Странен шум при десен завой

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
stufan
Автомобил:
Двигател:

Странен шум при десен завой

Мнениеот stufan » Пет 20 май 2005 7:22

Здравейте,

Наскоро ми се появи много странен шум при десен завой на ниска скорост. Значи ако сум включил на скорост и подавам дори леко газ се чува едно бучене като, че ли опира гумата в калника. Ако не подавам газ или не е на скорост колата не се чува нищо. Не е гумата да опира в калника, защото съм закривил леко калника напред, а и преди не съм го чувал. При ляв завой такива шумове не се чуват. Колата е голф 3 1.8. Някакви идеи.

лагодаря предварително за всяко мнение

Потребителски аватар
brother_Tom
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот brother_Tom » Пет 20 май 2005 19:44

Прост метод за диагностика на подобни шумове е приспособлението подобно на това за повдигане на на предницата при динамичен стобобаланс. Ако не си виждал ще се опитам да го обясня накратко.
1. Намираш си два стабилни малки винтови крика или стойки (хубаво е да са еднакви.
2. Повдигаш колата и подпираш с криковете/стойките на сигурно място под долния шарнир на носача. Трябва да имаш възможност да въртиш волана от край до край. Целта е като подпреш колата, гумите да са на 3 до 5 см във въздуха. Така положението на полуоски, джанти, гуми и т.н спрямо носачи, калници и... и т.н е почти като в реални условия. Ако искаш да си максимално близко до действителността качи някой зяпач -60-70 кг на предния капак :wink: за да компенсираш по малкото рамо на опора на носачите.
4. ! Застопоряваш колата по всички правила !
5. Палиш, влючваш на скорост, въртиш волана, внимателно полягваш под колата, гледаш и слухтиш. Пробваш и на задна. Гледаш карета, тампони, полуоски и балансьорните им тежести, спирачни апарати и маркучи.

Ако шума го няма с една здрава дъска създаваш съпротивление на гумите последователно и много Внимателно! да не я захапе въртящото се колело!!!
Ако пак го няма шума- може да е лагер :(
Понякога издават странни шумове.
Аз вчера смених скапан и виещ като койот при завой предния десен лагер, а преди месец шума ми се причуваше от ляво :D

Но най напред провери дали са ти затегнати болтовете на джантата. При разхлабени болтове се получават невъобразими звукови ефекти -опит :oops: !

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”