Странен шум при работа на включен климатик

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Странен шум при работа на включен климатик

Мнениеот DAXC » Съб 25 авг 2007 0:07

Един приятел е намерил да се продава Голф 3 1,8 АБС. Колата е от Австрия. Външно колата изглежда запазена. Салона и той. Двигателя работи тихо. Но при включен климатик в движение се променя шума на двигателя. Не знаем дали е двигателя или компресора, но се чува нещо подобно на леко виене (ако мога така да го нарека). Като се изключи климатика този шум изчезва. Пробвахме я на загрял двигател, с изключен климатик, на ниска предавка, на нагорнище с доста газ-шума не се чува. Поразпитахме на няколко места и казаха, че е било нормално. Но все пак ще се дават пари за тази кола. Моето Венто е със същия двигател, имам климатик но при мен с включен или изключен климатик шума е еднакъв.
Според Вас това нормален шум ли е, и ако не е от какво може да е (дали е поправимо)? за да знае човека дали да купува колата или да търси друга.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 25 авг 2007 6:40

при мен няма промяна на звука.може би нещо в компресора, щом се явява при пуснат и изчезва при изключен.....довечера ще питам и може би утре ще ти напиша предполагаема повреда и горе долу колко ще струва ремонта. но предполагам че ще се включи някой по-компенентен и няма да се наложи да чакаш ;)

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Съб 25 авг 2007 8:22

Абе и при мене е така. Значи това виене е толкова слабо че и да го е имало преди не съм обърнал внимание просто сега го усетих, даже пуснах една тема тука във форума и специалистите отговориха че е нормално да има някакъв допълнителен звук при включения компресор. Между другото откакто го усетих се заслушвам постоянно и като че ли ми направи впечатление че когато жегите не са толкова големи звука е по-тих и си помислих дали не е от натоварването в жегите. А може и така да си въобразявам. Във всеки случай не съм ходил на майстор точно за това. А може и да си тръгва компресора, знам ли. То ще се чуе, макар че иначе си работи перфектно т.е. няма стържене, чукане или други неприятни звуци. Иначе преди около два месеца съм зареждал системата, а и масло му добавиха малко при зареждането ..... ама знам ли какво става вътре.
А иначе твоя компресор и този на твоя приятел еднакви ли са? Оригинално ли са монтирани или в последствие?

Потребителски аватар
FELIPE
Автомобил: VW Bora 2002
Двигател: ASZ

Мнениеот FELIPE » Съб 25 авг 2007 8:27

Промяна в шума има най-малкото, защото тръгва да върти перката на радиатора.
При мен има промяна в шума,което оприличавам на нискочестотно бучене...приемам го за нормално,все пак работещия компресор не може да не издава звук.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Съб 25 авг 2007 9:16

FELIPE написа:Промяна в шума има най-малкото, защото тръгва да върти перката на радиатора.
При мен има промяна в шума,което оприличавам на нискочестотно бучене...приемам го за нормално,все пак работещия компресор не може да не издава звук.

да, това го има и при мен, но не прилича на виене :wink:

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Съб 25 авг 2007 9:33

FELIPE написа:Промяна в шума има най-малкото, защото тръгва да върти перката на радиатора.

:да: Съгласен съм с колегата, че може да се нарече нискочестотно бучене. Между другото аз в движение за да го усетя трябва доста да се напрегна за да отделя шума от другия на двигателя, по-лесно го усещам като форсирам леко на място и когато е тихо наоколо естествено, и то около 1500-2000 оборота.
Между другото като сравняваме такива неща е добре да споменаваме и с какви компресори сме защото те са няколко вида по принцип на работа и според мен всеки вид ще си има различен шум. При мен климатика е оригинален а компресора е Sanden 7V16.

Потребителски аватар
DAXC
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DAXC » Съб 25 авг 2007 10:57

Шума, който се чува не е от вентилатора. Аз може да не обяснявам точно. Но за мен си звучи нещо наподобяващо виене.
Компресора е същия като моя. Не знам каква марка е, но е японски и се слага фабрично.

Потребителски аватар
slav
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот slav » Съб 25 авг 2007 17:25

Между другото ако колата като цяло си е ОК /двигател, купе, ходова част, ск. кутия и др./ това не е причина да не се купи, все пак компресор се прави/сменя, а тъкмо шума може да е причина още малко да и се намали цената ...
Между другото още за бученето - когато отворя капака и стоя над двигателя и форсирам с включен климатик и после с изключен наистина има една идея повече шум обаче не е точно това тихичко бууууу / в унисон с повдигането и падането на оборотите/което се чува допълнително вътре в купето. Имам чувството че само в купето го чувам по този начин и като че ли идва откъм духалките, но определено не е свързано с въздужния поток де. То ако включа вентилатора на 3 или 4 може би изобщо няма да го чуя но използвам климатика обикновено на 2-ра степен.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”