Премахване на EGR-valve

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Пет 29 юни 2007 8:09

eeedddeee написа:Извинявам се , автомобила е Фолксваген-Голф 4 ; 99год. тди мотор-AJM. А за сигналите към търбото незнам ? аз я карам от около 80000км
и нямах никакви проблеми и в 1 слънчев ден ме остави на пътя.
отговора е един-Малшанс
дошло му е времето колега :wink:

Потребителски аватар
eeedddeee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eeedddeee » Пет 29 юни 2007 8:39

:roll: :) , Така заключваха всички майстори, " ДОШЛО МУ Е ВРЕМЕТО",
но тази логика не ми харесва :? Философски погледнато всяко нещо си има причина , и ако тя е при мен бих желал да я отстраня и да не се повтаря проблема.
Някой може би ще каже купи си нова кола.

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Пет 29 юни 2007 12:27

точно за това са и моите думи за черната кутия..... ако системата са управление ( уестгейта - дано така се пише ) ти е наред , смазването ( налягането на маслото до него ) е проверено и изрядно и ти си го експлоатираш както трябва ( без ръчка, резачка и веднага гасене на двигателя например) нищо не може да бъде обяснено повече освен с малшанса който спомена колегата.... слагаш ново или каквото там намериш и си свиркаш..... иначе какво може да направиш ? А да се направи анализ на повредата винаги е от полза - важното е да има и практическа стойност.... да кажем , че го закараш на най-големия спец и той ти каже: Ами отчупила ти се е една лопатка , когато е било на 50000 оборота, разлетяла се е и всичко е салата - какво ти помага за по нанатъшната експлоатация на автомобила ? :lol:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Пет 29 юни 2007 15:48

Сменяш редовно маслото :!: , не гасиш веднага колата след като си я ръчкал/горещото масло остава по турбината и се коксува/ :!: ,не я ръчкаш много/над 3 к оборота/ преди да е загряла и си свиркаш.За да не се зацапва лопатките на геометрията разбиваш или сменяш катализатора/живота му е 100к километра с европейска нафта и е консуматив ,а не вечен както всички си мислят/

Потребителски аватар
eeedddeee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eeedddeee » Пет 29 юни 2007 19:10

Благодаря ви, дерзая се защото имам скромни технически познания и немога да си намеря мира , че малшанса е бил за мен за пореден път.
Най-логични ми е обяснението с натрупване на кокс и смоли по лопатките и от там проблем с центробежните сили и баланс.
Ако не е много нахално от моя страна би ли ми обяснил някой за променливата геометрия , защото в нета ненамирам и на какво масло бихте ми препоръчали да премина ? аз клоня към Лики-Моли, чя Кастрол май доста го лекуват
Благодаря.

Потребителски аватар
Passat_bs
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Passat_bs » Съб 30 юни 2007 1:17

Да не размиваме темата. 8)

Потребителски аватар
sharan4e
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sharan4e » Нед 01 юли 2007 6:06

За маслата е писано мноооого. :търсачкаа . А променливата геометрия са едни лопатки в топлата част на турбокомпресора, които се задвижват от клапана на турбото и служат за да пренасочат и концентрират потока на изгорелите газове към лопатките. Това се прави за да се намали т.нар. турбо лаг - времето необходимо да сработи компресора.
Ети ти малко инфо:http://volkswagen.msk.ru/engine/adjust_turbo.pdf

Потребителски аватар
eeedddeee
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот eeedddeee » Вто 03 юли 2007 14:52

Здравейте отново, след "дисекция" на останалата част от турбото съмненията водят до зацапан механизъм на геометрията а някой по-горе бе споменал че това е следствие от ЕГР клапа и другия клапан като дросел, сега се замислям за всички процедури по изолиране на ЕГР и вентилацията на картерните газове .

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 03 юли 2007 16:15

eeedddeee написа:Здравейте отново, след "дисекция" на останалата част от турбото съмненията водят до зацапан механизъм на геометрията а някой по-горе бе споменал че това е следствие от ЕГР клапа и другия клапан като дросел, сега се замислям за всички процедури по изолиране на ЕГР и вентилацията на картерните газове .
ли4но аз ,специално за побългаряването на вентилацията съм против.вярно е 4е по тоя на4ин мотора не диша маслени пари ,ама същия ефект се постига и със слагане на спирала във отвеждащия марку4 на газовете.спиралата се използва в двигателите на VAZ(лада) диаметъра и е то4но като на се4ението на марку4а ,и просто по тоя на4ин конденза на масло си остава пак в двигателя :wink:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 03 юли 2007 17:01

То сичко хубаво за тая спирала ама като ида в магазина за части какво да кажа че искам -целия маркуч ,или само спиралата :oops:Другото е че няма ли в един момент тая спирала да тръгне към турбото и мотора :cry:

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 03 юли 2007 17:10

Rabbit_TDI написа:То сичко хубаво за тая спирала ама като ида в магазина за части какво да кажа че искам -целия маркуч ,или само спиралата :oops:Другото е че няма ли в един момент тая спирала да тръгне към турбото и мотора :cry:
слага се от към страната на главата-невъзможно е да хукне нанякъде
искаш само спиралата -марку4 за какво ти е

Rumen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Rumen » Вто 03 юли 2007 18:53

niks76 написа:лично аз ,специално за побългаряването на вентилацията съм против...
niks76 е много прав! Какво по-хубаво от това конденза от маслените пари (което в същност си е масло) да си капе там където им е мястото - в двигателя. Аз обаче го "побългарих" щото така ми беше по-лесно, а и прецених, че (най-вече поради липса на инструмент) ще имам сериозни затруднения да сваля капака на клапаните и да търся място на някаква спиралка. А и Лада-България май я няма вече...

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 03 юли 2007 19:23

не бе Румба,нямах предвид да се сваля капака на клапаните;достатъ4но е само да се извади марку4ето от главата(както е при тебе) и да се натика спиралата в отдушника на капака.слагаш пак марку4а и не го мислиш пове4е :wink:
ако няма на магазина, на втори4ни суровини има лади колкото искаш :lol:

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 03 юли 2007 19:27

Днеска проверих в един магазин и продавача ме погледна :shock .Ще пробвам викенда в Карлово че там по ги тачат Жигулетата :)

Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот niks76 » Вто 03 юли 2007 19:33

на лада и жигули ,тая спирала я има на две места:на входа на капака на въздушния филтър и на изхода на блока на мотора за вентилация на газовете в мотора :wink:

Върни се в “Дизелови агрегати”