Относно съединител-РЕШЕН

Техническа и сервизна информация за Golf, Vento, Jetta и Bora
svetlio p_GT
Автомобил:
Двигател:

Относно съединител-РЕШЕН

Мнениеот svetlio p_GT » Пет 07 сеп 2007 19:10

Здравейте колеги!Знам,има доста изписано по темата за съединители,но за техната смяна не намирам нищо.Поради финансови причини и поради "добри" майстори които винаги се учат на мойта кола се заех аз за смяната му.На старата ми кола нямаше място кадето не бях пипнал и си знаех всичко,но на тази е малко по различно.Ако може някои да изброи по последователност всички операции по демонтаж ще е добре. :) Ще помогнем и на други които имат нужда и не знаят.
След като махнах стартера двигателя овисна на долу.Намерих начин и го подпрях да те се натоварват другите тампони.Предпазлив съм защото съм голям карък :banghead: Дойде ред да извадя полуоските и там се затрудних.Може ли да ми кажете как се свалят?Има около 6 болчета мисля които съединяват два фланеца(така да ги нарека)От там ли се вадят полуоските или директно от кутията?

Последна промяна от svetlio p_GT на Съб 01 мар 2008 19:52, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
jorkata_
Автомобил:
Двигател:

21

Мнениеот jorkata_ » Пет 07 сеп 2007 19:38

Развиваш болтовете на фланеца и полуоската пада :D

Потребителски аватар
tatenceto
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот tatenceto » Пет 07 сеп 2007 19:39

да от към скоростите се свалят катож отвиеш болчетата.преди това трябва да си отвил гаиките на главината че после много трудно.

Потребителски аватар
Danny boy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Danny boy » Пет 07 сеп 2007 20:40

полуоските се свалят по следния начин:
1.отвиваш централната гайка на главината,мисля че беше гедоре 30.
като взимаш голям лост с който да отвиеш щото е яко стегната,докато колата ти е на скорост и един помагач е скочил на спирачките.
2отвиваш болтовете на гумата,вдигаш колата на крик и я подпираш с едно трупче за всеки случай.
3.сега идва ред да извадиш външния накрайник на кормилната щанга от шенкела/шарнира/това става като развиеш гайката дето го държи и с чука със страничната му част чукаш по шенкела/в зоната дето влиза шарнира в него/ отстрани за да отцепи конуса който го държи.
4.Сега има два начина или да развиеш двата болта дето закрепват долната амортисьорна стойка за шенкела,или да развиеш болта на сверичния шарнир дето държи носача за шенкела,ще ти трябва и щанга за да може да го измъкнеш от шенкела.Вече свободно може да избуташ външното каре на което си развил гайката през главината,като завътраш освободения шенкел в крайно положение и натискаш носача надолу/ще се усетиш/
5.Идва ред на ония 6 болта дето държат полуоската /вътрешното каре/Трябват ти два удължителя които да пъхнеш един в друг,тртесчотка и еврейска зведзда или ако нямаш инбус 6 върши работа/бит дето му викат /
6.ВНИМАВАЙ!!! трябва да начукаш хубаво с чука до дъно шестограмния накрайник,и чак тогава да отвиваш в противен случай има огромен риск да превърти инбуса и тогава.....ще си е..е м..та.
Процедурата е следната завърташ полуоската на чалъм да пъхнеш ключа в някой от болтовете включваш на скорост развиваш,изключваш от скорост завърташ пак на болт ,пак включваш и пак развиваш и така 6пъти.След като си развил болтовете лекичко с чука ще почукаш да да отлепи защото от времето ще се е спекло и полуоската е свалена барабар с двете карета на нея.Желая ти успех ако има канал и помощник ще стане по бързо.
Много си ми далече иначе щяхме да пиеме по една бира и да помогана :lol:

Потребителски аватар
otnev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот otnev » Пет 07 сеп 2007 20:53

Аз не съм отвивал гайките на главините.От лявата страна откачих шарнира от главината и я изтеглих навън в това положение дръпни полуоската на пред и нямаш грижи. :D

svetlio p_GT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svetlio p_GT » Пет 07 сеп 2007 20:56

Хиляди благодарности на колегата Danny boy.Сега и всеки които използва търсачката ще може да види подробно цялата процедура. :D

svetlio p_GT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svetlio p_GT » Нед 09 сеп 2007 10:55

Вчера цял ден се борих със сткоростната кутия е не можахме да я извадим.Всички болтове са развити и от всякаде е освободена и не ще да излезе :banghead: Фланеца от дясната полуоска опира в маховика.Как ли не я вартяхме и лашкахме и не ще,и не ще.Ако знаех какъв т.ш.к е нямаше да се захващам.Мойе ли някои да ми кайе дали има някакъв чалъм с ваденето й.

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Нед 09 сеп 2007 11:21

От задната страна на маховика има едни ламаринки- трябва да ги отвиеш.Иначе аз като свалях моята бях тотално изперкал и понеже после развалях скорости и маслото го бях източил, извадих аксела на който се стяга полуоската и така я изденах.

Иначе все си мисля, че двигателя трябва да увисне още малко надолу и по този начин ще избегнеш упиране в левия "рог" на коша и ще можеш да я подведеш под права линия без да упира аксела в маховика ...

Ако има нещо питай :)

ПП: като пускаш двигателя надолу внимавай да не се опънат много маркучите за парното (тези дето влизат в купето ) за да не правиш после и охладителна система :)

Сещам се и за още нещо.При мен след генерацията е мека връзка и не откачваш тръбите.Погледни при теб как е и най-добре откачи и тръбата от генерацията.

По - принцип си е хамалогия тази процедура и е доста трудоемка.

Последна промяна от bobcho на Нед 09 сеп 2007 11:36, променено общо 1 път.

svetlio p_GT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svetlio p_GT » Нед 09 сеп 2007 11:33

Ламаринките са две нали?Долната е на болтове и нея я махнах,ама другата е една голяма и тя ми саздаваше проблеми.И тя беше застанала на кофти място и пречеше.След като я бяхме понамачкали без да искаме и продалжаваше да пречи леко я чукмахме и излези.Но само маховика пречи сега.

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Нед 09 сеп 2007 11:38

Прочети написаното и не се притеснявай да пускаш двигателя надолу иначе оправия няма.Единствено внимавай да не покъсаш нещо - пускаш малко гледаш и пак така .

svetlio p_GT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svetlio p_GT » Нед 09 сеп 2007 11:54

Да и аз имам мека вразка.Онази тръба дето е към парното сам я махнал защото при пускането на двигателя се поусука,а тя беше доста изгнила и протече.Лошото че колата е на 25 км. от тук и ще продалжа с ремонта другия weekend.Благодаря за съветите.

Потребителски аватар
venll-vr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот venll-vr » Пон 10 сеп 2007 10:38

СК има и един болт който се развива от към дясната гума. Намира се в долния ляв край на СК, гледано от към дясното колелол Ако е омаслен не се вижда. Болта е с глава 19.

Потребителски аватар
H2O
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот H2O » Пон 10 сеп 2007 12:30

Ужас!!! Направо ми се отщя да карам кола :shock !!! Българина е голяма работа,отде този хъс и желание не знам :climb

svetlio p_GT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот svetlio p_GT » Пон 10 сеп 2007 16:48

:D Колега,аз сам завършил "Автомобили и кари" и автомобилите са ми били винаги в кръвта.И предпочитам да си оправям колата сам,но понякога се налага да моля за помощ. :wink:

Потребителски аватар
iurimil
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Колега

Мнениеот iurimil » Чет 13 сеп 2007 1:05

Колега опиши как разкачи скоростите,че нещо се притеснявам.Днес след работа с баща ми съборихме двете полуоски и пак я оставихме на 4 колела.
Утре мисля да я свалям вече, че днес капнахме.
Остана на единия болт от дясно и единия на стартера.
Видях обаче че скоростите се държат за кутията и гредата може и да е тампона на кутията с 3 болта мисля тях да развия утре и да елиминирам връзката на скоростите с кутията.

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”