Как е правилно да се хване волана на прав път?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 04 май 2007 15:27

Има много митове в тази област, да не забравяме че колите се променят, не са само еърбеговете, но и сервотата - предавателните числа на кормилните уредби днес са доста по-малки, това също има значение.

Например преди с москвича държах винаги на "2 без 10", защото при неговото голямо предавателно число на волана, това беше наистина най-доброто - можеш да завъртиш най-много без да си кръстосваш ръце, да прихващаш и т.н.

Обаче с пасата със серво, това вече не е така, както и да го държиш, стига да е здраво може да направиш достатъчно рязък завой - повече не ти трябва така или иначе.

Сега из града обикновено държа на 2 без 10 (някак по-удобно е, може и навик да е), навън - долу в дупките (4 без 20) - по-малко се уморяват ръцете. Еърбег нямам, така че не ми дреме за този тип съображения. :-)

Иначе съм скапвал задна гума при около 150 - колата се разтресе зверски, но продължи да си държи пътя перфектно. Никакъв проблем не беше да се удържи. В това отношение тежките коли са по-добре - тогава пасата наистина ме изкефи. :-)

Потребителски аватар
Сашо Белята
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Сашо Белята » Пет 04 май 2007 16:16

аз не държа волана като карам ..... че за кво мие :lol: :lol: :lol: .Майтапа на страна ще си призная.В града държа волана отдоло в средата с дясната рака а лакатя на лявата е подпрян на ръба на вратата и с левите пръсти държа волата на без 15,а извън града на 2 без 10 :arrow:

Потребителски аватар
gb777
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот gb777 » Съб 05 май 2007 10:35

Когато вдигнете свободно ръце напред с отпуснати длани ще видите ,че 10 и 10 е най -спокойното от анатомична гледна точка положение. :) всяко извъртане на дланите в друг ъгъл е звързано с мускулно напрежение ,което колкото и минимално да е, се натрупва във времето. Както се изморява десния крак на дълъг път (заради постоянното натискане на газта) сравнен с левия. А иначе дали създателите на еърбега са го направили така че да разбиват носовете на шофьорите? :) ))) В града карам с една ръка а другата е на скоростите а на дълъг път 10 и 10. :)

Потребителски аватар
Ким
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ким » Съб 05 май 2007 18:56

Аз си ги слагам на 4 без 20, знам, че не е правилно, ама никой не ми прави забележка :041: Само извънградско - 2 без 10

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Съб 05 май 2007 19:47

Карам си както ми е удобно - какво значи "правилно"? Това са ала-бализми! Сигурността е важна, но всички знаем, че не може човек в продължение на 2,3,4,500 км да си държи ръцете в едно и също положение!

Потребителски аватар
niikoo_1
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот niikoo_1 » Съб 05 май 2007 20:10

trunner написа:Карам си както ми е удобно - какво значи "правилно"? Това са ала-бализми! Сигурността е важна, но всички знаем, че не може човек в продължение на 2,3,4,500 км да си държи ръцете в едно и също положение!

Може, всичко е въпрос на тренинг :wink:
Правилна означава, че така е най-добре се държи (или че ти дава най-добра информация за пътя, възможност да реагираш и да коригираш), някой ако иска може и с оная работа да си подпира волана, ама не това е въпроса.

Да ти кажа мен най-много ме дразни като видя някой да е хванал волана с една ръка на 12часа и да е счупил китка.
Е няма по-селско от това, вярвай ми, да не говорим, че е супер неправилно и т.н.
Доста хора съм гледал как карат и как ме возят и съм стигнал, до извода, че тези дето държат волана постоянно с едната ръка на 12часа, са най-куците и слаби шофьори :wink: тука излючвам фактора самоувереност и т.н

Потребителски аватар
trunner
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот trunner » Съб 05 май 2007 20:49

Това със счупената китка на 12 часа наистина е селско - подкрепям!

Потребителски аватар
zmej
Автомобил: Audi 8D5 Quattro
Двигател: AJL
Контакти:

Мнениеот zmej » Нед 06 май 2007 14:27

Как е правилно да се хване воланa...

Ей те тoя барем това трябва да знае... :twisted: mhihi

Потребителски аватар
Stoi
Вечен БАН
Автомобил: Golf2EJettaMk2coupeZZR600
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Stoi » Вто 08 май 2007 14:43

какви са тeзи часовници тука бре :lol: :lol: :lol: аз имам електронен и карам на 6 без 10 :wink:

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Вто 08 май 2007 18:26

Kaто карам спокойно, т.е. на магистрала или прав път, обикновено лакътя ми е подпрян на вратата, и държа волана с лявата ръка на около 10ч. Дясната обикновено или държи дистанционното, или вкл. скорости, или е на крачето на момичето на съседната седалка :lol:
Не бих казал, че реакцията ми при екстремна ситуация се забавя от това. Много пъти ми се е случвало да стане нещо непредвидено, и за части от секундата ръката ми вече е на 3ч, а другата вече е почнала маневрата.
Ако карам планинско ръцете са ми на 9:15 винаги. Много устойчив захват, и имаш 1 пълен оборот на волана без да го пускаш (по половин в двете посоки), което в повечето случаи е напълно достатъчно за завой, контриране и т.н.
10:10 на мен ми е адски неудобно, никога не съм карал така.

Потребителски аватар
ACCELERATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ACCELERATOR » Вто 08 май 2007 18:35

zmej написа:
Как е правилно да се хване воланa...

Ей те тoя барем това трябва да знае... :twisted: mhihi

Сега го гледах това.. Трябва да си ебати ненормалника да си паркираш колата острани на пътя, на който се провежда рали :shock :shock :shock :lol:

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Вто 08 май 2007 19:47

Голфърската стойка си е идеална

Brain
Автомобил:
Двигател:

3 без 15

Мнениеот Brain » Сря 09 май 2007 18:39

3 без 15 е правилният отговор ! Защо на формула 1 воланите са с конструкция позволяваща захват само 3 без 15 ? Ми представятели си волана да е кнструиран за поза "увиснала китка" на 12 часа 8)

Потребителски аватар
Birdie
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Birdie » Сря 09 май 2007 22:40

R@do написа:Голфърската стойка си е идеална

И аз така си мисля :lol:
Абсолютно сериозно 8)

Потребителски аватар
mishu
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот mishu » Сря 09 май 2007 23:03

При по висока скорост задължително волана с две ръце. Аз го държа на 11 и 20. Малко нестандартно, но волана ми е такъв. Но съм забелязал, че като карам по магистрала с над 100 и стискам много яко волана. Чак ми се изпотяват ръцете. А в града едната ръка на лоста а другата някъде наоколо.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”