Европейският парламент през този месец ще разглежда законопроект, според който може да бъде забранено производството на нови автомобили, чиято максимална скорост превишава 160 км/час.
Според информация от ВВС, гласуването на това решение ще бъде през есента. Според вносителите на доста неочаквания законопроект, с него ще стане възможно рязкото намаляване на вредните емисии въглероден двуокис изпускани от автомобилите.
За да се постигне и поддържа скорост от 160 км/час няма нужда от мощни двигатели. Това ще промени радикално автомобилната индустрия, която ще стане по екологична, считат някои европейски депутати.
Това решение ще се съгласува отлично с ограничението за емисиите вредни газове от новите автомобили, което ще влезе в сила в Европа през 2012 г и ще задължава производителите да ограничат вредните емисии от новите автомобили до 130 г. въглероден двуокис на 100 км.
Друг аргумент на вносителите на проектозакона за ограничаване на максималната скорост на новите автомобили е фактът, че в повечето европейски страни има ограничение за движение с максимална скорост от 120 до 140 км/час.
Според експертите обаче, милионите автомобили, които сега се движат по пътищата на Европа с лекота прехвърлят 160 км/час. Това ще означава или те да бъдат извадени от употреба или задължително скоростта им да бъде ограничена с електронен механизъм.
Ако подобно решение бъде прието, това би означавало да се спре цялостното развитие на автомобилостроенето от последните няколко десетилетия, нещо с което едва ли много хора ще се съгласят.

Максимум 160 км/час oграничение на новите коли
- Gigabyte
- Автомобил: neko drugo
- Двигател: vaprosche
Максимум 160 км/час oграничение на новите коли
-
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Максимум 160 км/час oграничение на новите коли
задължително скоростта им да бъде ограничена с електронен механизъм.
[/quote][/quote]
който в BG го оправят много бързо
[/quote][/quote]
който в BG го оправят много бързо

- santo_trafficante
- Автомобил:
- Двигател:
- mx3333
- Автомобил:
- Двигател:
Tyan написа:а да забраним самолетите щото понякога падат, изтъпим ножовете защото понякога се порязваме, тока да намалим щото понякога ни хваща ....
В случая не може да се каже "понякога". Смяташ ли че редовни скорости над 160км/ч са жизнено необходими, безопасни и т.н. изобщо нещо почти препоръчително? Който кара често с големи скорости, после редовно обикаля и из града с 80-100. Но няколкото спестени минути твърде често струват стотици пъти повече.
- musura
- Сър
- Автомобил:
- Двигател:
mx3333 написа:няколкото спестени минути твърде често струват стотици пъти повече.
да не си помисли, че караме бързо, защото бързаме за някъде?
А и по принцип, сама по себеси високата скорост не е причина за нещастията по пътищата, а неразумното й използване.
Днес примерно, прибирайки се от събора, карах за малко след един SUV Хюндай Сантафе - ами този пич беше определено ненаред. Поне десет изпреварвания направи с ясното съзнание, че няма да му стигне мястото да изпревари, поради насрещно движение, но на човека не му дремеше - разчиташе, че останалите ще се мръднат/спрат/отбият за да мине бързака... Такива са за

- shotoman
- Автомобил: VW Polo 6N1
- Двигател: AEE 1997
- Контакти:
хора не става дума за това да караш като луд по магистралата. Пробвал съм колата знам, че върви и с 200 но не това е идеята. Аз по магистралата си карам със 100-120 и си ми е супер. Но това значи какво - голяма семейна кола която тежи 1.7 тона и е с двигател 1.4. Ми като се натоварим 5 човека с багаж тя няма да може да направи 100 за 25 секунди, да не говориме че разхода ще стъпи горе-долу на ГАЗ-ка. А повярвайте, че никой няма да произвежда двигатели с голяма мощност в които се влагат повече инвестиции при положение, че се налага забрана за скоростта. По скоро ще си произвеждат същите коли и двигатели, но с електроника за ограничаване на скоростта, въпреки че това 100% ще смъкне продажбите.
- shotoman
- Автомобил: VW Polo 6N1
- Двигател: AEE 1997
- Контакти:
musura написа:mx3333 написа:няколкото спестени минути твърде често струват стотици пъти повече.
да не си помисли, че караме бързо, защото бързаме за някъде?
А и по принцип, сама по себеси високата скорост не е причина за нещастията по пътищата, а неразумното й използване.
Днес примерно, прибирайки се от събора, карах за малко след един SUV Хюндай Сантафе - ами този пич беше определено ненаред. Поне десет изпреварвания направи с ясното съзнание, че няма да му стигне мястото да изпревари, поради насрещно движение, но на човека не му дремеше - разчиташе, че останалите ще се мръднат/спрат/отбият за да мине бързака... Такива са за, но да си караш на хубав път без трафик или на магистрала със 180-200 няма никакъв проблем, стига автомобила ти да е технически изправн и да не забравяш всъщност с каква скорост се движиш...
Хора ние нямаме и пътища за такива скорости. Пробвал съм пасата по пътя за Пловдив и честно ви казвам след 160 нагоре пътя има достатъчно неравности за да те кара да се чувстваш неспокоен и нестабилен на пътя, а отделно като си карам със около 120 си се чувствам спокоен и си патувам без да ми е напрегнато. Така, че който бърза нека върви. Не ми пречи. Друг е въпроса, че с голям двигател колата си върви съвсем спокойно и не вдига разхода когато е натоварена. Дори и да го вдигне е с минимално количество.
Върни се в “Общи автомобилни дискусии”