Смениха ми значи майсторите предните амортисьори заедно с тампоните (с лагерчето) преди около 2 седмици… Дадоха ми 2 год. Гаранция (Билщайн)…
Вчера, като вдигнах предния капак обаче забелязах, че капачките над тампона (става въпрос за тези които се виждат отгоре и имат формата на пресечечен конус – стягат се с гайка 22 и вътрешен шестостен 7 за контра) “стърчат” – не са легнали на издатината над калника под която отдолу е тампона с лагера и самия амортисьор с пружината… Разстоянието на която стърчи капачката е около 15 мм… Вдигнах предната гума с крика и още докато вдигах - амортисьора с пружината пропаднаха надолу със същото това разстояние (около 15 мм) – резултата беше, че капачката (пресечения конус) вече си легна на мястото върху челото на издатината над калника… Бръкнах между пода и гумата с една щанга и вдигнах нагоре – амортисьора с пружината се повдигнаха, капачката също и се показаха тези славни 15 мм луфт… Като махна крика и спусна предницата на гумите, капачката пак “щръква” нагоре с 15 мм…
Да не би пък да трябва да се натегне още онази специална гайка с двата зъба (под капачката – над тампона с лагера) и по този начин капачката също ще слезе надолу???
Та въпроса ми към знаещите и патилите е дали това е нормално или нещо майсторите не са си свършили работата както трябва…
Благодаря Ви предварително за съветите!!!
Тампон (с лагер) на Амортисьор – стърчи нагоре ???
- G3CL_AEE_1.6FI
- Автомобил:
- Двигател:
-
andro_
- Автомобил:
- Двигател:
Амм,аз сменихмоите тампони,че бяха свършили с Лемфьордер.След 5К км като вдигна колата на крик и става като при теб-пада гумата надолу.
Важното е да няма страничен луфт между тампона и ботуша,защото ако има предницата не може да се регулира.Иначе луфтът между шапките и бомбетата ти е нормален.По принцип не е ненормално тампона да излезе от леглото си и гумата да пропадне,докато колата е вдигната на крик.Пробвай друго - вдигни я,подпри гумата с щанга и с ръка се опитай да преместиш пружината+амортисьора в горния край.Ако има страничен луфт - лошо.
В БГ частите са боклуци с малки изключения,така че не се учудвам ако вече и моите и твоите тампони са тръгнали да си отиват.
Важното е да няма страничен луфт между тампона и ботуша,защото ако има предницата не може да се регулира.Иначе луфтът между шапките и бомбетата ти е нормален.По принцип не е ненормално тампона да излезе от леглото си и гумата да пропадне,докато колата е вдигната на крик.Пробвай друго - вдигни я,подпри гумата с щанга и с ръка се опитай да преместиш пружината+амортисьора в горния край.Ако има страничен луфт - лошо.
В БГ частите са боклуци с малки изключения,така че не се учудвам ако вече и моите и твоите тампони са тръгнали да си отиват.
- G3CL_AEE_1.6FI
- Автомобил:
- Двигател:
andro_ написа:Амм,аз сменихмоите тампони,че бяха свършили с Лемфьордер.След 5К км като вдигна колата на крик и става като при теб-пада гумата надолу.
Значи, страничен луфт няма - ходи само нагоре-надолу... Интересното е, че смяната я направиха съвсем наскоро преди - 2 седмици (минал съм не повече от 40 км), т.е. тампоните с лагерите (уж били италиански) според мен са си стояли по този начин още в момента на слагането при майсторите...
Има и нещо друго - амортисьорите които ми сложиха, се оказаха не точно същата модификация на Билщайн като за моя Голф (това го видях чак сега в сайта на Билщайн). Мисля си, да не би тази модификация амортисьри да са с по-къса резба на стержена, която да не позволява гайката 22 да се навие по-надолу и по този начин да притисне капачката към бомбето на калника?!
- TURL
- Автомобил: Passat
- Двигател: AFN
- Контакти:
Re: Тампон (с лагер) на Амортисьор – стърчи нагоре ???
G3CL_AEE_1.6FI написа:Смениха ми значи майсторите предните амортисьори заедно с тампоните (с лагерчето) преди около 2 седмици… Дадоха ми 2 год. Гаранция (Билщайн)…
Вчера, като вдигнах предния капак обаче забелязах, че капачките над тампона (става въпрос за тези които се виждат отгоре и имат формата на пресечечен конус – стягат се с гайка 22 и вътрешен шестостен 7 за контра) “стърчат” – не са легнали на издатината над калника под която отдолу е тампона с лагера и самия амортисьор с пружината… Разстоянието на която стърчи капачката е около 15 мм… Вдигнах предната гума с крика и още докато вдигах - амортисьора с пружината пропаднаха надолу със същото това разстояние (около 15 мм) – резултата беше, че капачката (пресечения конус) вече си легна на мястото върху челото на издатината над калника… Бръкнах между пода и гумата с една щанга и вдигнах нагоре – амортисьора с пружината се повдигнаха, капачката също и се показаха тези славни 15 мм луфт… Като махна крика и спусна предницата на гумите, капачката пак “щръква” нагоре с 15 мм…
Да не би пък да трябва да се натегне още онази специална гайка с двата зъба (под капачката – над тампона с лагера) и по този начин капачката също ще слезе надолу???
Та въпроса ми към знаещите и патилите е дали това е нормално или нещо майсторите не са си свършили работата както трябва…
споко, и аз съм така, смених тампони но отгоре малко се подават, щом няма страничен луфт карай наволя.
- G3CL_AEE_1.6FI
- Автомобил:
- Двигател:
TURL написа:G3CL_AEE_1.6FI написа:Смениха ми значи майсторите предните амортисьори заедно с тампоните (с лагерчето) преди около 2 седмици… Дадоха ми 2 год. Гаранция (Билщайн)…
споко, и аз съм така, смених тампони но отгоре малко се подават, щом няма страничен луфт карай наволя.. след смяната въпреки, че малко отстърчат изчезна досадното потропване
За потропването - при мене "пука" когато слизам от някой бордюр и едновременно с това съм завъртял волана на ляво или на дясно...
Дойде ми на ума да направя една дистанционна втулка (на струг) и да я сложа между челото на бомбето и капачката??? - какво ще кажеш за идеята
-
andro_
- Автомобил:
- Двигател:
G3CL_AEE_1.6FI написа:
За потропването - при мене "пука" когато слизам от някой бордюр и едновременно с това съм завъртял волана на ляво или на дясно...
Дойде ми на ума да направя една дистанционна втулка (на струг) и да я сложа между челото на бомбето и капачката??? - какво ще кажеш за идеята
Аз поне не виждам смисъл.
-
brum
- Автомобил: Golf Mk4
- Двигател: AGU
G3CL_AEE_1.6FI написа:
А биалетките как са?
-
emo-gar
- Автомобил:
- Двигател:
Колега, това което стърчи над ботуша е ограничителна "чиния", шайба или както там се нарича.Та тя ограничава макферсона да не изпадне като вдигнеш на крик или колата подскочи яко.Друг е въпроса със страничния луфт -износен тампон, а пукането при завиване -вероятно повреден аксиален лагер в тампона .С други думи ако нямаш шумове в предницата след смяната всичко е наред
- G3CL_AEE_1.6FI
- Автомобил:
- Двигател:
vladovl написа:Мойта я купих така (не е карана в БГ) и имаше луфт какъвто описваш.
Сменях наскоро амортисйорите с нови и при тях го има този луфт. Вече 20к я карам така и е ок-ни тропа, ни лопа.
Междувременно и аз проверих на 2 комшииски голфа (пристигнали от Германия) - и те имат тези 15 мм луфт!
С една дума: явно това си е нормално и след като нямам други вредни шумове и липсва страничен луфт смятам да не пипам нищо повече
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”