Цени на горива - къде е логиката?
- dmitko
- Автомобил: Tiguan II 4Motion
- Двигател: CZEA 2016
ChampioN написа:Добре де хора.............в бъдеще каква ще е цената, няма ли изгледи пак да стане 1.3лв на литър 95
Някой хора незнаят и питат защо като цената на международните пазари пада, у нас поскъпва бензина. Отговора е, че най-големия пик в цената на петрола /около 65$ ли беше за барел/ през март-април беше за доставки през май, т.е. в момента купуваме бензин на най-високите цени. Преди седмица петрола падна до 48$ с доставка края на юни, т.е. тогава може да очакваме "чувствително" поевтиняване на бензина /ама това от 1.3 лв. надали някога вече ще го видиш/, и всичко това ако доларът не мърда, защото ако поскъпне яко ни д..е
А ако се вярва на прогнозите за близките години и 100$ за барел може да стигне...

- malcho
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Как може да се говори, че пропанът и бутанът са отпадъчни продукти - не знам!! Те са част от фракциите (от най- леките), които се получават при ректификацията на нефта и наистина често се бъркат с природният газ (метан, газ-гризу), който се добива или в отделни находища или седи като газова шапка над петролните находища.
Какъв Монопол Ви гони?
Гърция е по-близо до София, на който му изнася да си внесе от там!
И от Румънско може да внесете, като Ви е скъпо да купите от Нефтохима!
LPG е по-евтино защото акциза ми е 0,18 лв./л. , а бензина е на 0,49 лв.л. Да не забравим и ДДС-то включително и върху акциза (плащаме данък върху данъка).
Гърция е по-близо до София, на който му изнася да си внесе от там!
И от Румънско може да внесете, като Ви е скъпо да купите от Нефтохима!
LPG е по-евтино защото акциза ми е 0,18 лв./л. , а бензина е на 0,49 лв.л. Да не забравим и ДДС-то включително и върху акциза (плащаме данък върху данъка).
-
- Автомобил:
- Двигател:
-
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Газта е отпадъчен продукт. Газта щеше и да е по-евтина ако не бяха и наложили акциз от 2004 г. Тогава за това се вдигна много шум, защото правиелството реши да и наложи акциз при условие че в повечето държави не се облага поради тази причина (отпадъчен продукт). И тогава правителството се обоснова с това, че е скочило потреблението. Което е доста тъпо, но такава ни е държавата, така че едва ли ще се задържат и цените на природниа газ (метан) за дълго време.
- ACCELERATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Според мен всичко си има граници. Едно задържане на цените на петрола високи в краткосрочен план може и да води до повишаване на печалбите на страните-производителки, но в дългосрочен ще доведе до необратимо преориентиране към алтернативни горива, и до нови технически разработки. На първо време масово ще навлезе метана като гориво, който е в много по-големи количества от петрола, и е по-евтин. А на този пазар вече главен играч е Русия. По-нататък със сигурност ще се развият екзотични до сега технологии, като използване на водородно гориво и т.н. Веднъж да се задвижи масово процеса, няма връщане назад към петрола, а от това ОПЕК нямат никаква, ама никаква изгода.
Така че едва ли цените ще се повишават още много, та чак до стойности от $100/барел.
Така че едва ли цените ще се повишават още много, та чак до стойности от $100/барел.
Относно цените-с тоя бензин минах набързо на газ.АГУ не са поскъпнали,а и едва ли ще поскъпнат-пазара е раздробен.Цената на газта е променлива.Зимата беше стигнала над 90ст. при бензин 1.30-1.40лв за литър.Миналото лято газ-0.80-0.83 лв/литър.Сега е около 0.75лв./литър.Защо пада-не знам.Вероятно има отлив на коли към метан-много таксита се прехвърлиха към това гориво.
1 кг метан е 0.81 лв в момента.За сравнение VW Passat харчи около 4-5 ст./км
Конвертирането на метан е около 1300лв, а за пропан-бутан е около 350-500 за моноинжекция-зависи от бутилката и екстрите(емулатори,автоматични ключове,адванс процесори и т.н.).При пълните инж., още повече ако са с пласмасови колетори е доста по-скъпо(газов инжекцион).Междинно стои като цена Ламбда контрол системата(стъпков мотор и електронен блок променящи количеството на подаваният пропан-бутан съобразно сигнала на Ламбда сондата).
С две думи-бензина се вдига пропан-бутана пада или обратното, метана задържа за сега, ама му гласят акциз и то солен.Всеки може да си избира с какво да кара,но това не пречи да ги псуваме дружно.
П.п. Мой приятел от Канада ми каза че там най-скъпия бензин е 1CAD=1,2лв и хората роптаят че се е вдигнал много(бил е 0.7-0.8 CAD).Не знам дали е истина, ама е стряскащо.
1 кг метан е 0.81 лв в момента.За сравнение VW Passat харчи около 4-5 ст./км
Конвертирането на метан е около 1300лв, а за пропан-бутан е около 350-500 за моноинжекция-зависи от бутилката и екстрите(емулатори,автоматични ключове,адванс процесори и т.н.).При пълните инж., още повече ако са с пласмасови колетори е доста по-скъпо(газов инжекцион).Междинно стои като цена Ламбда контрол системата(стъпков мотор и електронен блок променящи количеството на подаваният пропан-бутан съобразно сигнала на Ламбда сондата).
С две думи-бензина се вдига пропан-бутана пада или обратното, метана задържа за сега, ама му гласят акциз и то солен.Всеки може да си избира с какво да кара,но това не пречи да ги псуваме дружно.
П.п. Мой приятел от Канада ми каза че там най-скъпия бензин е 1CAD=1,2лв и хората роптаят че се е вдигнал много(бил е 0.7-0.8 CAD).Не знам дали е истина, ама е стряскащо.
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”