Учени от университета на германския град Кобленц успяха да постигнат скорост, по-висока от тази на светилната, съобщи агенция ИТАР-ТАСС.
По такъв начин учените успяха експериментално да потвърдят съществуването на зони с „нулево време", което поставя на сериозно изпитание интерпретацията на теорията на относителността на Айнщайн, в която е в основата на съвременните разбирания за заобикалящия ни свят.
Според нея скоростта на светлината е абсолютна и не може да бъде надмината.
По данни на британското списание „Ню сайънтист" по време на опитите е регистрирано движение на фотони със скорост, превишаваща тази на светлината.
Според професорите Гюнтер Нимиц и Алфонс Сталхофен обаче при експеримента се е получил известният на съвременната физика „ефект на тунела". Според съществуващата теория, която е в хармония с постулатите на Айнщайн, в такива тунели съществува „нулево време".
Откритието е направено при опити с пропускане на светлина през две огледални призми, отдалечени на метър една от друга. При експеримента фотоните, пресичащи създадения тунел, достигат крайната точка едновременно със светлината, отразена от една от границите на призмата, въпреки че са изминали по-дълъг път от отразената светлина.
Според професор Сталхофен експериментът вече е повторен и в други водещи световни лаборатории, като учените са получили аналогични резултати.
„Сблъскахме се с парадоксално физично явление, при което можеш да се озовеш в крайната точка на пътя още преди да си започнал движението." - коментира ученият.

Учени надминаха скоростта на светлината преди голфаджиите
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Вангел
- Автомобил:
- Двигател:
ах
руснаците са сила деа......
тва е щот мноо пият.......
не става само с ядене.....треа си и пиьене.......
тва е щот мноо пият.......
не става само с ядене.....треа си и пиьене.......
- golfarata
- "Селски тунинг"
- Автомобил:
- Двигател:
пак нещо ядете голфаджийте колеги.............. след толко спам и теми заключени не разбрахте - братции сестри от тоя форум - колата е фолксваген голф 2 - турбиниран кр или г60............а турбото е натегнато здраво.......... да ме извинят колегите с поло и пассат и всички др. модели. Почти всички тука караме ФОЛКСВАГЕН............... 

никой не яде -голфаджиите-виж какво карам аз-това за голфаджиите го добавих за фън.Иначе се интересувам от физика и астрономия като хоби...Тази новина разтърсва основите на физиката -идеята,че може да се надмине скоростта на светлината звучеше налудничаво допреди години,както сега звучи така идеята за пътуване във времето....а двете неща са свързани....golfarata написа:пак нещо ядете голфаджийте колеги.............. след толко спам и теми заключени не разбрахте - братции сестри от тоя форум - колата е фолксваген голф 2 - турбиниран кр или г60............а турбото е натегнато здраво.......... да ме извинят колегите с поло и пассат и всички др. модели. Почти всички тука караме ФОЛКСВАГЕН...............
- Вангел
- Автомобил:
- Двигател:
ами...
Tyan написа:руснаци ?
четох някъде че руснаци са постигнали това :
ся пък тук германци....
аз братушките по си ги обичам....затва се доверявам на тях

- Stefan
- R.I.P Madcap
- Автомобил: VW mk1 Cabrio VW mk2 Black Betty
- Двигател:
Re: ами...
Вангел написа:аз братушките по си ги обичам....затва се доверявам на тях
Ако знаеш в момента каква рускиня стои пред мен

- chefito
- Автомобил:
- Двигател:
Re: ами...
Stefan написа:Вангел написа:аз братушките по си ги обичам....затва се доверявам на тях
Ако знаеш в момента каква рускиня стои пред мен
снимай...
п.с.

- kokovanev
- Автомобил:
- Двигател:
ОООй, на дядаа...
П.П. Ако искате - трийте, не се удържах, наистина е мн. красива тази на Чефито...
П.П.2 Пак немци обаче - факт... Без да подценявам руската научна школа... А и като се сетя каква техника /руска, естествено/ съм "усвоявал" в школата в Маврудово /пътя за Асеновград - м/у АБ Крумово и КЦМ-то/, искам да Ви кажа, че без немска инженерна мисъл братушките рано-рано щяха да станат "демократи", не че американци, англичани и французи не са се възползвали...
П.П.3 Волфсбург май е бил в Англ. зона и англичаните са отхвърлили "Бръмбара" като грозен и безперспективен, та си е останал немски... А братушките не са изхвърлили нищо - хвърлете поглед на руските мотоциклети, които все още се експлатират, особено в провинцията...

П.П. Ако искате - трийте, не се удържах, наистина е мн. красива тази на Чефито...

П.П.2 Пак немци обаче - факт... Без да подценявам руската научна школа... А и като се сетя каква техника /руска, естествено/ съм "усвоявал" в школата в Маврудово /пътя за Асеновград - м/у АБ Крумово и КЦМ-то/, искам да Ви кажа, че без немска инженерна мисъл братушките рано-рано щяха да станат "демократи", не че американци, англичани и французи не са се възползвали...
П.П.3 Волфсбург май е бил в Англ. зона и англичаните са отхвърлили "Бръмбара" като грозен и безперспективен, та си е останал немски... А братушките не са изхвърлили нищо - хвърлете поглед на руските мотоциклети, които все още се експлатират, особено в провинцията...
Последна промяна от kokovanev на Пон 20 авг 2007 13:06, променено общо 1 път.
- Vizor
- Изгубена душа
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Контакти:
Ако спрете да спамите можем и да обсъдим това нещо.. тъпото е че те знаят че е по бързо от светлината но нямат виждане от тази гледна точка .. сиреч няма как да го видят .. неможе да са на мястото .. немогат да видят дали има "нулево време"
айнщайн е един от най-големите мозъци на модерния свят
да се надяваме че скоро ще има хора с неговия ум..
теориите му са почти неуспорими до сега.. макар че за малко учените удариха греда с едни гама лъчи
но пак се оказа вярна общата теорията за относителността на времето (съвкупност от 2-те теории.. специална и обща)

айнщайн е един от най-големите мозъци на модерния свят
да се надяваме че скоро ще има хора с неговия ум..
теориите му са почти неуспорими до сега.. макар че за малко учените удариха греда с едни гама лъчи

Re: Учени надминаха скоростта на светлината преди голфаджиите
фотоните, пресичащи създадения тунел, достигат крайната точка едновременно със светлината
А какво е фотон

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
Re: Учени надминаха скоростта на светлината преди голфаджиите
Мразя журналя да говорят за физика и компютри...
Върни се в “ОФФ-Топик - други”