wili98 написа:ГLГLГL написа:Това с ТАН-ове е някакво решение, макар и чепато. Но името на самата банка нещо не ми вдъхва доверие.
Я ме светни, кво ще стане, ако ти шибна един фишинг с тази горната банка, и ти източа 10 тан кода?
ТАН кодовете не са ли за няколкократна употеба, след което трябва да се прегенерират? това с фишинга може и да мине, може и не. При всички случай обаче много по-лесно може да се доберат до листчето с ТАН-ове, което обикновено е до картата в порфейла
честно казано, аз ако съм банка предпочитам да съм затегнал положението на макс, отколкото да пускам услуги със съмнителна сигурност, защото едно оплакване от това, че съм ти спасил парите от ЕВЕНТУАЛНА кражба е много по-приемливо, от това че си си изгубил парите от РЕАЛНА кражба, което вече наистина компроментира нещата. Банката разчита на доверието на хората, и това че някой банки си позволяват да предлагат по несигурни методи е въпрос на средства които могат да заделят и оценка на риска. Ако нямат retail клиенти, не им трябват сложни системи.
Кражби винаги ще има, VISA оценяват риска от това на 0,4%, докато кражбите и измамите са под тази граница, борбата с тях е прекалено скъпа.
така и така сме на темата ето няколко съвета ако се съмнявате във фишинг:
1. разгледайте хубаво url-то
2 пробвайте да заредите някой от другите линкове по страницата и вижте до къде ще ви откарат
3. попринцип банките и другите фин.институции не комуникират такава информация с клиенти по ел, поща
4. (най-сигурно за мен) пробвайте да се логнете с произволни user и pass, ако стане повторете, ако пак стане бегайте далече