Как да не уважаваш КАТ?!

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Volkov
Автомобил: Golf 3 20 Jahre
Двигател: 2.0 16V ABF

Мнениеот Volkov » Пон 20 авг 2007 23:27

Има и един друг тънък момент, който се пропуска, много често охранителни полицаи, застават на разни места испират коли,което не е в техните правомощия, и можете да се сетите какво правят, упълномощени са само пътните полицаи да пишат актове, охранителните полицаи могат само да те арестуват, така че не се оставяйте да ви изнудват!!!!
Особено ако забележите че са с личните си автомобили, може да са и в извън работно време!!!!!

Както казва един висок водеш - опичайте си акъл, и си отваряйте очите да не ви мамят, а що се отнася че полицията в България повечето и кадри в момента са още от вервеното време и са свикнали на друг морал ,чуството за безнаказаност у тях е силно развито, отстоявайте си правата!!!

Успех!

wotson
Автомобил: vw touran
Двигател: BKD 2006
Контакти:

Мнениеот wotson » Вто 21 авг 2007 0:12

Volkov виждам че ги разбираш нещата дано само не сгинеш до някое рпу с тези си мисли
немога да се сетя ти ли писа ЗМВР -то че да определяш кои може да спира коли и кой неможе и на кое точно си началник че да определяш провомошията на сектора охранителна полиция
и понеже неси савсем в час да ти поясня молко кои мойе да ти пише акт по ЗДВП- тоса хората от служба кат ,всички районни инспектори и опредилени служители от охранителна полиция опуномошени от началника на група. а за другите от охрянителна полиция можеш да разгледаш закона за столична община че там са доста дебели глобите,само можеда те радва че несе отнемат точки
а и тези с личните си коли със сигорнос неса в почивка а пеши патрул бади сигорен ,4е няма такъв идиот да излеза на робато докато е в почивка без заповед за извънредна смяна

много се разписах хайде със здраве :wink:

Потребителски аватар
Volkov
Автомобил: Golf 3 20 Jahre
Двигател: 2.0 16V ABF

Мнениеот Volkov » Вто 21 авг 2007 0:39

wotson написа:Volkov виждам че ги разбираш нещата дано само не сгинеш до някое рпу с тези си мисли
немога да се сетя ти ли писа ЗМВР -то че да определяш кои може да спира коли и кой неможе и на кое точно си началник че да определяш провомошията на сектора охранителна полиция
и понеже неси савсем в час да ти поясня молко кои мойе да ти пише акт по ЗДВП- тоса хората от служба кат ,всички районни инспектори и опредилени служители от охранителна полиция опуномошени от началника на група. а за другите от охрянителна полиция можеш да разгледаш закона за столична община че там са доста дебели глобите,само можеда те радва че несе отнемат точки
а и тези с личните си коли със сигорнос неса в почивка а пеши патрул бади сигорен ,4е няма такъв идиот да излеза на робато докато е в почивка без заповед за извънредна смяна

много се разписах хайде със здраве :wink:

Става въпрос за едни чичковци коит оте рекетират съвсем открито, а дори не са на работа , на мен лично ми се случи точно това, и аз като колега като ги попитах - от кое рпу и легитимация, те побързаха да ми кажат - "аайде айде бягай" , бяха си с личните автомобил испрели до пътя, а както каза сами министър - никой полицай няма право да спира коли, когато не е в смяна и с нижните обозначения и униформа, а вервай ми тези в този случай бяха точно такива... не си ме разбрал колега, говоря за надвишаването на правомощията!!!

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 авг 2007 1:18

wotson написа:.......

хайде да прочетем закона..!!

Чл. 68. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лица:
1. за които има данни, че са извършили престъпления или други нарушения на обществения ред;
2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;
3. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2000 г.) при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;
4. на контролен пункт, организиран от полицията;
5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон.

така и да видим как се ходи в РПУ

Чл. 70. (1) Полицейските органи могат да задържат лица:
1. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) за които има данни, че са извършили престъпление;
2. които след надлежно предупреждение съзнателно пречат на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;
3. които показват тежки психични отклонения и с поведението си нарушават обществения ред или излагат живота си на явна опасност;
4. малолетни нарушители, които са напуснали своите домове, настойници, попечители или обществените домове, където са били настанени;
5. при невъзможност да се установи самоличността в случаите и по начините, посочени в чл. 68;
6. които са се отклонили от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или от местата, където са били задържани като обвиняеми в изпълнение на полицейска административна мярка или по разпореждане на орган на съдебната власт;
7. (нова - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) обявени за международно издирване по искане на друга държава във връзка с тяхната екстрадиция;
8. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) в случаи, определени от закон.
(2) В случаите по ал. 1 лицата могат да бъдат настанени в специални помещения и спрямо тях могат да бъдат взети мерки за лична сигурност, ако поведението им и целите на задържането налагат това.
(3) Задържаното лице има право да обжалва пред съда законността на задържането. Съдът е длъжен да се произнесе по жалбата незабавно.
(4) От момента на задържането им лицата имат право на адвокатска защита.

Я да видим и кога се отваря багажник:
Чл. 74. (1) Полицейските органи могат да проверяват личните вещи на лица:
1. в случаите по чл. 68 - 70;
2. когато са налице достатъчно данни, че се укриват веществени доказателства за извършено престъпление.
(2) Проверка на превозно средство може да бъде извършена в случаите, когато са налице данни за извършено нарушение на обществения ред.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 авг 2007 1:20

Някой ако има наредбата за определяне на контролни органи орпеделени от министъра, които да съблюдават за ЗДвП.

Искам да го намеря, и да си го принтирам, и да знам, кой има право да ми иска документите на автомобила при проверка ;)

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Вто 21 авг 2007 8:37

wili98 написа:Някой ако има наредбата за определяне на контролни органи орпеделени от министъра, които да съблюдават за ЗДвП.

Искам да го намеря, и да си го принтирам, и да знам, кой има право да ми иска документите на автомобила при проверка ;)

вили, то се определя със заповед на министъра
ще потърся

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 21 авг 2007 10:38

"олигофрени поне половината от които се мъчат да те убеждават че са минали на жълто (като червеното свети от 10 сек.)"

Мерси за комплимента. Аз имам такъв акт. Минах на жълто, червено светна когато вече излизах от кръстовището. Ситуацията си беше напълно съгласно закона който позволява такова нещо. Обаче бях сам, и нямах свидетел (те боклуците тези номера ги правят само на коли със сам шофьор). Подозирам и че играят комбина с другия боклук в будката. Тогава се ядосах и отказах да им дам пари, въпреки че много искаха. :-) И се постарах да им загубя колкото мога повече време - около половин час в спорове, заяждане, нарочно се подписах на погрешно място в акта (на "съставил"), та го анулираха и писаха втори - яко ги изнервих, пък и им отнех по този начин доста пари дето не можаха да изкарат. :-)
По-рано имах случай когато на светофар една от секциите беше завъртяна (уж от вятъра, по-вероятно от ченгетата), и създаваше известно заблуждение че си на зелено. В напречната уличка двама в патрулка дебнеха "на гюме" кой ще се хване на въдицата и го настигаха после. Хванах се, дадох им 20 кинта че бързах много и нямах време да се занимавам с техните глупости. Те направо си поискаха: "Що минаваш на червено бе? Дай 20 лева и бегай".

"(всеки се сеща колко време е необходимо да се качат или слязат пътници"

Няма такова положение "всеки се сеща". Ако е бил толкова отворен - да е напишел акт и после в съда да докаже колко минути е нужно да се качи и слезе пътник. И да докаже колко минути е седял колегата.

Че пътници разни. Я се опитай да качиш някой възрастен човек или инвалид в центъра? Ще стоиш най-малко 15-20 минути докато слезе/свалят го по стълбите (там асансьори няма), при това може да се наложи и на място където и спирането е забранено да го правиш това.

За радарите изобщо да не говорим. Те просто не се ползват по предназначение, а като кокошки за златни яйца.

novia
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот novia » Вто 21 авг 2007 10:45

Нека за радара кажа аз.Педалите ме ушиха с чужда скорост в Брезник :x :x :x :x :x :x :x

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 авг 2007 10:52

Вие май не четете внимателно закона:
Чл. 93. (1) Пътно превозно средство е в престой, когато е спряно за ограничено време, необходимо за качване и слизане на пътници или за извършване на товарно-
разтоварни работи в присъствието на водача.

когато седиш на едно място в колата, някой слиза ли, качва ли се?
върши ли се товаро разтоварителна дейност?
ако си вземеш някой, дето слиза и се качва постоянно в колата.. тогава няма пробс.. ма иначе си в нарушение.

+ това по повод жълтото:
Водача е длъжен да се движи със скорост, която му позволява да спре навреме..
Да не говорим, че на жълто нямаш право да навлизаш в кръстовищете..
+ това нямаш право да влизаш в кръстовището, ако няма да можеш да се изнесеш в рамките на светофара..
той закона си е написан...

там няма измъкване..

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 21 авг 2007 11:16

абе има нещо гнило и адвоката типично по адвокатски извърта....защо ти е легитимация на полицая когато на висящата значка под носа ти стои неговия идентификационен номер!!!!Записваш го пишеш жалба и готово....ама ако си виновен просто не ти оттърва и изпадаш в защитно-приспособителна логорея....

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Вто 21 авг 2007 14:35

За времето - Ами ако искам да кача баба ми дето живее на центъра за да я карам по лекари примерно, трябва да спра на знак забранено паркирането, да звънна, да й помогнат да слезе от 4-ти етаж пеша и да се качи в колата. 10-20 минути са това, и са определено *необходими* за качването й в колата. А не мога да я накарам да слезе по-рано и да ме чака на улицата при положение че едва стои права.
А за товарно разтоварни дейсности - ами след като не е уточнено нищо, значи може някой да сваля кашони един по един и да ги качва до 5-ти етаж, после да си прави почивка по 30минути с бира. Що не?
Изобщо какво е "необходимо" време? Има ли дефиниция? Няма! Значи всичко може!

За жълтото - а що тогава пише че може да минеш на жълто ако спирането ще предизвика опасност, т.е не може нормално да спреш? А?

И как ще прецениш скоростта та да спреш веднага щом светне жълто?

Излагаш се.

Дай ми копчето за превключване на светофара, карай по българия примерно, с каквато щеш скорост над 30, и ще ти го превключа в такъв момент че да не можеш да спреш преди бялата линия, т.е. ще си навлезеш на жълто като пич до средата при това! И естествено - стане ли това ще избереш да преминеш, както правят стотици хора на всеки светофар всеки ден!

В крайна сметка жълтото може да светне и когато си на 5 метра от бялата линия - въпрос на случайност е - айде обясни ми как ще спреш? И колко ще те бият ако успееш да спреш тия отзад (с основание при това!)

То затова е предвидено да е разрешено и минаване на жълто!

Потребителски аватар
zaro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот zaro » Вто 21 авг 2007 15:52

Аман от дървени философи.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 21 авг 2007 16:14

psstv18rp написа:.....!

хайде прочети закона, и ще си отговориш на всичките въпроси
интерпретациите на закона ги прави съда...

mcduckk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mcduckk » Пет 24 авг 2007 23:29

psstv18rp, не си прав. Ясно е колко време може да се престоява - докато се качат или слязат пътниците. А тези пътници трябва да са близо до колата и просто да извършат съответното действие. И никого няма да заблудиш със словесните си каламбури. Защото ще е ясно, че са точно празни каламбури.
А това, че някой е решил да си стои в колата, па дори с включен двигател :lol:, не прави положението на колата престой. :D

joker написа:абе има нещо гнило и адвоката типично по адвокатски извърта....защо ти е легитимация на полицая когато на висящата значка под носа ти стои неговия идентификационен номер!!!!Записваш го пишеш жалба и готово....ама ако си виновен просто не ти оттърва и изпадаш в защитно-приспособителна логорея....

А добър ден! :lol: Най-сетне някой да се сети за какво става въпрос! :lol:

В отговор тя ми каза, че аз много добре съм знаел как мога да разбера кой точно е полицаят. Каза ми също, че като съм бил адвокат, знаел съм как да се оправям. Това бил спешен телефон и ми били отделили достатъчно време.
И много правилно му го е казала госпожата на телефона - срамно е един адвокат да не знае тези неща, които ще публикувам малко по-надолу. Срамно е и да не знае, че тези въпроси се решават в съда, а не чрез спешни телефони. Абсолютно точна е била (представям си колко се е забавлявала с незнанието на нарочилия се за адвокат). Само ще копирам част от един друг случай, пък да се надяваме, че адвокатчето ще се ограмоти НАЙ-СЕТНЕ, преставайки да срами по-начетените си колеги:
"Той каза, че нищо не е видял, не се легитимира, не пожела да легитимира и подполкованика, който риташе сергията на бабата."

Да се легитимира?! Полицай с униформа и полицейски знак на гърдите няма задължение специално да се легитимира (камо ли на някакъв си досадник, тръгнал да си говори заядливо с него, пречейки му да изпълнява своите задължения).

Униформен полицай няма задължение да се представя. Защото е с униформа и със закачен на гърдите полицейски знак. Това е металната значка отляво на гърдите. На нея е и уникалният му номер на служител в МВР. Не може всеки да има достъп до лични данни като имената, затова са тези значки и номера. Ако човекът пред теб е с униформа и такъв знак, закачен на нея, се приема, че напълно е удостоверил качеството си на полицай, че се е легитимирал. Широкоразпространено e убеждението, че полицаят е длъжен да се представи, да рапортува трите си имена едва ли не. Това просто не е така. Често наистина си дават имената, защото нямат причина да ги крият и преценяват, че няма нужда да нажежават обстановката, като преподават правни уроци на неинформирани гражданчета, но ако някой попадне на изнервен и запознат със законите униформен полицай и откаже да изпълни разпореждане, повтаряйки, че иска полицаят да се идентифицира, може да пострада с 24-часово задържане, а след установяване на самоличността, да отнесе и един акт за неизпълнение на полицейско разпореждане. По закон нищо не пречи това да бъде направено.
Та накратко - униформен полицай със значка на гърдите няма задължението да се представя с имената си, и ако някой настоява да го направи, пренебрегвайки разпорежданията му, може да си изпати. И тогава "ама аз не знаех, че това пише в закона, във филмите е иначе" няма да е никакво оправдание, както може би се досещате.

timon_tg
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот timon_tg » Пет 21 сеп 2007 16:27

wili98 написа:
wotson написа:.......

хайде да прочетем закона..!!

Чл. 68. (1) Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лица:
1. за които има данни, че са извършили престъпления или други нарушения на обществения ред;
2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;
3. (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2000 г.) при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;
4. на контролен пункт, организиран от полицията;
5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон.

така и да видим как се ходи в РПУ

Чл. 70. (1) Полицейските органи могат да задържат лица:
1. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) за които има данни, че са извършили престъпление;
2. които след надлежно предупреждение съзнателно пречат на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;
3. които показват тежки психични отклонения и с поведението си нарушават обществения ред или излагат живота си на явна опасност;
4. малолетни нарушители, които са напуснали своите домове, настойници, попечители или обществените домове, където са били настанени;
5. при невъзможност да се установи самоличността в случаите и по начините, посочени в чл. 68;
6. които са се отклонили от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или от местата, където са били задържани като обвиняеми в изпълнение на полицейска административна мярка или по разпореждане на орган на съдебната власт;
7. (нова - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) обявени за международно издирване по искане на друга държава във връзка с тяхната екстрадиция;
8. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 17 от 2003 г.) в случаи, определени от закон.
(2) В случаите по ал. 1 лицата могат да бъдат настанени в специални помещения и спрямо тях могат да бъдат взети мерки за лична сигурност, ако поведението им и целите на задържането налагат това.
(3) Задържаното лице има право да обжалва пред съда законността на задържането. Съдът е длъжен да се произнесе по жалбата незабавно.
(4) От момента на задържането им лицата имат право на адвокатска защита.

Я да видим и кога се отваря багажник:
Чл. 74. (1) Полицейските органи могат да проверяват личните вещи на лица:
1. в случаите по чл. 68 - 70;
2. когато са налице достатъчно данни, че се укриват веществени доказателства за извършено престъпление.
(2) Проверка на превозно средство може да бъде извършена в случаите, когато са налице данни за извършено нарушение на обществения ред.

добре, искам да питам ...като ми каже един униформен да си отворя багажника да виде какво имам...да отварям ли или да не отварям?
какво може да стане ако кажа "няма"?

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”