Температура и малко премеждия...

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
Потребителски аватар
spa
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Температура и малко премеждия...

Мнениеот spa » Чет 30 авг 2007 22:34

Та ето какво се случва при мен:

Преди месец-два водната помпа ми се раздрънка и беше сменена. Ефетка че вече температура не кове вече на 90 градуса а на 92-93. Така и не можах да си го бясня освен че самата помпа не е толкоз ефективна или при доливането обрато на течноста нещо се е омотало.

Преди две седмици ми се спука маркуч и ми изтече антифриза. Оказа че при слагането на газовата преди година и половина единият маркуч от двигателя е опирал в него и от вибрациите се протъркал. Маркуча беше сменен от майстор и сложена вода. Покарах така 10 дена с цела да се види дали няма да има други течове и преди няколко дена ми смениха водата с антифриз. Не знам как са я сменяли тези майстори но дефакто беше налят 3л. антифриз и по малко от 1л. дестилирана вода. Споменаха че са точили накъде над термостата. Учудих се, че са източили само 4 литри. Но какво да се прави не зависи от мен.

Преди два три дена забелязах, че температура на таблото не се покачва повече то 70-80 градуса. Първата реакция - термостата се е скапал. Абе как така до вчера всичко работи пък след смяната на антифриза се скапал. Много озадачен почвам да разъждавам дали е отишал или не е отишал този термостата. Веднага премерих датчкиа на температурата. Яко ръчка докъто задейства перката. След което датчика показва съпротивление точно в диапазона над 90 градуса. Съответно обаче на таблото 70-75. Замерих другите два извода - съпротивлението почти наполовина. Някъде във форума бях прочел че датчика трябва да се държи така. Мина ми мисълта че може таблото да се е прецакало. Направих следният експеримент. Дадох на контакт и окъсих двата края отиваши към таблото. Стрелката веднага почна да расте и светна лампата. Докъто се усетя и стрелката стигна копчето на километража и след изключване си остана там. Хубава беля сега на главата. Вчера ядосан на на себи в 22:30 с челник на главата разглобих цялото табло и си поиграх със стрелката. Тука е време да вметна, че германските инжинери просто са си свърлиши работа отлично. За 5-10 мин се разглабя таблото без грам нерви. Оказа се че измервателното уредче има никава контра пружинка и тя беше превъртяла. След внимателно връщане през пина и няколко кратни експерименти на прещракване напред назад стрелката си закова отново на нулата. Последва тестване и сглобяване на таблото.

Резултата днес - колата в града показва около 80 градуса. Автоматичният смукач спира да работи някъде около 5-10 мин след потегля сутрин ~ 1-2 км леко градско каране. Бързото загряване в ненатоварен режим и не многото топло време ме навежда на мисълта, че термостата е наред. Но дали е така е божа работа. Възможно е датчика по някаква причина да се е прецакал и да не дава коректни данни към таблото, но и това не е ясно. Никъде не намерих точни данни на съпротивлението на двойката за таблото. Възможно и таблото да му се е случило нещо но според мен е почти изключено ей така изведнъж без нищо.

Так ако някой е имал подобни перипетии нека да сподели... :)

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Пет 31 авг 2007 20:54

Не твърдя че е задължително , но след системно прегряване , поради теч , следва смяна на термодатчика (4-пина).С тия симптоми беше мойта "италиянка".След отстраняване на течовете- нов сензор и хоп-само 60-70 градуса на таблото , айде всичко долу , нов термостат (италианският беше изрязан с резачки) и се получиха заветните 90 градуса (+/- 5). Системата поема 6 литра.

Потребителски аватар
spa
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот spa » Пет 31 авг 2007 21:44

emo-gar написа:Не твърдя че е задължително , но след системно прегряване , поради теч , следва смяна на термодатчика (4-пина).С тия симптоми беше мойта "италиянка".След отстраняване на течовете- нов сензор и хоп-само 60-70 градуса на таблото , айде всичко долу , нов термостат (италианският беше изрязан с резачки) и се получиха заветните 90 градуса (+/- 5). Системата поема 6 литра.

Само да вметна прегряването не е системно. Беше инцидентно при това колата е каран 1км леко след спукването на маркуча с долята вода. Освен това проблема с температура се появи след смяна на водата с антифриз а не след оправянето на маркуча (горед долу 10 дена е разликата между двете събития). Датчика показва правилни стойности в момента и не виждам защо трябва да го сменям. За термоста се чудя, но мисля че и той е наред - колата загрява нормално. Днеска в града пак ми дръжеше около 80 градуса по табло. Знам че системата е 6 литра ама майсторите са източили само 4 ...

Мерси за предложеният ще мисля по въпроса...

emo-gar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот emo-gar » Съб 01 сеп 2007 14:19

Имам и друго предположение: водата кипи на по- ниска температура от антифризния разтвор ,образуваните пари влошават охлаждането и оттук по-висока температура.Има вероятност за "газов мехур" в зоната на датчика или натрупване на отлагания по корпуса му , това се отразява на показанията.Може да го извадиш от гнездото за проверка.Желателно е да се сложи нов О-пръстен, всичко се прави на "студено" ,доливаш антифриз (разтвор) до нивомерите в казанчето , като едновременно "мачкаш" долния маркуч на радиатора-спомага за обезвъздушаване.Успех

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”