По-широките гуми подобряват спирането, но са по шумни и осигуряват по-лошо сцепление с пътя при влажност, сочат тестове на Клуба на автомобилистите в Германия (Allgemeiner Deutscher Automobil-Club - ADAC), предаде ДПА.
Пет различни размера гуми Mischelin („Мишлeн”) бяха изпробвани на автомобил Kia Ceed („Киа Сид”) върху джанти от 15 до 18 инча. При скорост от 100 км./ч. широките гуми (225/40 R18Y) спират колата след 35,8 метра в сравнение с 41 метра, когато се използват по-тесни гуми (185/65 R15T), предаде БТА. Ако се кара в условия на влажност по-тесните гуми имат предимство, докато по-широките започват да "плуват" в слой вода със скорост от 69 км./ч., констатираха специалисти. По-тънките гуми се представят по подобен начин, но при скорост от 80 км./ч. Отчитайки нивото на комфорт и шум по-тънките гуми предлагат по-качествено пътуване.
Консумацията на гориво се увеличи с близо 2 процента при използването на по-широки гуми заради по-голямото съпротивление с пътя, допълват специалисти от Клуба на автомобилистите.
Като обобщение на теста, представители на клуба съобщиха, че по-широките гуми предлагат по-добро управление, но имат отрицателно влияние върху комфорта и икономичното шофиране. В условия на влажност с такива гуми шофьорите трябва карат с разумна скорост.

По-тънките гуми осигуряват по-комфортно пътуване
- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Veso101 написа:Тук не съм съвсем съгласен, комфорта зависи от диаметъра на джантата , а не от ширината на гумата.
Чисто хипотетично поставете гуми 225 на джанти 15 цола и ще видите.
Не си съвсем прав. Комфортът на една гума зависи от това дали е ниско профилна или колкото по-ниска, толкова и комфортът е занижен.
- Veso101
- Автомобил:
- Двигател:
brabus написа:Veso101 написа:Тук не съм съвсем съгласен, комфорта зависи от диаметъра на джантата , а не от ширината на гумата.
Не си съвсем прав. Комфортът на една гума зависи от това дали е ниско профилна или колкото по-ниска, толкова и комфортът е занижен.
А аз какво казах?
Можеш ли да събираш и вадиш???
Нека приемем диаметъра на гумата за константа.
тогава :
диаметъра на гумата=диаметъра на джантата+ 2*височината на борда.
тоест ако сложим по-малък диаметър джанта гумата ще бъде по-висока.
Тъй като не можеш да сложиш на колата гуми с по-малък диаметър от предвидения, мисля че извода направен в статията е грешен или грешно преведен.
Айде обратното, сложи на 18 цола джанти гуми 185 , как ще бъде комфорта??
инж. Veso101
- MaRtiNsKi
- Автомобил: GOLF V
- Двигател: TDI
brabus написа:Veso101 написа:Тук не съм съвсем съгласен, комфорта зависи от диаметъра на джантата , а не от ширината на гумата.
Тук съм съгласен

- brabus
- R-циклопедист на VW
- Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
- Двигател: 1991 2003
- Контакти:
Veso101 написа:Тук не съм съвсем съгласен, комфорта зависи от диаметъра на джантата , а не от ширината на гумата.
Не се ядосвай

- Veso101
- Автомобил:
- Двигател:
Не се ядосвайНо в това, което беше написал не се разбираше, че външния диаметър е константа. Говориш за диаметър на джанта. Съгласи се, че както си го написал може да се монтира на 15 цолова джанта както 225/60, така и 225/35
Не се ядосвам бе човек.

леко се заяждам само.

Знам , че казваш същото като мен, но с други думи.
Понеже височината на борда на гумата не е стандартна величина затова не я ползвам.
Нали говорим за една и съща кола, както на теста.
Нали ще бъде като от Биг Фуут до картинг.
- trunner
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
psstv18rp написа:Принципно е така както казват, и аз съм забелязвал че с тесни гуми на мокро е по-добре. То е и логично.
Лошото е че не можем да имаме по 10 комплекта и да ги сменяме постоянно като в формула 1.
Именно - онзи ден пътувах с на баща ми Берлинго-то до Добрич. Дъжд, навсякъде локви... ми мога да призная, че Берлинго-то с онези тъничките гумета се държеше много по-добре отколкото Пасатя при същите условия!

- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
берлингото не е ли със 185 гуми? не са чак толкова тънки...trunner написа:psstv18rp написа:Принципно е така както казват, и аз съм забелязвал че с тесни гуми на мокро е по-добре. То е и логично.
Лошото е че не можем да имаме по 10 комплекта и да ги сменяме постоянно като в формула 1.
Именно - онзи ден пътувах с на баща ми Берлинго-то до Добрич. Дъжд, навсякъде локви... ми мога да призная, че Берлинго-то с онези тъничките гумета се държеше много по-добре отколкото Пасатя при същите условия!
- trunner
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Vlad777 написа:берлингото не е ли със 185 гуми? не са чак толкова тънки...trunner написа:psstv18rp написа:Принципно е така както казват, и аз съм забелязвал че с тесни гуми на мокро е по-добре. То е и логично.
185 са да, но разликата е огромна между него и Пасат-а, въпреки, че е на 195 гуми - както е казал производителя! Не знам, може и да не е само от гумите!
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
аз доста съм карал пежо партнер и е мнооооого стабилна кола! Признал съм го! А на сняг е като джип!trunner написа:Vlad777 написа:берлингото не е ли със 185 гуми? не са чак толкова тънки...trunner написа:psstv18rp написа:Принципно е така както казват, и аз съм забелязвал че с тесни гуми на мокро е по-добре. То е и логично.
185 са да, но разликата е огромна между него и Пасат-а, въпреки, че е на 195 гуми - както е казал производителя! Не знам, може и да не е само от гумите!
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”