Преди два-три дни валя дъжд. Джобовете под капака се бяха задръстили от боклуци и съответно - пълни с вода. Естествено бяха се намокрили клемите на компа и комутатора. Не забелязах докато не протече вода от дясната страна, върху стелката (явно от парното). Изчистих дренажните отвори, водата се източи, но от тогава започнаха проблемите - загуба на мощност, придърпване, гаснене и т.н.
Оставих я до следобяда да изсъхне, след това и спретнах един тест-драйв по магистралата до 180 км/ч, всичко беше наред.
Отивам при едни познати алармаджии и жичкаджии, викам я дай все пак да почистя клемите с WD40. Напръсках, сглобих клемите и след 15 минути паля и оборотите играят от 500 до 1500. На следващия ден свалихме компа, отворихме го, пръскане с WD40 и после с контактен спрей. Започна да пали трудно, не държи обороти, гасне, чуват се как щракат релетата при бушоните. Като дам на контакт се разщракват и оборотомера полудява, преди още да съм запалил, чува се как релето на бензиновата помпа я включва и изключва, абе страшно...
Свалиха момчетата клемореда с бушоните и релетата (без да го разкачват), гледаха го и казаха, че най-вероятно по кабелите е влязла вода вътре и ошашква релетата, оттук и проблемите. Казаха, че трябва да разкачат целия клеморед, да го отворят и да го почистят. Как да е, едвам се прибрах от дружба до Мусагеница, с гаснене по Цариградско, на аварийки. Днеска сутринта я запалих - няма проблем, държи си нормални обороти, върви на змей, не прекъсва, не гасне. Карах я само в квартала, че ме беше страх да изляза някъде по надалеч...
Чудя се сега да я карам ли в понеделник или не. Започвам вече нещо да се съмнявам, че двете интервенции с ВД40 (първата по буксите и втората в компютъра) правят някакви мизерии, ама жичкаджиите ме уверяват, че не е възможно. Сега ме е страх да ги оставя да отворят клемореда и пак да го пръскат с гадости, щото днес сутринта всичко беше наред. Но пък от друга страна ако са прави, колата само временно се оправила и ще почнат пак мизериите, точно когато не очаквам.
Все пак не съм сигурен и дали проблема е електрически.
Ще бъда благодарен за съвети и препоръки.
Поздрави.
Не ще да върви, прекъсва, гасне... - проблема е решен, резе!
Не ще да върви, прекъсва, гасне... - проблема е решен, резе!
Последна промяна от kam_tod на Сря 25 юли 2007 22:18, променено общо 1 път.
- petko5
- Автомобил: VW Golf 3
- Двигател: ААМ
Колега, виждам че си от София
Отиваш във фирма "Конрад", те предлагат много спрейове за по-добра контактна ел.връзка и мисля че ще ти свършат много добра работа, даже цената е много приемлива
Само, немога да разбера, защо всички сте се ВЛЮБИЛИ В ТАЗИ ПРОСТОТИЯ "WD40"
Има много по-добри спрейове и по качествени от WD40, не само за развиване на болтове и гайки, но и за по-добър ел.контакт

Отиваш във фирма "Конрад", те предлагат много спрейове за по-добра контактна ел.връзка и мисля че ще ти свършат много добра работа, даже цената е много приемлива

Само, немога да разбера, защо всички сте се ВЛЮБИЛИ В ТАЗИ ПРОСТОТИЯ "WD40"

Има много по-добри спрейове и по качествени от WD40, не само за развиване на болтове и гайки, но и за по-добър ел.контакт

- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
petko5 написа:Отиваш във фирма "Конрад", те предлагат много спрейове за по-добра контактна ел.връзка
Не само в София има магазин на Конрад

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

Някои (не всички) спрейове за почистване на електрически контакти са на киселинна основа!
Проверих го лично, след като напръсках един понагорял клеморед и взе да ми прави мизерии машината

WD40 не е киселинен

- kris11
- VW експерт
- Автомобил: VW Sharan 7M8
- Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
- Контакти:
andro_ написа:Аз не бих си пръскал кабелите с ВД-40.Не вярвам,че е перфектен изолатор.
Става само за развиване на болтове и гЕйки.И да не си пръскате гумените тампони с това ВД-40,че ги разяжда бавно (то това му е всъщност работата).
Пробвано е многократно от амен накабели и капачка на бус Тойо бензинояд при гмуркане в микроязовир. Местя сде вътешно на дясна седалка вдигам капака и пръскам кабели и делко. Местя се обратно баастър копче пали, че даже и върви после без прекъсване. ако е прясно пръскането помага при повторно гмуркане.
Сега е пробвано и на Алфонсо при миене на двигателя иначе е халмалогия с подсушаването на толкова много кабели и бубини.
WD то , ако не е някакво менте помага и при корозирали контакти и увлажнени също.
Има 1 контактен спрей на "Den Braven" пак е за почистване на контакти ие евтиния - към 4лв.
- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
kris11 написа:andro_ написа:Аз не бих си пръскал кабелите с ВД-40.Не вярвам,че е перфектен изолатор.
Става само за развиване на болтове и гЕйки.И да не си пръскате гумените тампони с това ВД-40,че ги разяжда бавно (то това му е всъщност работата).
Пробвано е многократно от амен накабели и капачка на бус Тойо бензинояд при гмуркане в микроязовир. Местя сде вътешно на дясна седалка вдигам капака и пръскам кабели и делко. Местя се обратно баастър копче пали, че даже и върви после без прекъсване. ако е прясно пръскането помага при повторно гмуркане.
Сега е пробвано и на Алфонсо при миене на двигателя иначе е халмалогия с подсушаването на толкова много кабели и бубини.
WD то , ако не е някакво менте помага и при корозирали контакти и увлажнени също.
Има 1 контактен спрей на "Den Braven" пак е за почистване на контакти ие евтиния - към 4лв.
Интересно е това което си написал ама би ли го повторил на книжовен български,че не ти се разбира.
- joker
kam_tod... причинно - следствената връзка между напръскванетно и влошената работа е повече от ясна...На мен обаче не ми ясна логиката на жичкаджиите първо да пръскат с маслен спрей(WD-40) ,а след това с контактен???Вероятно се е получила емулсия която влошава контактите повече отколкото обикновената влага.
Единствения шанс е да изчакаш да се изпари и да не пипаш нищо повече....
Единствения шанс е да изчакаш да се изпари и да не пипаш нищо повече....
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
kris11 написа:andro_ написа:Аз не бих си пръскал кабелите с ВД-40.Не вярвам,че е перфектен изолатор.
Пробвано е многократно от мен на кабели и капачка на бус Тойота бензинояд при гмуркане в микроязовир. Местя се на дясната седалка вдигам капака и пръскам кабели и делко. Местя се обратно бастър копче пали, че даже и върви после без прекъсване. Ако е прясно пръскането помага при повторно гмуркане.
Сега е пробвано и на 155 ца TS - при миене на двигателя иначе е хамалогия с подсушаването на толкова много кабели и бубини.
Има 1 контактен спрей на "Den Braven" пак е за почистване на контакти и е евтиния - към 4лв.
@joker Колега философията ти трябва да се покрие с малко практика, а такава ти липсва. Не се изказвай неподготвен, а вземи прочети упътването на WD 40 и на контакният спрей.
На всяко гърне си похлюпак.
Значи, колеги...
Истината е там някъде.
Днес сутринта голфа беше почти о.к.
Накарах специалистите да измият всичко с кореселин, под всичко да се разбира: компютър, клеми, комутатор, клеми.
Майсторите (специалистите) твърдяха, че още някъде е останала влага и разглобихме клемореда на бушоните и релетата. Който не го е виждал разглобен, няма представа за какви ефекти на Джордж Лукас става въпрос. Обече клемореда беше перфектен. Издухахме всичко на компресор и Глфона възвърна старата си форма.
Съвет от мен, WD40 - само за болтове!!! И за нищо друго! След кореселина колата се оправи на 100%. Благодаря на кокегите, които се изказаха против WD40 за почистване на електроника. Прави са!
Благодаря на всички за съветите!
Поздрави.
Истината е там някъде.
Днес сутринта голфа беше почти о.к.
Накарах специалистите да измият всичко с кореселин, под всичко да се разбира: компютър, клеми, комутатор, клеми.
Майсторите (специалистите) твърдяха, че още някъде е останала влага и разглобихме клемореда на бушоните и релетата. Който не го е виждал разглобен, няма представа за какви ефекти на Джордж Лукас става въпрос. Обече клемореда беше перфектен. Издухахме всичко на компресор и Глфона възвърна старата си форма.
Съвет от мен, WD40 - само за болтове!!! И за нищо друго! След кореселина колата се оправи на 100%. Благодаря на кокегите, които се изказаха против WD40 за почистване на електроника. Прави са!
Благодаря на всички за съветите!
Поздрави.
- joker
kris11 написа:kris11 написа:andro_ написа:Аз не бих си пръскал кабелите с ВД-40.Не вярвам,че е перфектен изолатор.
Пробвано е многократно от мен на кабели и капачка на бус Тойота бензинояд при гмуркане в микроязовир. Местя се на дясната седалка вдигам капака и пръскам кабели и делко. Местя се обратно бастър копче пали, че даже и върви после без прекъсване. Ако е прясно пръскането помага при повторно гмуркане.
Сега е пробвано и на 155 ца TS - при миене на двигателя иначе е хамалогия с подсушаването на толкова много кабели и бубини.
Има 1 контактен спрей на "Den Braven" пак е за почистване на контакти и е евтиния - към 4лв.
@joker Колега философията ти трябва да се покрие с малко практика, а такава ти липсва. Не се изказвай неподготвен, а вземи прочети упътването на WD 40 и на контакният спрей.
На всяко гърне си похлюпак.
Ако се прочете как се е решил проблема се оказва,че не греша в предположенията си.Не е задължително да си алхимик в пенсионна възраст за се сетиш ,че напръскването с две течности с различно повърхностно напрежение създава емулсия пречеща на добрия контакт,което пък е пагубно за електрониката(поне това съм запомнил).....
А на гърнето трябва винаги похлюпак,че без него я манджата бавно завира и си губи аромата....пък и някоя муха може да падне в нея....
- kris11
- VW експерт
- Контакти:
joker написа:
Ако се прочете как се е решил проблема се оказва,че не греша в предположенията си.Не е задължително да си алхимик в пенсионна възраст за се сетиш ,че напръскването с две течности с различно повърхностно напрежение създава емулсия пречеща на добрия контакт,което пък е пагубно за електрониката(поне това съм запомнил).....
Извинявай но досега не бях чувал , че кабели, дистибуторна капачка на делкото, букси за тях и на комутаторът са електроника !!! Все пак съм завършил радиотехника , а не медицина.
Мога да кажа , че е много пагубно миенето на електроника : инт.схеми, кондензатори, транзистори, платки и т.н. , което е радиоелектронни елементи с кореселин !!!
Освен всичко друго кореселина разтваря и пластмасата от която с направени корпусите на буксите. самите контакти / женските/би трябвало да са от берилиев бронз за да имат пружинни качества. Иначе с времето се губи контакта. Да не говорим, че на отговорните места цоклите и куплунзите са позлатени.
Тъй като не си в час тука ще ти спомена , че в накрая на поточната линия се мият с чист спирт 99,999% . Има си специлана технология, но не се потапят изцяло , а се пазят цокли, куплунзи от оливане със спирт. Платките се мият 3 кратно в различни тави със цел да се избегне насищането на спирта с колофон от тинола.
Допреди 17г на 1 място във Варна имаше единствена и много модерната за времето си поточна линия -т.н "спойка вълна" , както и малка линия за SMD монтаж, малък и голям "Шеринг", също и т.н. "Епсилон" за пробиване на отвори в 10 тина платки едновремено по координати, със смяна на диаметър на свредлата без намеса от операторът. От всичко това е останало само полугоден голям "Шеринг" и почти неработещ "Епсилон"
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”