата излиза горе долу една и съща .Въпросът е за колко време ще се избие инвестицията .А и нещо друго токът ще поскъпва това е ясно носъщото важи и за газта Разликата м/у цената и преди 2 г е 100лв за 1000 куб.м а и защо битовете абонати плащат с 250 лв на 1000куб.м по скъпо от малки фирми за една и съща газ.Абе писна ми от монополисти :horror: :laser

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Вто 01 май 2007 11:49

chefito написа:
В Стара Загора няма ли ТЕЦ?

Щеше да има ама ни хвана демокрацията и му спряха строежа
не е ли смешно Казанлък с ТЕЦ/то пък един ТЕЦ/а стара загора 4 пъти по голям град няма :mad:

jerrry
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jerrry » Вто 01 май 2007 11:55

И по-добре че няма-тогава щеше да разбереш колко лошо е да плащаш без да ползваш услугата и да не може да се откажеш от това :twisted:

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 01 май 2007 12:38

Без да съм чел нито едно от горните мнения ще ти кажа че най удачно е на газ, но не всеки има тази възможност. Ако ти я имаш не се колебай. Дървата е мърлява работа (от личен опит), тока е скъп. На ток е оправдано ако само се прибираш да спиш вкъщи с една хубава вътрешна изолация, пускаш печката и се топли за 10 минути, иначе постоянно отопление е скъпо ( пак от личен опит)

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Вто 01 май 2007 12:54

Viessmann могат да ти предложат удачно решение за пиролизен и газов котел.На пиролизния хубавото е ,че слагаш дърва веднъж на 10 часа.Но трябват да се подготвиш с доста дърва и място където да ги съхраняваш тъй като влажността им трябва да е не повече от 20%.Мощността която дават обаче си заслужава.Камината според мен не е добър избор.

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Вто 01 май 2007 13:33

За тази квадратура наистина най-доброто решение ти е водно отопление ( парно ).С какво ще топлиш водата ... ти си преценяваш според парите.Нашето парно не е на газ, но пак си имам топла вода, защотото боилера е с водна риза.Отоплителен сезон ни излиза от 450 до 600 лв. ( зависи от зимата ).С климатици също е удачно, но задължително трябва да са инвертори и да се прецени добре къде да се сложат.Много врати и стаи със сводове са пречка при отоплението с климатици ( топлия въздух е горе и не може да ги "прехвърли" ).

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Вто 01 май 2007 14:04

mely написа: Разликата м/у цената и преди 2 г е 100лв за 1000 куб.м а и защо битовете абонати плащат с 250 лв на 1000куб.м по скъпо от малки фирми за една и съща газ.Абе писна ми от монополисти :horror: :laser

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ

Аз съм на газ от лятото на 2005 г., апаратамента е голям (130 кв) и освен това е краен. Разликата между ток и газ е поне 2 пъти. Есента правих пълна топлоизолация плюс смених част от дограмата и ефекта беше още по-невероятен. Разбира се и зимата беше топла, но съдя по м.декември 2006, който по данни на метеоролозите е бил по-студен от декември 2005 г. :wink:
Инвестицията за газ сега е доста по-голяма от моята, защото тръбите са медни, а медта е поскъпнала яко на световните борси.
Трябва да направиш един нелек компромис при избора си.
Относно разликата в цените и аз съм го задавал този вапрос, но смислен отговор няма. Не забравяй, че лицето Сашо Дончев, чиято собственост са почти всичките градски газопреносни мрежи е достатъчно недосегаем. :roll: :roll:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”