LCD or PLASMA or TFT

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
One
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот One » Вто 10 юли 2007 8:51

LILO&STICH написа:тотално ме объркахте :shock сега и TFT ми е вече в главата :?

TFT и лсд е едно също - ама си пъпеш :) :) :)

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 10 юли 2007 8:54

TFT (Thin-Film Transistor) се използва като синоним на LCD (Liquid Crystal Display).
Всъщност, това е разновидност на LCD.
Накратко, TFT = LCD.
Но, ако LCD-то е TFT, още по-добре! :D

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 10 юли 2007 8:59

ChimeyJimmey написа:TFT (Thin-Film Transistor) се използва като синоним на LCD (Liquid Crystal Display).
Всъщност, това е разновидност на LCD.
Накратко, TFT = LCD.
Но, ако LCD-то е TFT, още по-добре! :D

А какво значи плазмен монитор тогава? ще ми обясни ли някой понятието "плазма" че нещо не ми е ясно пък гледам ги разбираш ?
какво е плазма ?! и какво е плазмен телевизор/монитор

Потребителски аватар
ChimeyJimmey
Автомобил: торанага
Двигател: AXQ

Мнениеот ChimeyJimmey » Вто 10 юли 2007 9:26

Плазменият екран (Plasma Display Panel - PDP) е плосък дисплей, изграден от стотици хиляди клетки, запълнени със смес от благородни газове (най-често неон и ксенон) между две плоски стъкла.
Сместа принудително променя агрегатното си състояние в плазмено посредством йонизация с електричество и така излъчва светлина.
Цветът се постига като задната част на всяка клетка се покрива с фосфор. Ултравиолетовите фотони възбуждат фосфора и така цветът се променя. Приницпът на работа на тези клетки е сходен с този на флуоресцентните лампи.
Всеки пиксел е съставен от три субпиксела, всеки оцветен с различен цвят фосфор (червен, зелен и син). Ясно е, че чрез комбинация на тези три цвята могат да се получат всички останали в познатия ни свят.

Burn-in ефектът (или ефект на прогаряне) се изразява в това, че при по-продължително показване на неподвижно изображение то се отпечатва на екрана. Дължи се на това, че фосфорът на клетките губи своето светоотделяне.

Времето за живот на плазмения дисплей от последно поколение е около 60 000 часа (или 27 години при средно 6 часа на ден функциониране).

Най-общо е това. :wink:

P.S. Плазмата е 4-тото агрегатно състояние. Към него се преминава най-често от газообразно, посредством силна йонизация. Свойството свръхпроводимост е най-забележително и полезно в това състояние...

XpacTa
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот XpacTa » Вто 10 юли 2007 9:29

Монитор е като няма тунер. Телевизор е като има. На практика на много хора в момента не им е необходим тунер, защото ползват цифров приемник. За DVD също не ти трябва тунер. Друг е въпроса че след няколко години живот и здраве може най накрая да доживеем до цифрова ефирна телевизия, за което е добре телевизора да има DVB-T тунер.

Потребителски аватар
Rabbit_TDI
Автомобил: A6 C5
Двигател: BFC
Контакти:

Мнениеот Rabbit_TDI » Вто 10 юли 2007 10:01

Ми то колегата Chimney го е казал точно за плазмата.От неговите думи за принципа на действие секи сам може си направи извода защо LCD настъпват-системата просто е сложна и тромава/със всички пройзтичащи негативи/ макар да дава предимство във цветноста.Само да отбележа обаче ,че с 3те цвята не можеш да възпройзведеш всички възможни цветове/ама хич даже/ :cry: Хубавото на плазмата е й че са максимално наситени 3те цвята и затова предава доста повече от 3те цвята на ЛЦД

Потребителски аватар
Madj0
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Madj0 » Вто 10 юли 2007 10:12

Много марки ( пример Сони ) обявиха ,че спират производството на плазми . Щом ги спират значи нямат бъдеще ....... :dontknow: .

Потребителски аватар
momo 1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот momo 1 » Вто 10 юли 2007 10:50

Madj0 написа:Много марки ( пример Сони ) обявиха ,че спират производството на плазми . Щом ги спират значи нямат бъдеще ....... :dontknow: .

много е скъпа изработката та затова

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Вто 10 юли 2007 10:55

One написа:
LILO&STICH написа:тотално ме объркахте :shock сега и TFT ми е вече в главата :?

TFT и лсд е едно също - ама си пъпеш :) :) :)
аве пъпеша си ти :lol:

я прочети за ЛСД ТУК

и за TFT LCD ТУК

бахти професора си :D

Потребителски аватар
budimir
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот budimir » Вто 10 юли 2007 11:05

http://forum.setcom.bg/index.php/topic,30096.0.html
Ако имате търпение да изчетете цялата тема (71 страници от нова година насам) ще ви станат ясни нещата за този вид техника и за това което се предлага на нашия пазар.

Потребителски аватар
Veso101
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Veso101 » Вто 10 юли 2007 11:58

Лило, зимай си TFT и не го мисли повече, най-малкото резолюцията на TFT LCD е по-голяма отколкото на плазмите.
Мързи ме да пиша повече. :wink:
Колега беше пускал подобна тема и май се спря на SHARP, и аз ги гледах в Метро - много добро впечатление ми направиха.
Да се похвалиш после.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Вто 10 юли 2007 12:00

Veso101 написа:Лило, зимай си TFT и не го мисли повече, най-малкото резолюцията на TFT LCD е по-голяма отколкото на плазмите.
Мързи ме да пиша повече. :wink:
Колега беше пускал подобна тема и май се спря на SHARP, и аз ги гледах в Метро - много добро впечатление ми направиха.
Да се похвалиш после.
дам Веско,четох я темата на колегата,но тя беше за конкретна марка,а мен ме интересува кое какво е(от към качество),разбра се че ще е TFT :wink: ,ама чакам още мнения де :lol:

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 10 юли 2007 12:05

четоте ли линка на колегата
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,30096.40.html

та там пише че ЛСД-тата на кабеларка били доста зле
цифрова тВ требвало :roll:

а и това също:

Относно вечният спор или да кажем голямото ДВОУМЕНЕ какво да бъде: Плазма или LCD, мисля че следващите снимки сами ще приказват вместо мен. Ако има питане ще отговарям.
, , , , ,
Левият Тв е старият модел на SHARP LC-37P55E, а десният е миналогдишен модел на LG PC3R с резолюция 1024х768 , докато LCD-о е с 960х540 ;-).
Разликата в образа е очевидна, както и в това кое има черно и кое няма. Като сметнем, че Шарпа е с по-лошите характеристики. Сигнала е гаден идва от един цифров сателитен приемник, като двата Тв са вързани с едни и същи кабели към него SCART към SCART от по 2,4лв бройката. Не само че маже, но черно забрави от плазмата. Единственият ГОЛЯМ + е че под ъгъл има по добри цветове от LCD-o, но според мен това се дължи на това, че плазмата е със стъкло отпреде, а не със матово покритие. Определено има по силни цветове, но само в Зеленото, инак на другите цветове LCD-о го превъзхожда.

Потребителски аватар
LILO&STICH
ябълката на раздора
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот LILO&STICH » Вто 10 юли 2007 12:13

Pichaga написа:четоте ли линка на колегата
http://forum.setcom.bg/index.php/topic,30096.40.html

та там пише че ЛСД-тата на кабеларка били доста зле
цифрова тВ требвало :roll:

а и това също:

Относно вечният спор или да кажем голямото ДВОУМЕНЕ какво да бъде: Плазма или LCD, мисля че следващите снимки сами ще приказват вместо мен. Ако има питане ще отговарям.
, , , , ,
Левият Тв е старият модел на SHARP LC-37P55E, а десният е миналогдишен модел на LG PC3R с резолюция 1024х768 , докато LCD-о е с 960х540 ;-).
Разликата в образа е очевидна, както и в това кое има черно и кое няма. Като сметнем, че Шарпа е с по-лошите характеристики. Сигнала е гаден идва от един цифров сателитен приемник, като двата Тв са вързани с едни и същи кабели към него SCART към SCART от по 2,4лв бройката. Не само че маже, но черно забрави от плазмата. Единственият ГОЛЯМ + е че под ъгъл има по добри цветове от LCD-o, но според мен това се дължи на това, че плазмата е със стъкло отпреде, а не със матово покритие. Определено има по силни цветове, но само в Зеленото, инак на другите цветове LCD-о го превъзхожда.
дам,четох и е повече от ясно за сигнала че ще е цифров :lol:
треа да ги стигнем Хамериканците :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 10 юли 2007 14:12

LILO&STICH написа:дам,четох и е повече от ясно за сигнала че ще е цифров :lol:
треа да ги стигнем Хамериканците :wink:

Лошото е, че евтините LCD-та и с цифрова телевизия не се оправят добре. Поради голямата разлика в разделителната способност на телевизора и на сигнала от цифровия приемник, много от телевизорите работят перфектно в хай-дефинишън, но телевизията е на квадратчета, което много дразни.

Хубаво е, като отидеш да гледаш конкретни модели, да помолиш да ти пуснат телевизия, а не разните им там демо-дискове с висока резолюция, защото те и на NEO изглеждат перфектно, но после голяма скръб...

Хубавите телевизори имат допълнителна електроника за заглаждане на образа, като всеки си я кръщава по някакъв начин - но това нещо върши работа и е задължително, ако искаш после да не се псуваш много.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”