Трудно включвам 5-та скорост? РАЗВРЪЗКАТА

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
andro_
Автомобил:
Двигател:

Трудно включвам 5-та скорост? РАЗВРЪЗКАТА

Мнениеот andro_ » Пон 27 авг 2007 19:50

Темата е малко майсторска,или за препатили колеги с опит.
Проблемът ми се появи днес.Не мога да преместя лоста в крайно дясно положение и съответно да включа 5-та скорост.При сериозно напъване се отблокира,но като превключа няколко пъти скоростите от 1-ва до 4-та блокира пак.Ако не включвам от 1 до 4-та си включва перфектно.Няма други шумове от кутията,или поне не съм чул в движение. Да изключа възможните причини:
1.Масло има,смених го преди няколко дни;понеже си нямам вяра,отворих пробката,потече,значи има.Налял съм синтетика,рядко е.Бях сложил и една добавка на Холтс,но едва ли е от нея (знам ли?).След смяната шумове от кутията,които имах на свободен ход изчезнаха.
2.Не е от лостовата система,преди 2 седмици я правих лично,цялата.Има съвсем малка вероятност да е от нея,но утре ще погледна по светло и ще кажа.Подозирам едно от лостчетата с пластмасови накрайници.
3.Не е от лоста вътре в купето,нито от ябълката му,нито от тампона,в който лагерува остта.

Попрочетох от vw.msk.ru форумите,възможни причини били маслото и болтът,който държи петата скорост.
Възможно ли е да е от синхронизатор,включвател в кутията или нещо такова?Възможно ли е да е от неправилно регулиране на лостовата система (въпреки,че се съмнявам)?
Някакви идеи?[/b]

Последна промяна от andro_ на Съб 01 сеп 2007 19:41, променено общо 2 пъти.

Потребителски аватар
mafiacartel
Автомобил: VW Golf 2 GTI G65
Двигател: PG

Мнениеот mafiacartel » Пон 27 авг 2007 19:54

Колега имах същия проблем на 2-ката. Голямата щанга с двата пластмасови накрайника се бепе пукнала в крайщата. Смених е обаче после искаще центровка на лоста който от идва от скоростния лост към двигателя. Трябваше да се развие болта който е в края на лоста от страната на двигателя и самия лост който е в купето трябваше да е центриран. След което се затяга болта в края на лоста и се пробва как влизат скоростите.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 27 авг 2007 19:58

Утре ще влизам в канала на съсед,че аз нямам.Може и да се пукнала,знам ли.Лошото е,че напъвах само вилката на скоростната и пак не мърда назад.Това може да е заради факта,че си е свързана с лостовата система,не знам....когато се разблокира се чува и усещам някак си стържене метал в метал.Утре свалям всички лостове и ще пробвам само вилката на скоростната....Баси мамата,не ми се дават пари за кутия на старо :cry:

Благодаря за отговора!

Потребителски аватар
mafiacartel

Мнениеот mafiacartel » Пон 27 авг 2007 20:08

Еми човек според мен едвали ще е нещо лошо. Виж разкачи лостовете и пробвай ръчно да вкараш на 5-та ако знаеш как де :) Но според мен имаш същия проблем като моя. Успех дано да стане та да си караш на дълъг път спокойно.

Потребителски аватар
rusiq_24
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот rusiq_24 » Пон 27 авг 2007 20:16

Долей още малко масло,5та е на най високо и когато падне нивото тя не се маже добре.Ти си го сменял но когато текне от пробката завиваш я и от горе наливаш още малко.Хубаво е да има малко повечко масло в кутията. :wink:

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 27 авг 2007 20:17

mafiacartel написа:Еми човек според мен едвали ще е нещо лошо. Виж разкачи лостовете и пробвай ръчно да вкараш на 5-та ако знаеш как де :) Но според мен имаш същия проблем като моя. Успех дано да стане та да си караш на дълъг път спокойно.

Хех,остава и да не знам къде е 5-тата на кутията.Познавам го,почти целия кошник,ама скоростите и клапаните са ми малко в мъгла.

@Русия:като наливах маслото беше под наклон,така,че влезе повече,отколкото трябва,около 2,2 литра,но ще проверя пак.Днес като я развих на равно потече масло от пробката,съответно я завих.

Това ми е кутията:
Изображение

Потребителски аватар
mafiacartel

Мнениеот mafiacartel » Пон 27 авг 2007 20:25

Хами тигава утре слагай работните дрехи и се залавяй на работа ;) Успех.
Макар че аз моята съм е центровам с едно фенерчев в ръка и с едно ключе в другата в 23:00 защото на сутринта трчбваше да ходя до София така че ... :)

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Пон 27 авг 2007 20:27

mafiacartel написа:Хами тигава утре слагай работните дрехи и се залавяй на работа ;) Успех.
Макар че аз моята съм е центровам с едно фенерчев в ръка и с едно ключе в другата в 23:00 защото на сутринта трчбваше да ходя до София така че ... :)

Центровката е един малък ужас.Аз си играх 3,5 часа...

Потребителски аватар
mafiacartel

Мнениеот mafiacartel » Пон 27 авг 2007 20:30

andro_ написа:
mafiacartel написа:Хами тигава утре слагай работните дрехи и се залавяй на работа ;) Успех.

Накарах приятелката ми дами свети и само тя знае колко псувни изяде тая кола за около 20 мин :D

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 28 авг 2007 7:48

andro_ написа:

Аз имах подобен проблем и го реших с регулиране на лостовата система-но трябват задължително двама ОПИТНИ колеги....мърдането на лоста при центровката става много фино...докато онзи отдолу в канала не много фино си дере гърлото да казва накъде да се мърда лоста..ние го направихме за 10 мин.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 28 авг 2007 10:12

Проблемът ми е някъде вътре в скоростната :cry: ,най-вероятно е или вилката на 5-тата скорост,или оста за превключване в кутията - има доста луфт и подозирам,че се закача в задържащия болт.Кутията е 020.Някой да каже колко зле са нещата?
На майстор ще се ходи :cry: :cry: :cry:

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Вто 28 авг 2007 11:00

andro_ написа:Проблемът ми е някъде вътре в скоростната :cry: ,най-вероятно е или вилката на 5-тата скорост,или оста за превключване в кутията - има доста луфт и подозирам,че се закача в задържащия болт.Кутията е 020.Някой да каже колко зле са нещата?

а как разбра?....пробва ли да откачиш лостовата система и на ръка да превключваш директно от скоростната кутия от изходящото от нея лостче?

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Вто 28 авг 2007 12:47

joker написа:
andro_ написа:Проблемът ми е някъде вътре в скоростната :cry: ,най-вероятно е или вилката на 5-тата скорост,или оста за превключване в кутията - има доста луфт и подозирам,че се закача в задържащия болт.Кутията е 020.Някой да каже колко зле са нещата?

а как разбра?....пробва ли да откачиш лостовата система и на ръка да превключваш директно от скоростната кутия от изходящото от нея лостче?

Съмняваш ли се?
Да,разкачих,проверих...закача някъде или оста или вилката на 5-тата скорост.Когато влезе,се включва супер,но превключа ли пак на 1-2-3-4 и пак се закача някъде и крайчо....Тая вечер отивам на доктор.

andro_
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот andro_ » Съб 01 сеп 2007 19:28

Значи ко стана накрая....
Оказа се,че е от вилката,превключваща скоростите т.е. остта,която ги превключва лагерува на един лагер от едната страна и на втулка от другата.Втулката - разбита,лагерът - с липсващи съчми.Къде са съчмите - сещате се,някъде в кутията; източих новоналятото масло,няма ги.Както и да е да е жив и здрав моят съсед Илиян Божанов,слава Богу,той имаше стара кутия 020,та сменихме от нея.Евала Илияне,голям си
:bowdown :bowdown :bowdown

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”