Ще продължите ли да карате с включени светлини и след 1март?

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen

Дневните светлини целогодишно?

ДА.
330
52%
НЕ.
132
21%
Няма никаква полза от тях.
32
5%
По собствена преценка ще ги включвам.
136
22%

Общо гласове: 630
ГLГLГL

Мнениеот ГLГLГL » Сря 01 авг 2007 19:27

L&R написа:Ето тази ситуация ми се случи преди 2 дни 1 към 1.
Планински тесен път, черен микробус, пестящ от светлини ми изкочи от шарената сянка и го видях в последния момент, случката се развива в 16 часа идеален слънчев ден(40грд).

Да разбирам, че точно на такъв участък и при шарената сянка си карал със 120 или може би повече? Ако има 2 платна - какъв ти е проблема? Ако е само едно - ще караш с 50 или няма да се оправдаваш от липса на фарове. Мисля, че трябва да разчиташ единствено на собствените си очи, а не на принципа "ако има някой без фарове - не отговарям".

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Сря 01 авг 2007 19:30

ГLГLГL написа:...

много си убедителен няма да споря с теб

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Сря 01 авг 2007 21:23

ГLГLГL написа: "ако има някой без фарове - не отговарям".
[/quote]

Именно!

Мойте са включени. Барем поне той ме види и отбие! Така аз като си включа фаровете поне намалявам шанса да се ударим на половина, щото поне отсрещния ще ме види :idea: Ако и аз го видя - още по-добре!

ААА... Освен това аз карам винаги на включени фарове, откакто имам книжка :idea: и мисля добре се справям :wink:

Потребителски аватар
blue_shadow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот blue_shadow » Сря 01 авг 2007 22:15

Vlad777 написа:
ГLГLГL написа: "ако има някой без фарове - не отговарям".

Именно!

Мойте са включени. Барем поне той ме види и отбие! Така аз като си включа фаровете поне намалявам шанса да се ударим на половина, щото поне отсрещния ще ме види :idea: Ако и аз го видя - още по-добре!

ААА... Освен това аз карам винаги на включени фарове, откакто имам книжка :idea: и мисля добре се справям :wink:

:да: Квото и да си приказваме фаровете са му майката! Винаги на извънградско включвам късите! Разликата е огромна! Тва е!

Потребителски аватар
mr_bush
Автомобил: Vw Transporter T6
Двигател: 2016

Мнениеот mr_bush » Сря 01 авг 2007 22:23

Милослав написа:Със сигурност ДА :)

:да: И аз :wink:

Потребителски аватар
pacoboy
Автомобил: passat b7 4motion
Двигател: CFGB
Контакти:

Мнениеот pacoboy » Чет 02 авг 2007 2:45

Ако не съм запалил светлините значи и колата не е запалена 8)

Потребителски аватар
kamenov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kamenov » Чет 02 авг 2007 2:46

mr_bush написа:
Милослав написа:Със сигурност ДА :)

:да:

ГLГLГL

Мнениеот ГLГLГL » Чет 02 авг 2007 8:21

За щастие по нашия край повечето хора карат без фарове денем през лятото. Здравият разум надделява.

Потребителски аватар
bulr1dr
Автомобил: Mk1 Cab 1987 + MkV R32 2008
Двигател: от 1600 до 3200

Мнениеот bulr1dr » Чет 02 авг 2007 9:04

ГLГLГL написа:За щастие по нашия край повечето хора карат без фарове денем през лятото. Здравият разум надделява.

Аз като гледам статистиката маи във вашия край други неща надделяват но не и здравия разум :wink:

ГLГLГL

Мнениеот ГLГLГL » Чет 02 авг 2007 9:37

bulr1dr написа:
ГLГLГL написа:За щастие по нашия край повечето хора карат без фарове денем през лятото. Здравият разум надделява.

Аз като гледам статистиката маи във вашия край други неща надделяват но не и здравия разум :wink:

Покажи я тая статистика - къде я пише? И какво мислиш за здравия разум в София, че нещо ми звучи как да го кажа по-културно - абсурдно.

Потребителски аватар
blue_shadow
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот blue_shadow » Чет 02 авг 2007 10:21

bulr1dr написа:

Ахаха, колегата е прав - то в Габрово са най-големите скъперници :lol: Кво да си говорим по-нататък за фарове и тем подобни "излишни" луксове... :lol: Като искат нека си играят със живота си :idea:

Потребителски аватар
jivotarae
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jivotarae » Чет 02 авг 2007 10:30

ГLГLГL написа:
jivotarae написа:
ГLГLГL написа:
jivotarae написа:Да,има полза от това да се кара на къси.

Е щом ти казваш, значи непременно е така. Интересно ако караш на фарове и те "виждат", а в това време те изпреварва някой с изгасени фарове и не го видят - ти би ли се чувствал малко виновен с повишената си "видимост", поради която другият е станал малко по-невидим?

Колега,нямам спомен да са ме изпреварвали автомобили или мотоциклети без вкл.светлини.А за да не успееш да видиш нещо,което се движи през деня(па макар и без вкл.светлини)значи или се движиш с доста висока скорост,или си меко казано кьорав.Извинявам се предварително,ако с нещо съм те засегнал.

Добре де, при това твърдение: "А за да не успееш да видиш нещо,което се движи през деня... или си меко казано кьорав" - с което и аз съм съвсем съгласен - защо го казваш, а в същото време ми говориш за собствената си сигурност и пускането на светлините? Аз не разбирам. Страх те е да не те удари кьорав или си светиш за да виждаш ти? Хайде поизясни малко въпроса, че ми омръзна да ми се оправдават със собствената си сигурност и в същото време да си напълно убеден, че и без светлини се виждат МПС-тата.

PS: ако не е съвсем ясна моята позиция - аз съм категорично против карането със светлини и зиме и лете, освен ако не е по здрач, много мрачно или мъгливо.

Колега,аз доста пътувам и не само в България.Наскоро бях и до Румъния,евала на тия мамалигари.Светлините са вкл. целогодишно,полицията е на мястото си и то не за да те листи,а за да указва помощ ако се наложи.Тук преди не повече от 10год. ме спираха и ме караха да си гася светлините през деня.Дано прокарат закон с който да са задължителни вкл.светлини целогодишно.А що се отнася до статистиките за София,Габрово или където и да било-не сравнявай малкия с големия град,защото аз на ден въртя по 50-60км за да отида на работа и трафика е доста натоварен.Оттук си прави и заключенията.Със здраве

Потребителски аватар
bulr1dr
Автомобил: Mk1 Cab 1987 + MkV R32 2008
Двигател: от 1600 до 3200

Мнениеот bulr1dr » Чет 02 авг 2007 10:36

ГLГLГL написа:
bulr1dr написа:

Покажи я тая статистика - къде я пише? И какво мислиш за здравия разум в София, че нещо ми звучи как да го кажа по-културно - абсурдно.

Статистика е може би силно казано, просто гледах повечето хора тук как са гласували!Колкото до крайщата, нямам нищо против който и да е град в БГ, просто ти спомена за твоя край и аз така ти върнах изречението!Мн неща се изписаха в темата, кой са предимствата и кой недостатъците...аз лично си ги резюмирам така:

+ 1. По добра видимост на колите при изпреварване, в далечината, в тъмни участъци от пътя, и ваобще като цяло!
2. Това според мен, води до по малко ПТП-та поради недовиждане и т.н и влияе на сигурността по пътищата!(Сигурността на пътя се влияе от мн фактори и според мен това е един от тях!)

- 1. Пестене на пари за бенц (6% вдигане на разхода)
2. Изморяване на очите на някои хора (въпреки че ми се струва малко странно при толкова мн други фактори, този може би е най незначителния)

Както и да е спора е безмислен аз ще продължа да си карам на фарове пък ти без! :wink:

ГLГLГL

Мнениеот ГLГLГL » Чет 02 авг 2007 10:50

Само ще уточня, че под "моя край" разбирам район в радиус от да кажем 150 км. Тъй че Габрово е някаква малка част. В София със сигурност има взаимно влияние, т.е. много хора са на фарове по подражание на останалите.

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 06 ное 2007 19:17

Още един пример , ниско падащото зимно слънце може така да те заслепи, че само по някоя насрещна светлина да се ориентираш.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”