kam_tod написа:Продължението на историята става по-лошо. Моя човек с голфа, дето ми помогна да диагностицираме проблема е загазил по същия начин като мен. Оборотомера му е полудял, голфа му е започнал да гасне и да пали трудно и вчера е умрял като моя, не пали грам. Което ме навежда на мисълта, че нещо друго преебава компютрите, но не знам какво. Бахти водата, какво може да е прецакала? Сега ме е страх да сложа друг компютър, защото не знам какво ги прецаква. Благодаря предварително.
Не ще да върви, прекъсва, гасне... - проблема е решен, резе!
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
Ееееееее... Чукча писател, чукча не читател!
kam_tod написа:Продължението на историята става по-лошо. Моя човек с голфа, дето ми помогна да диагностицираме проблема е загазил по същия начин като мен. Оборотомера му е полудял, голфа му е започнал да гасне и да пали трудно и вчера е умрял като моя, не пали грам. Което ме навежда на мисълта, че нещо друго преебава компютрите, но не знам какво. Бахти водата, какво може да е прецакала? Сега ме е страх да сложа друг компютър, защото не знам какво ги прецаква. Благодаря предварително.
radotom написа:Това, което за сега мога да кажа е, че не ти си виновен за скапването на колата на приятелят ти!!!
Няма такъв филм електрониката да се сети след после, че нещо някога си й е било скапано и да вземе да спре!
Електронни компоненти горят в два случая:
- неконтролируем топлинен пробив в самия елемент. Тогава елемента изгаря за микросекунди и е необратимо! Само смяна на транзистора, инт. схема или каквото е там
- продължително претоварване на елемента, което в последствие минава в топлинен пробив (първото) Примерно, окъсяване на някой от изходите на контролера.
Исключение правят само електролитните кондензатори, които с течение на времето им изсъхва електролита и си променят капацитета. И, разбира се, куплунзите и спойките, които пак с течение на времето просто се окисляват и не дават контакт.
Проверете да не би да не сте щракнали добре някой куплунг на колата на приятелят ти и той да се е измъкнал от вибрациите.
Другото е просто лош късмет и случайност!![]()
При теб има шан да се е скапало нещо, защото не се е премахнал фактора "продължително претоварване", но при него веднага, след като сте откачили компа му от твоята кола, този фактор е бил премахнат
- radotom
- Модератор
Съжалявам, но след 4 часа четене май се потвърждава приказката, че кучето с гледане не става месар!
Никъде даже не се споменава за наличието на 'малък комп'.
Не знам какво да гледам
Като съвет мога само да ти кажа да отидеш да ти презапоят спойките и да оправят пистите, за да отхвърлиш тази възможност.
Свържи се най-добре с vit_autosofia или с bobby_.
Втория е със същия мотор и доколкото разбирам, в час е с нещата.
Още веднъж- съжалявам!
Дано бързо оправиш колата!

Никъде даже не се споменава за наличието на 'малък комп'.

Като съвет мога само да ти кажа да отидеш да ти презапоят спойките и да оправят пистите, за да отхвърлиш тази възможност.
Свържи се най-добре с vit_autosofia или с bobby_.
Втория е със същия мотор и доколкото разбирам, в час е с нещата.
Още веднъж- съжалявам!
Дано бързо оправиш колата!
Значи, свързах се с Bobby_.
Много е точен пича, дойде, огледа голфа, но с просто око нищо не можахме да установим. Разглобихме и клемата на малкия комп, но си беше наред. Общо взето, голфа трябва да ходи някъде на читава диагностика, защото така без диагностични уреди нищо не може да се установи. Има и вариант някъде да са окъсили кабели и късото да гори компютрите, а това е лошо, щото аз не знам каква диагностика мож да го хване това късо.
Добре поне, че ми донесе момчето малкия компютър от КР, който отива на другия голф дето му изгорих неговия компютър при размяната. Моя продължава да събира прах засега.

Много е точен пича, дойде, огледа голфа, но с просто око нищо не можахме да установим. Разглобихме и клемата на малкия комп, но си беше наред. Общо взето, голфа трябва да ходи някъде на читава диагностика, защото така без диагностични уреди нищо не може да се установи. Има и вариант някъде да са окъсили кабели и късото да гори компютрите, а това е лошо, щото аз не знам каква диагностика мож да го хване това късо.
Добре поне, че ми донесе момчето малкия компютър от КР, който отива на другия голф дето му изгорих неговия компютър при размяната. Моя продължава да събира прах засега.

Не че разбирам от електроника, ама простата логика ме навежда на следното нещо:
Първо как изгорихме другия компютър? Като го сложихме на моя голф, колата запали без проблеми и работеше нормално на празен ход. След първото палене я оставихме 10-15 секунди да видим дали няма да направи някоя мизерия и угасихме. След това запалихме пак, оставихме я малко да работи, изфорсирах я леко 2-3 пъти, угасихме и върнахме компютъра на голфа, от който го бяхме взели.
Още при пърявия опит да запали другия голф започна да прави мизерии. След 1-2 дни влошаване, със същите признаци като мен, голфа умира, по същия начин като моя и вече няма палене.
Значи какво сочи моята логика - още при слагането нещо прецаква компютъра, което е на моя голф. Тъпото е, че след измиването на големия компютър, голфа вървеше и го прибрах нормално. След това стоя едно денонощие без да е каран и след това - няма палене. Не знам дали е възможно нещо да го прецаква дори когато колата е угасена. Не знам дали нещо може да го прецаква само при палене, но запали ли управлението да се поема от друг модул на електрониката, която не отговаря за паленето, много съм зле с електрониката.
Тъпото е, че не обичам груби интервенции, ама май ще се наложи да се минава на тунинг вариант с дублираща система на запалването.
Първо как изгорихме другия компютър? Като го сложихме на моя голф, колата запали без проблеми и работеше нормално на празен ход. След първото палене я оставихме 10-15 секунди да видим дали няма да направи някоя мизерия и угасихме. След това запалихме пак, оставихме я малко да работи, изфорсирах я леко 2-3 пъти, угасихме и върнахме компютъра на голфа, от който го бяхме взели.
Още при пърявия опит да запали другия голф започна да прави мизерии. След 1-2 дни влошаване, със същите признаци като мен, голфа умира, по същия начин като моя и вече няма палене.
Значи какво сочи моята логика - още при слагането нещо прецаква компютъра, което е на моя голф. Тъпото е, че след измиването на големия компютър, голфа вървеше и го прибрах нормално. След това стоя едно денонощие без да е каран и след това - няма палене. Не знам дали е възможно нещо да го прецаква дори когато колата е угасена. Не знам дали нещо може да го прецаква само при палене, но запали ли управлението да се поема от друг модул на електрониката, която не отговаря за паленето, много съм зле с електрониката.
Тъпото е, че не обичам груби интервенции, ама май ще се наложи да се минава на тунинг вариант с дублираща система на запалването.

- radotom
- Модератор
kam_tod написа:Още при пърявия опит да запали другия голф започна да прави мизерии. След 1-2 дни влошаване, със същите признаци като мен, голфа умира
Опа.... Това леко променя нещата! На около 180*
Значи, според това, което чета, от компютъра излизат 3 управляващи сигнала
- регулатор на оборотите на празен ход
- изход за комутатора на запалването
- електрохидравличен регулатор на управляващото налягане.
Ако при теб някое от трите неща не е наред и е претоваило съответния изход, съответно, изгорило е буферните му стъпала, то съвсем нормално е играта на оборотите. И трите неща са пряко свързани със стабилните обороти.
Другото, което научих от четенето е, че в компа има стабилизатор на напрежение на 8V. Ако той е такъв модел, че няма защита от късо на изхода си, възможно е да пробие и... е, в такъв случай факторът 'продължително претоварване' за съжаление не е избегнат.

Предполагам, че този стабилизатор е онова с навитата ламаринка като охлаждащ радиатор.
Пак опираш до електричар.
Според писанията, клапана за регулиране на празен ход трябва да има консумация от порядъка на 415-445 мА при 12V.
Съпротивлението на регулатора на налягането трябва да е около 19-20 Ома
Какво трябва да е положението с комутатора не зная.
От линковете, дето ти дадох разпечатай схемата на свързване на куплунга на контролера. Нека някой го захрани (ако трябва, и външно) и да провери след стабилизатора излизат ли 8V.
Ако някой от елементите много силно загрява, вероятно е сдал багажа.
Огледай за потъмняване в следствие на нагряване по платката и резисторите.
Успех!
radotom написа:....
Много благодаря, колега, ама това за мен е написано на чужд език. Разбрах единствено, че ми трябва електричар, който да ми подаде външно напрежение 12в към компа (ама кой - големия или малкия, не разбрах) и да мери някъде за напрежение 8 в. За съжаление не познавам такъв печен електричар и съм готов да дойда при тебе и да си платя, ама гледам, че си от Пловдив, лошо (за мен).
Сега да ви разкажа как мистериите продължиха днес. Тази вечер отиваме с моя човек при неговия голф, за да му сложим малкия комп от КР-а. Слагаме го и неговия голф не пали.

Който може, да помага.
Поздрави.
Мистериите продължават...
Днес се престраших, сложих КР-компа малкия, колата запали, държи си обороти, върви прилично, единствения проблем е, че при ниски като дам рязко газ се чува как чукат клапаните леко, преди май-го нямаше, иначе динамиката май си е същата.
Другия голф обаче си е мъртвец, днес сложихме комутатора, големия и малкия компютър от моя голф и пак не иска да запали.
Днес се престраших, сложих КР-компа малкия, колата запали, държи си обороти, върви прилично, единствения проблем е, че при ниски като дам рязко газ се чува как чукат клапаните леко, преди май-го нямаше, иначе динамиката май си е същата.
Другия голф обаче си е мъртвец, днес сложихме комутатора, големия и малкия компютър от моя голф и пак не иска да запали.

- XIKS
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
...
пиши какво се оказа
- radotom
- Модератор

Много се радвам, че проблема е разрешен!
Редовно попоглеждах, защото, ако щеш вярвай, взех го доста присърце, ама пусто кат' го не познавам ама грам този мотор...
Хе, бе знаех си аз, че дублирания проблем с голфа на приятелят ти е кофти случайност, ама а де!...
Забравих! Браво на Боби!

И едно предложение: Ако ти се занимава, що не ми го пратиш стария да го презапоя и евентуално побая?
Може и нищо да не направя, ама пък ако стане, ще си имаш резервен

Благодаря, колега radotom, за предложението.
В момента с ПЛ компа се занимава един от специалистите, дето първоначално не можаха да хванат проблема. Ако той не се справи, ще ти пратя компа, няма грижи.
Иначе, ще е много хубаво ако успея да възстановя ПЛ компа, защото чете детонационния датчик и управлява аванса така, че да предотвратява детонации.
С този КР компютър днеска ми предстои голяма играчка с делкото, докато намеря най-доброто положение за избягване на детонациите и максимална динамика.
Поздрави.
В момента с ПЛ компа се занимава един от специалистите, дето първоначално не можаха да хванат проблема. Ако той не се справи, ще ти пратя компа, няма грижи.
Иначе, ще е много хубаво ако успея да възстановя ПЛ компа, защото чете детонационния датчик и управлява аванса така, че да предотвратява детонации.
С този КР компютър днеска ми предстои голяма играчка с делкото, докато намеря най-доброто положение за избягване на детонациите и максимална динамика.
Поздрави.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”