Въпрос за антифриза

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
FIRE
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за антифриза

Мнениеот FIRE » Вто 05 юни 2007 8:12

Колеги смених си скоро антифриза и до сега вече 4г карам Голфа казанчето за антифриза си беше идеално чисто а сега се едно е ръждясало и целия антифриз е наакан.
Имата ли идея как мога да почистя системата и с какво.
Забравих да кажа че е Г3 1.8 моно и до сега не емало течове на антифриз.

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Re: Въпрос за антифриза

Мнениеот chefito » Вто 05 юни 2007 8:22

FIRE написа:Колеги смених си скоро антифриза и до сега вече 4г карам Голфа казанчето за антифриза си беше идеално чисто а сега се едно е ръждясало и целия антифриз е наакан.
Имата ли идея как мога да почистя системата и с какво.
Забравих да кажа че е Г3 1.8 моно и до сега не емало течове на антифриз.

ми прочисти системата....макар че на много места си ръжди и пак ще ти се събере горе в казанчето...

Потребителски аватар
milenkrastew
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот milenkrastew » Вто 05 юни 2007 8:45

най много ръжда и отлагания са в радиаторчео на парото - извади маркучите заедно с клапаните откъм двигателния отсек така че да останат само тръбите на радиаторчето и закачи един маркуч от чешмата - само ако знаеш какво ще ти изкара
после промивка на цлата система БЕЗ да връзваш парното - слага се тръбъчка на байпас там
чистиш казанчето от отлагания - има тема за това как - в полезните
сглобяваш , нов антифриз и се молиш да не протече отнякъде де радиатор , де помпа
после поне 200 км следиш температурата и ниво на охл.течност!!!!
късмет

Потребителски аватар
FIRE
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот FIRE » Вто 05 юни 2007 8:52

А някакъв препарат да сипя в системата защото ме съмнява, че само с промивка с вода ще се изчистат отлаганията.

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Вто 05 юни 2007 9:10

FIRE написа:А някакъв препарат да сипя в системата защото ме съмнява, че само с промивка с вода ще се изчистат отлаганията.
Може.Има присадка за почистване на LIQUI MOLLY аз я ползвах и съм доволен

L-M
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L-M » Вто 05 юни 2007 9:15

Източи си системата, налей чиста вода, загрей двигателя докато отворят и двата кръга, налей добавка за промиване на системата, оставяш 20 мин. да работи на празен ход, източваш системата, наливаш чиста вода, отново палиш за около десетина минути да изплакнеш хубаво, изхвърляш и тази вода и си наливаш антифриза.

Успех,

Хубаво е антифриза да се сменява през 2-3 години и да се ползва дестилирана вода за разреждане на концентрата.

Последна промяна от L-M на Вто 05 юни 2007 9:17, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
hop
Автомобил: VW Touran 2005
Двигател:

Мнениеот hop » Вто 05 юни 2007 9:16

Аз предпочитам промиването само с вода. От купешките добавки не знае човек на какъв боклук ще попадне. И с лимонтозу съм чувал, че може да се направи ама не знам, каква химична реакция ще вземе да протече.
И да си сложиш някой читав антифриз! Чети мануела - G11 или G12, че разните ментаци са на фосфорна основа и ядат алуминия в главата.

kokovas
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kokovas » Вто 05 юни 2007 19:27

ако мога и аз да вмъкна един въпрос м-у темата....антифриза ми в казанчето е червен......от къде мога да си купя такъв?????....никъде не мога да намеря червен???

Потребителски аватар
hop
Автомобил: VW Touran 2005
Двигател:

Мнениеот hop » Вто 05 юни 2007 20:02

И моят е червен HEPU (или нещо такова) G12. Знам къде се продава в Пловдив, но това инфо едва ли ще ти върши работа, гледам че си от София. А и там не може да го няма.
БТВ, ако ще доливаш, почти задължително е да е от същия антифриз. Някои антифризи не за съвместими (G11 и G12 например) и образуват химични съединения с неяно (в повечето случаи плачевно)въздействие в/у охладителната система на двигателя, най-често това са утайки, затлачващи тръбите, радиатора, парното...
Ако не си сигурен, какъв ти е антифриза - най-добре е изливане, промиване и наливане на нов. И без това е хубаво да се сменя поне веднъж на 2 години.
Е, най-безболения вариянт е да се долее с дестилирна вода, но само през лятото, че зимата не се знае при каква температура ще замръзне!

Последна промяна от hop на Вто 05 юни 2007 20:05, променено общо 1 път.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 05 юни 2007 20:04

kokovas написа:ако мога и аз да вмъкна един въпрос м-у темата....антифриза ми в казанчето е червен......от къде мога да си купя такъв?????....никъде не мога да намеря червен???

Хайде бе!
Ауто +,примерно,отиваш и си купуваш 2 шишета SWAG червен,G12,около 13 лева за 1,5 литра концентрат,наливаш още толкова водица и си караш.
И мойта кочина е с такъв.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”