ГСМ залят със сок - как да го спасим?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Чудомир
Автомобил: Passat 5.5 + Caravelle T4
Двигател: 03 V6 AMX + 97 VR6 AES

ГСМ залят със сок - как да го спасим?

Мнениеот Чудомир » Нед 22 юли 2007 11:42

Привет,

днешния ден започна бодро - щерката реши да си сипе ябълков сок, но не уцели чашата, и една порядъчна доза течност се запозна със сонито на жена ми - К750.

Понеже тая случка ми е позната с лаптоп вече (пак щерка ми, само че с кафе :roll: ) действах по познат вече ред - батерията аут, обръщане надолу с копчетата, са да изтече течността, разглабяне и подсушаване.

Това което малко ме озадачи е че имаше сок дори от задната страна на държача на сим картата. Което значи, че 100% течността е имала допир с платката.

Чел съм, че в такива случай е хубаво електрониката (без дисплея, батерия и камера) да се потопи в изопропанол, за да се махнат захарните остатъци, които остават след изсъхването на сока.

Има ли някой, на който му се е наложила подобна интервенция, за да потвърди, че телефона няма да се повреди, ако го изкъпя по този начин?

Потребителски аватар
Li4o
Аватар:
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Li4o » Нед 22 юли 2007 11:49

Преди време заливах един телефон с вода, та минах по този път - най-добре е веднага да се изкл. телефона и да му се махне батерията, след това го занеси в специализиран сервиз да го почистят качествено - в някакви вани с разтвори ги топят...

Потребителски аватар
vw_passat
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот vw_passat » Нед 22 юли 2007 12:27

Когато щерката ти реши да сипва нещо всякакви електроники да са далеч от нея :lol:

Потребителски аватар
sundy
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот sundy » Нед 22 юли 2007 13:39

Личен опит с изпран телефон (пълна програма с ариел и ленор :oops: ) - веднага след простирането му в джоба на дънките и откриването му 15мин след това пак там, самсунга беше разглобен на колкото е възможно повече чаркове, изсушен със сешоар и занесен на ремонт (там освен досушаването ми отвориха батерията и я топиха с още някои от чарковете в нещо, но не попитах какво - достатъчно странно ме изгледа момчето като му обясних за пералната процедура... :roll: ) Интересното е, че освен че работеше (само батерията малко се изду и трудно се поставяше) телефона миришеше мнооого хубаво :lol: Пробвай веднага да го занесеш на ремонт - може да оцелее...

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 22 юли 2007 14:29

Колкото и странно да ти прозвучи: ПРАНЕ!!!
Свали всички капаци, по възможност и част от платките и, без батерия, разбира се, го измий много добре с хладка вода с разтворено 'ВЕРО', а след това хубаво плакнене.
Включване чак утре най-рано!!!

Потребителски аватар
ChernoGTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChernoGTI » Нед 22 юли 2007 14:57

radotom написа:Колкото и странно да ти прозвучи: ПРАНЕ!!!
Свали всички капаци, по възможност и част от платките и, без батерия, разбира се, го измий много добре с хладка вода с разтворено 'ВЕРО', а след това хубаво плакнене.

същото но без веро :wink:

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Нед 22 юли 2007 15:02

По всички немски сайтове, които разгледох от сутринта, се изказва мнението, че с вода не бива, защото след това примесите, които са във водата остават по платката. Затова реших да пробвам варианта с изопропанола, пък да видим.

Телефона вече е потопен, утре по това време ще погледна дали има некъв резултат...

Потребителски аватар
Li4o
Аватар:
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Li4o » Нед 22 юли 2007 18:33

ChernoGTI написа:
radotom написа:Колкото и странно да ти прозвучи: ПРАНЕ!!!

същото но без веро :wink:

Водата се просмуква в платката и след време платката направо загнива - изглежда като проядена от рак - показаха ми такива платки в сервиза - така че, никаква вода!!!

Потребителски аватар
Чудомир

Мнениеот Чудомир » Нед 22 юли 2007 22:48

Между другото почвам да се оглеждам за някъв временен заместител на удавения гсм, ако не се оправи...

Моторола Ц121 например може ли да се разкодира?

Потребителски аватар
Ventoman
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Ventoman » Нед 22 юли 2007 23:44

Само не прекаляваи с кисненето в изопропанола да не се разтвори лаковото покритие по платката , а и все си мисля че не му е мястото в изопропанол ! А до сега платки съм чистил само с спирт от аптеката , разреден със вода и четка за зъби (стара) . Накрая пак минавам само със спирт за да испари водата . И със някакъв стар дезодорант (без талк) . До сега никоя платка не ми е отказала . Предимно правя процедурата след като поя или препоявам някоя платка и остане много колофон по нея .

Потребителски аватар
mr_bush
Автомобил: Vw Transporter T6
Двигател: 2016

Мнениеот mr_bush » Пон 23 юли 2007 4:09

Чудомир написа:Между другото почвам да се оглеждам за някъв временен заместител на удавения гсм, ако не се оправи...

Моторола Ц121 например може ли да се разкодира?

За разкодирането предлагам да попиташ колегата L&R :wink:

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Пон 23 юли 2007 7:43

Чудомир написа:Моторола Ц121 например може ли да се разкодира?

Да.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 23 юли 2007 7:51

Преди някоя друга година чисто новата ми Нокия 6100 цопна в една туршия (пияна работа...).Не съм я мил,беше се намокрила цялата.Суших я 3 дни и после работи 3 години без проблеми,като е виждала доста влага и кал (ползвах я за служебен телефон по полетата на Англия).После я продадох...

Ivani4
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ivani4 » Пон 23 юли 2007 19:32

Принципно си се ориентирал правилно - изопропиловия спирт може да помогне - но по падне ли вода/сок/ върху работеща електроника - дори и да не дефектира в началото после постепенно започват проблемите - локани къси, утечки и т.н., прояждане на платката, пропуквания и т.н. - та работата с водата по електрониката е като със ръждата и жената - тръгнат ли няма спиране!!! :twisted: mhihi

Потребителски аватар
ChernoGTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChernoGTI » Пон 23 юли 2007 20:43

незнам кой какво чул и видял....ама един приятел като бяхме за риба си истърва телефона във водата...поляхме го с вода от едно шише разглобихме го исъхна и си тръгна без проблем

Върни се в “ОФФ-Топик - други”