При смяна на основния размер на гумите трябва да се вземат в предвид следните фактори:
1. Ако колата е със спортно окачване, то пружините са по-къси и увеличаването на диаметъра на гумата със сигурност ще доведе до опирането и в кората при неравен път и дебели пасажери на задната седалка. Ако се спази диаметъра, то по-широката гума може да опира в калника, но това ЗАВИСИ от колата, от конкретния модел и е добре да се види на място.
2. По-широката гума е по-тежка, окачването трябва да е в пълна изправност или ще се разбие много бързо; вибрирането на волана още при над 70 км/ч е сигурен признак за необходимост от проверка на предницата.

Съвет за гуми !
- request
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Re: Съвет за гуми !
Andro_098 написа:Здравейте колеги, имам едно въпросче за размер на гуми за моето поло!
С кои размер гуми ще се държи по-добре колата на пътя ?
Полото е 45 к.с слабичко е в момента съм с 165\70 -13 - зимни![]()
Окачването си е нормално
Мисля да слагам
185\ 55 - 14
или
195\45 - 15
...баце не се бутай в А група с тоя мъник....аз съм със 100 коня мотор и съм 195\45 - 15....ако толкова искаш сложи си примерно 175/60/14...и мирясай...
request написа:...баце не се бутай в А група с тоя мъник....аз съм със 100 коня мотор и съм 195\45 - 15....ако толкова искаш сложи си примерно 175/60/14...и мирясай...

- request
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
POLO_SPORT написа:request написа:...баце не се бутай в А група с тоя мъник....аз съм със 100 коня мотор и съм 195\45 - 15....ако толкова искаш сложи си примерно 175/60/14...и мирясай...

- Andro_098
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
request написа:...баце не се бутай в А група с тоя мъник....аз съм със :piss 100 коня мотор и съм 195\45 - 15....ако толкова искаш сложи си примерно 175/60/14...и мирясай...

Нещо разбрах си бил много отворен в полигона! Много ме дразнят такива надувки !!!!
П.П
Всеки може да си купи кола 100 коня важното е да я избираш като здравина просто на мене такова ми изпадна а ти с твоите 100 коня се катери към "Г" вход :CSKA (щото си цесекарче не за друго)

някой ако мисли че несъм прав да каже

lrlmodo написа:Визията е единствения +
А за спирачния път и стабилноста на колата какво мислиш?!
Разликата между 175 и 195 гума е доста голяма. Освен това като става дума за стабилност незнам защо ама всички се сещат за следното изречение: "Каква стабилност това не е състезателна кола, няма да се състезаваш с тези 45к.с." И всеки започва да си мисли как ще се правиш на Карлос Сайнц по някой планински участък със завой...Никой не говори за екстремно превземане на Шипченския проход, ама я си представи, че нещо ти искочи внезапно на пътя и ти се налага рязко да дръпнеш волана...да предположим куче, че има и много по-лоши ситуации със застрашаване на детски живот, недай си Боже...ами ако по закона за всеобщата гадост е леко хлъзгаво и колата ти поднесе...сещаш се каква бела може да стане. А поведението на кола с по-ниски и по-широки гуми е коренно различно...а разхода на гориво с колко ще се вдигне...с 200 грама?!?
Не казвам, че трябва всички да си сложим такива гуми и че така няма да се случват инциденти, ама така шанса да се избегнат е по-голям...това е и причината като сменяш спирачки да си купиш по-скъпи, но по-качествени...или като си взимаш гума втора употреба да я търсиш по-нова, и.т.н. защото става дума за самия теб

- lrlmodo
- Автомобил: Zafira OPC
- Двигател: Z20LET
POLO_SPORT написа:lrlmodo написа:Визията е единствения +
А за спирачния път и стабилноста на колата какво мислиш?!
Разликата между 175 и 195 гума е доста голяма. Освен това като става дума за стабилност незнам защо ама всички се сещат за следното изречение: "Каква стабилност това не е състезателна кола, няма да се състезаваш с тези 45к.с." И всеки започва да си мисли как ще се правиш на Карлос Сайнц по някой планински участък със завой...Никой не говори за екстремно превземане на Шипченския проход, ама я си представи, че нещо ти искочи внезапно на пътя и ти се налага рязко да дръпнеш волана...да предположим куче, че има и много по-лоши ситуации със застрашаване на детски живот, недай си Боже...ами ако по закона за всеобщата гадост е леко хлъзгаво и колата ти поднесе...сещаш се каква бела може да стане. А поведението на кола с по-ниски и по-широки гуми е коренно различно...а разхода на гориво с колко ще се вдигне...с 200 грама?!?
Не казвам, че трябва всички да си сложим такива гуми и че така няма да се случват инциденти, ама така шанса да се избегнат е по-голям...това е и причината като сменяш спирачки да си купиш по-скъпи, но по-качествени...или като си взимаш гума втора употреба да я търсиш по-нова, и.т.н. защото става дума за самия теб
И аз като съм с 155/70/13 трябва да съм изпогазил всичко по пътя нали !?!

Размера на гумата е едва ли не база при конструирането на а-ла.
От този р-р зависят цялостното поведение и характеристики на а-ла.
Всяко по-голямо отклонение от този размер води до промяна на определени параметри.
Освен това на хлъзгав терен широката гума не дава по-добро сцепление - напротив, при аква планинг - също !
Няма ли сиво вещество в задкормилния механизъм - няма оправия

- Andro_098
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
lrlmodo написа::wink: - не погледнах в книжката за 6N
пише го на капачката на резервоара пък и да ти кажа съм страшно доволеен от този размер къпих си и 4 нови гуми BFgudrich и минах към 1000 КМ с колата и съм приятно изненадан от возията. Държанието на колата се примени да не говориме преди във влизане в завои с 40 км имах чувството че колата ще се обърне със 165/70 - 13 зимни ласа ( то и защото са си зимни с голям граифер де ), но съм бил и с 155/70 - 13 мишелин и разликата е ограмна в сравнение с 185 направо имам чувството че си смених окачването а и при по висока скорост колата се държи страшно стабилно

lrlmodo написа:Няма ли сиво вещество в задкормилния механизъм - няма оправия![]()
това съм абсолютно съгласен

Andro_098 написа:вече съм на 185\55 - 14 - много доволен от размераБлагодаря на всички Ви за откровеността
Хвала колега

Аз карах малко 195/50/15-единствения проблем който изникна беше че задната част на колата е мн. увиснала и гумите стържеха в подкалниците

Сега като оправя амортисьори и пружини -слагам 15ските пак
Върни се в “Polo, Lupo, Up & Fox”