Проблем с чистачките на пасат Б5 и още нещо...

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
raziel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Проблем с чистачките на пасат Б5 и още нещо...

Мнениеот raziel » Вто 01 май 2007 10:27

Здравейте,

Преди няколко дена един простак в Лукоил ми сменяше чистачките, и не е сложил правилният накраиник и когато си пуснах чистачките малко по късно чистачката се откачи започна едно стъргане и се чу едно изтракване и чистачките спряха.

Отворих си капака и видях че двете рамена на кото са закачени чистачките влизат в един болт които прилича на по форма на шарнирен болт. На него се нанизвалявото рамо и отгоре дясното рамо има накраиник с ябълковида форма която се нанизва на този болт.
Та въпроса ми е, това подлежи ли на ремонт, може ли просто да се набие наново накраиника в/у болта или трябва да се сменя.
И къде мога да отида да ми го оправят.

И още нещо....
Напоследък при ППХ при скорост около 120 в момента в които отпусна педала на газта и се чува едно тропане като метал в пластмаса(глухо тропане) все едно двигателя ми се допира до кората или някъде до купето. И това е само когато е на ППХ. Ако натискам газта и ускорявам или намалям няма проблем.
Някакви идеи....?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Вто 01 май 2007 20:23

Относно чистачките - доколкото знам са на конус със шлици - дано не са превъртели повече отколкото трябва, и да могат да се оправят с наместване и затягане. Относно "тропането" - провери тампоните (включително и на скоростната кутия).
Успех !

Последна промяна от gr_kanev на Чет 03 май 2007 14:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Сря 02 май 2007 20:04

Колега да ти кажа аз какво направих с моите чистачки. Не знам колко еднакво са направени системите на двете коли защото аз съм с Г 3 1.8 ABS 93-та, но предполагам че разликата няма да е голяма.
Значи според мен говориш за този болт който излиза от моторчето за чистачките и на който се закачат двете рамена. Той наистина прилича на шапнирен и рамената се хващат за двете ябълки върху него. При мен проблема беше че понеже болта стои леко наведен надолу, а втулките посредством които се хващат рамената /те са си набити в рамото и приличат малко на графитни/ явно се бяха износили и рамото просто изпадаше от мястото си. По твоето описание разбирам че при теб проблема е подобен. Ако е така ето ти моето решение: Свалих целия механизъм на чистачките / не знам как е при теб но при Голфа става буквално за минутки и няма да описвам цялата процедура щото като се загледаш и ще видиш как става - лесно е/, после оотидох при приятел и на колонна бормашина направихме дупка от долната страна на тази ос със ябълките /по дължината на оста, откъм челото а не перпендикулярно/, след това с метчик направихме резба /вече не си спомням колко милиметра но не е особено важно, само да не е за прекалено малък или прекалено голям болт/, след това сглобих всичко, сложих си рамената на местата им и сложих няколко шайби като ги редувах от по-голяма към по-малка и накрая завих болта. Така дори и да искат да изпаднат от местата си рамената не могат защото ги държат шайбите. Вече две години карам така и не съм имал проблем. Е има малко луфт в самите рамена защото вътре са откачени от ябълките но не могат да излезнат а и луфта не е особено голям. Мога и него да отстраня но не ми се занимава защото за сега си работят перфектно.
Ами колега дано съм уцелил проблема и да съм помогнал с нещо.
То стана като за "Направи си сам" ама ..... :D

Потребителски аватар
raziel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот raziel » Чет 03 май 2007 11:37

Slav да точно така изглеждат и при мен. Ще разгледам утре като съм по свободен и да видим кво ще стане.
Благодаря много за идеята.

Върни се в “Passat”