Важна промяна в Закона за движение по пътищата!

Главният форум, касаещ всичко свързано с автомобилите Volkswagen
Потребителски аватар
Bob.Baev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Bob.Baev » Вто 03 юли 2007 9:34

Stefan написа: Невярвам някой да прерита ако не изпие една бира :wink:

:да: абсолютно съм съгласен. ако ще е само една или две бири, по-добре без тях.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Вто 03 юли 2007 10:14

а за това някой ще каже ли нещо

Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-
вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна
маркировка, използва най-дясната свободна лента.
(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно
средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните
случаи:
1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.)
2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и
повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или
пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост
не по-голяма от 80 км/ч;.

това значи ли че по булевардите вече може да се кара с 80?
в някакъв вестник го четох...

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Вто 03 юли 2007 10:20

не, тва значи че например на цариградско всеки изрод може да се влачи в най-лява лента, дори средната да е свободна :banghead:

с 80 може ако има нарочен знак

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Вто 03 юли 2007 10:23

абе и аз така го разбрах

ама тия от 24часа нещо явно са се объркали

Потребителски аватар
Dpop
Автомобил: VW
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 03 юли 2007 10:53

Varbona написа:не, тва значи че например на цариградско всеки изрод може да се влачи в най-лява лента, дори средната да е свободна :banghead:

с 80 може ако има нарочен знак

DragoGT
абе и аз така го разбрах

ама тия от 24часа нещо явно са се объркали

Аз смятам, че е добре да се тълкува правилно ал.2, т.2, а не някой идиот да реши да тества нервите на останалите. Но си и мисля, че нещата си се саморегулират и няма да се остави някой да се .... с другите на пътя по такъв начин.

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Пет 06 юли 2007 9:08

Днес по БТВ в "Тази сутрин" гост е бил Алекси Стратиев, началник Направление “Пътна полиция” в НС “Полиция”
и с него са били коментирани част от промените в закона. Той е уточнил, че трябва да се издължат задължения за период от 2 години назад, от влизането в сила на промените. Разбрах, че ако автомобил бъде вдигнат с "паяк", няма да се съставя акт, а само ще се плаща глоба, както беше преди години. Говорено е и за възможността да не се подписва от страна на нарушителя акт, съставен от органите на КАТ на пътя, но съставителя може да изчака присъствието на двама свидетели, с които да се осъществи подписването. Въпроса е колко време има право служителя на КАТ да задържи шофьора, за да се осигурят свидетелите. Не е било пропуснато обсъждането и на глобата с фиш в размер до 50 лв., при маловажни случаи на нарушения, които са установени в момента на извършването им, и възможността за налагането и на мястото на нарушението.
Разбрах, че и по канал 1 също е имало предаване по темата.

Не съм гледал телевизия тази сутрин, затова моля, който има инфо да пише.

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 06 юли 2007 11:08

По повод едната бира - доколкото виждам, пак си е разрешено. Промените около алкохола са повече с цел да се създаде впечатление че нещо се прави.
А дали е целесъобразно всеки си решава. Аз лично си пия по бира с яденето на обяд, и не смятам да си развалям навиците. :-)

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 10 юли 2007 17:31

По повод налагането глобата с фиш в размер до 50 лв., при маловажни случаи на нарушения, които са установени в момента на извършването им, и възможността за налагането и на мястото на нарушението, днес разбрах, че КАТ няма готовност да го осъществи. Невъзможността е поради забавена процедура по отпечатването на новите фишове, които ще бъдат един вид ценна книга със съответни защити. :wink:
От 30 юни нямало да бъдат налагани такива глоби и съответно не следва да се използват старите бланки. :!:

Потребителски аватар
Varbona
El Presidente
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Varbona » Сря 11 юли 2007 13:22

Не видях някъде да е качен новия закон. Има го тук

http://www.kat.mvr.bg/

SLR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот SLR » Пет 13 юли 2007 15:26

Ще трябва ли да се плащат старите актове? и ако Да ще има ми предварително известие. :014:

Потребителски аватар
maiz
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот maiz » Пет 13 юли 2007 15:56

До колко знам, имам познат в данъчното, глобите имат давност и тя е 10 години.

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Вто 17 юли 2007 13:55

SLR написа:Ще трябва ли да се плащат старите актове? и ако Да ще има ми предварително известие. :014:

Че ще трябва, ще трябва. Аз разбирам положението така, може и да не съм съвсем прав но:
- ако можеш да устискаш 2 години без нарушение(а както са писали юристите тук, абсолютната давност е 3 години), за което да ти бъде отнет талона или съставен фиш за глоба, може и да се разминеш.
- ако не ти потропа представител на КАТ на вратата и ти изиска талона поради неплатени глоби за минал период, също се разминаваш и пей сърце.

А за второто, и аз се обърнах с този въпрос по-горе в темата и очаквам някой колега да ни просветли.

Потребителски аватар
K22
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005

Мнениеот K22 » Сря 18 юли 2007 6:43

То си е записано в промяната на закона-При подмяна на свидетелство за правоуправление се заплащат всички стари глоби.Така че, който има прясна книжка минава метър :D

Потребителски аватар
Dpop
Двигател:

Мнениеот Dpop » Сря 18 юли 2007 9:46

K22 написа:То си е записано в промяната на закона-При подмяна на свидетелство за правоуправление се заплащат всички стари глоби.Така че, който има прясна книжка минава метър :D

:да:
Само едно допълнение.
Ако случаят се отнася за заварено положение(това имах предвид и в поста си по-горе), т.е. получили сте си наказателното постановление преди влизането в сила на новия закон и съответно са ви върнали свидетелството за управление. Достатъчно е да са ви актуални документите още две години(от датата на постановлението), в рамките на които ако не ви се случи някакво нарушение, може да не платите старото задължение.
:008:

Така, че сестри и братлета, призовавам ви да си наложите воля да се пазите от нарушения по пътищата и дано късмета да е с вас.

iwanst
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот iwanst » Сря 18 юли 2007 10:54

Dpop написа: Говорено е и за възможността да не се подписва от страна на нарушителя акт, съставен от органите на КАТ на пътя, но съставителя може да изчака присъствието на двама свидетели, с които да се осъществи подписването. Въпроса е колко време има право служителя на КАТ да задържи шофьора, за да се осигурят свидетелите.

Нещо неразбирам какви свидетели ще са ако вече е станало нарушението примерно минал си на червен светофар как ще се подпишат за свидетели когато са дошли по късно.

Върни се в “Основен Volkswagen Форум”