Деца в автомобила

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Деца в автомобила

Мнениеот myrshavija » Нед 20 май 2007 8:46

Много се шумеше по едно време във връзка с возенето на деца в колата. Конкретно за използването на специални седалки. Ама днес ми хрумна да поразровя и в закона и правилника не намирам нищо в тази връзка - само старите текстове, че може да се превозват отзад допълнително едно или две деца според възрастта:
"Чл. 133. (1) Забранява се превозването на по-голям брой пътници от определения в свидетелството за регистрация на моторното превозно средство. Допуска се в лек автомобил да се превозват допълнително на задната седалка още две деца до 7 години или едно до 14 години.

(2) Превозването на деца до 10-годишна възраст е забранено на задната седалка на мотоциклет или мотопед и на предната седалка на лек автомобил, освен ако за детето е поставена допълнителна специална седалка.
"
Има ли по запознати и къде може да се прочете? Цитатът е от lex.bg.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 20 май 2007 10:11

Шумеше се около новите промени в закона, които още не са приети :wink: Същото нещо се отнася и за светлоотразителните жилетки - и те не са задължителни все още, нищо че си ги накупихме :wink:

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Нед 20 май 2007 11:03

А ако го приемат това, дали ще може да се возят деца в такси?

Потребителски аватар
Huizel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Huizel » Нед 20 май 2007 17:37

myrshavija написа:А ако го приемат това, дали ще може да се возят деца в такси?

Аааа верно,много добър въпрос :) Представяш ли си да задължат бакшишите да имат детско столче :lol: Ще обсадят парламента за пореден път ми се струва :lol:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Нед 20 май 2007 18:17

както знаеш, такситата са с особен статут - те са някакви извънземни шофьори, за които и коланите не са задължителни :wink: явно много им пречат да "въртят професионално геврека" :wink:

100% гаранция, че и дестските столчета няма да са задължителни за тях.

Потребителски аватар
G3
Автомобил: Vw Sharan 7M
Двигател: 2.8 v6 204ps 4motion Ha METAH

Re: Деца в автомобила

Мнениеот G3 » Нед 20 май 2007 19:17

myrshavija написа:Има ли по запознати и къде може да се прочете? Цитатът е от lex.bg.

у правилника там требе да пише , понеже съм кандидат шофиор на теорията ни обесниха същото 2деца до 7години или 1 до 14години.

Последна промяна от G3 на Пон 21 май 2007 9:21, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Деца в автомобила

Мнениеот zaro » Пон 21 май 2007 9:06

G3 написа:
myrshavija написа:Има ли по запознати и къде може да се прочете? Цитатът е от lex.bg.

у правилника там требе да пише , понеже съм кандидат шофиор на теорията ни обесниха същото 2 до 7 или 1 до 14 или 4+1 макс 7 човека

Братле, без да ми се сърдиш, амам нищо не ти се разбира.
Иначе такситата имат право да са без колани, защото ако ги нападнат да могат да се измъкнат възможно най-бързо :wink:

XpacTa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот XpacTa » Пон 21 май 2007 18:54

Деца под 12 години или които са по-ниски от 150 см, могат да
бъдат превозвани в моторни превозни средства, ако се използват детски
обезопасителни системи, които са официално разрешени и подходящи за
децата. Разпоредбите на настоящата алинея не важат при предоставяне на
таксиметрови услуги.

От тук - http://dokkpbdp.mvr.bg/NR/rdonlyres/B2C754C1-FA54-4F1A-9028-E82FC2773A35/0/ZIDZDP.pdf

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Мнениеот kris11 » Пон 21 май 2007 19:45

musura написа:

както знаеш, такситата са с особен статут - те са някакви извънземни шофьори, за които и коланите не са задължителни :wink: явно много им пречат да "въртят професионално геврека" :wink:

100% гаранция, че и дестските столчета няма да са задължителни за тях.

П.С.
Извинявай за намесата , но искам да добавя към твоя пост и:
за тях говоренето по радиостанция е разрешено без хендс фри !!

По каков се различава говоренето по GSM от това по радиостанция ?? Понеже са професионалисти като говорят не им се отвлича вниманието !!!

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пон 21 май 2007 22:31

Много се радвам че видях темата.Аз също се чудех дали е прието това или не е.
Имам столче имам всичко, само ако някой може да ми обясни как ще накарам дъщерята да седи в него.
Аз ако е сложа в столчето и я заключа все едно ще гледам луд в усмирителна жилетка, пък камоли да шофирам. Реално столчето не е от най-скъпите но си е столче.
Много пъти сме го взимали и сме се опитвали с жената да е накараме да седи в него но уви само го подмятаме по седалките и повече ни пречи от колкото помага.
Незнам как ще му обеснявам на чичко полицай че е немислимо това дете да седи в столче - сигурно сре6то 10-ка 20-ка.
не че нещо ама още една причина полицията да се гаври.
Незнам как е в другите държави ама съм почти сигурен че не е задължително а препорачително.

Потребителски аватар
tyo
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tyo » Пон 21 май 2007 22:50

.........

Последна промяна от tyo на Вто 29 май 2007 0:53, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Huizel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Huizel » Пон 21 май 2007 22:55

Абе аз мойта племенница на 4 години си я возим отпреде.Колана я препасва много хубаво.Къде ше я оставим отзаде,особенно като съм сам с нея да се чудим ,пътя ли да гледам или нея да не лапне некое топче се задави да умре.

п.с. аз като заспим и на мене ми клюмва главичката,особенно ако съм гръмнал некоя шишурка :lol:

Потребителски аватар
minimiro
Автомобил: Audi A3
Двигател:
Контакти:

Мнениеот minimiro » Пон 21 май 2007 22:59

Задължително е навън

Моя братовчедка се върна от германия преди време и ни идва на гости, срешаме се наблизо до вкъщи - 1-2 преки
Качвам я отзад в Полото с гаджето и, двамата чинно опъват коланите и се закопчават... ние с жена ми :shock ... ма викам ние тука няма и 200 метра.....
те в един глас ми викат кат та обрулат 150 евро за без колани даже кат се качиш да земеш нещо от жабката и ти ше почнеш да се закопчаваш....

Мойта щерка от малка е научена в детско столче, на 19 дена за първи път пътува в такова бебешката версия дет се щраква на основа и после направо си я вадиш с кошницата :lol:
До като се събираше в второто и се в него си седеше кротко...
Сега известно време беше без столче и все висеше по средата между седалките щото и било скучно отзад, виждаше само клони и листа милото, ща не ща изтръсках се 150-60 лв и и взех вече за големи деца - нечуван кеф, качва се и сяда директно в него, и държи да бъде щракнат колана не и минават номерата сложи си само коланите без да ги закопчаваме по средата
Сега и е интересно да се вози вече, на високо е и вижда всичко навън.....

Та в тоз ред на мисли.... моли се един ден да не си скубеш косите затова че не си я накарал пък дори и насила да стой закопчана... щот малката прелетя веднъж на предните седалки и тва само при зверски спирачки.... не ми се мисли при истински удар къде можеше да стигне.....

ЕДИТ: Гледам колегата е сложил столчето отзад зад шофьора... по презумция се приема че най подсигуреното място е отзад вдясно, щото ем е последно ем е от обратната страна на посоката от която ти идва насрещното движение, при евентуална опасност пак презумцията е че ше хукнеш да бягаш вдясно за да спасиш предните, което излага на опасност точно мястото зад шофьора... поради същия факт от дясната страна е и гърлото на резервоара ;)

Последна промяна от minimiro на Пон 21 май 2007 23:05, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пон 21 май 2007 23:03

tyo моето столче е почти същото, но не столчето е проблема а характера на дъщерята.Не че се оплаквам от нея, ама който познат я е видял и казва няма друго дето като това. Побърква ни!!! Ако я сложа в столчето ще поседи в него не повече от 10 мин. после сяда в стелките, скуби ме качва се по ръчната и идва отпред и ................
само дето на главата си няма 666

п.п. някой ден ще ми издъни корите на задните врати - там си изкарва яда.
веднъж вече е търсихме под седалките заради една яма на пътя.
Обещавам пак по настоятелно да пробвам.Разбира се че е по безопасно и добре!!!

Потребителски аватар
Huizel
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Huizel » Пон 21 май 2007 23:09

minimiro написа:
ЕДИТ: Гледам колегата е сложил столчето отзад зад шофьора... по презумция се приема че най подсигуреното място е отзад вдясно, щото ем е последно ем е от обратната страна на посоката от която ти идва насрещното движение, при евентуална опасност пак презумцията е че ше хукнеш да бягаш вдясно за да спасиш предните, което излага на опасност точно мястото зад шофьора... поради същия факт от дясната страна е и гърлото на резервоара ;)

Малка поправка,най безопасното място е зад шофьора.Тъй като при евентуален сблъсък,шофьора инстинктивно се опитва да се запази.Не напразно мястото ДО шофьора се води ,място на смъртника.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”