Избор на акумулатор. Факти, митове, легенди.

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
Dobromirski
Автомобил: Seat Leon
Двигател: ARL 150+ hp
Контакти:

Мнениеот Dobromirski » Нед 23 сеп 2007 15:28

Dobromirski написа:.... Тока на заряд зависи единствено от разликата в напреженията между това на алтрнатора и акумолатора. Ако вторият е много зле, I (тока) може да се ограничи от възможностите на алтернатора , но и за големият и малкият акумолатор ще е все тая. Тоест ако и двата са еднакво разредени, ......(малкият ще се зареди малко по-бързо и единствената причина за това е , че за 10Аh ток се е изтощил повече % от големият и напрежението му ще е по-ниско.

Само да добавя, че вътрешното съпротивление зависи от това колко е разреден акумолатора. Тоест колкото по-разреден , толкова по-малко вътрешно съпротивление, толкова по-голям ток на заряд. Правопропорцоанално е и на изходното напрежение.
И всичко това пак е в полза на малкият акумолатор. :) И не говорим за замръзване на електролита през зимата , говорим за протичането на необратими процеси, които го пре...ват !!!!!

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 23 сеп 2007 16:46

аз мисля , че е време на темата да се сложи малко почивка ..... да изчакаме до преминаването на 1 вата студена седмица от сезона и пак да се съберем :drunk :beer ...офф к ви ги пиша бе :wink: да се разправяме кой какво палил и къде бутал..... че така доста хора говорят по формули - нека всички си по припомним на практика ..... :wink:

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Нед 23 сеп 2007 23:05

greda написа: през ръцете ми са минали десетки хиляди акумулатори :wink:

съвсем апропо-това мога лично да го потвърдя...mhihi
да се обадя и аз с малко спамец...mhihi mhihi mhihi

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Вто 25 сеп 2007 8:11

Въпрос:
на едната ми кола акуто е "необслужваемо" и гледам точката вече е почти черна.как мога да гио заредя?За другият ми е ясно с развиване на капачките, а този?

Потребителски аватар
kokovanev
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот kokovanev » Вто 25 сеп 2007 9:45

Радо, при внимателен оглед на повечето от т.нар. "необслужваеми" аку. ще откриеш, че има все пак достъп до електролита - съответно - може да бъде проверено нивото и гъстотата - при всеки "акумулаторджия". Иначе - откачаш аку., вземаш от някой/купуваш си "бавно", "умно" зарядно, което само спира да зарежда в момента, в който си прецени и ще имаш отново "зелена точка" за известно време. Дълъг извънградски пробег също помага. Въпреки, че на моя "необслужваем" Exide 62 Ah /2002 г./ отдавна не съм му виждал зеленото - само черно стои и нито зарядно, нито яко извънградско каране помагат... Колата си пали като змей - чукам на дърво... :) Предполагам, че е заради късите разстояния при нас - миналата есен реших да го отворя, нивото на електролита си беше добро, гъстотата - не съвсем, заредих го, зарядното след няколко часа изключи /и показа, че аку. вече е зареден/, гъстотата - горе-долу в норма, а "окото" - пак черно... Така си и изкара цяла зима на фарове и цяло лято после без проблеми /да ми е жив и здрав :) /, тази есен мисля пак да го заредя, лошото е, че зарядното не е мое и не винаги мога да го използвам, особено, ако при карането на фарове започне да прави проблеми и да иска по-редовно зареждане... :? Ще трябва да си купя свястно зарядно, а това тук, в Пл. не е никак просто :twisted: , отделно се чудя следващия аку. дали да го взема пак 62 /имам клима :?: / или 55 с усилен стартов - имат разлика в лв., по-големия си го карам вечно недозареден :?: ... Като марка се бях спрял на необслужваем АЦ Делко, но като гледам цените как "полудяха", може по принуда да си сложа /в прекия и преносния смисъл :twisted: / някой необслужваем Монбат 55-ца... :cry:

Потребителски аватар
L&R
Автомобил: CCC
Двигател:
Контакти:

Мнениеот L&R » Вто 25 сеп 2007 10:10

Ела стигни до елетролита на VARTA :D

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Вто 25 сеп 2007 11:02

Коко, мерси за изчерпателният отговор.Акуто е Монбат 55 и вече 3 години пали безотказно, но колата се кара само градско на къси растояния и затова реших да направя профилактика.

Потребителски аватар
titi7707
Автомобил: Golf 3
Двигател: ABS 1993

Мнениеот titi7707 » Сря 26 сеп 2007 20:57

като гледам има доста разбирачи на тази тема някой може ли да ми каже акумулатор от лада може ли да го сложа на голфа защото доколкото знам акумулаторите са с десен и с ляв плюс :?:

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Сря 26 сеп 2007 21:04

titi28 написа:като гледам има доста разбирачи на тази тема някой може ли да ми каже акумулатор от лада може ли да го сложа на голфа защото доколкото знам акумулаторите са с десен и с ляв плюс :?:
    Извинявай за спама ама с тоя въпрос изби рибата :woooow:

Потребителски аватар
titi7707

Мнениеот titi7707 » Сря 26 сеп 2007 21:09

Теодор написа:
titi28 написа:като гледам има доста разбирачи на тази тема някой може ли да ми каже акумулатор от лада може ли да го сложа на голфа защото доколкото знам акумулаторите са с десен и с ляв плюс :?:
избих я ама и на теб да припадне нов без пари и ти ще питаш дали ще стане :roll:

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Сря 26 сеп 2007 21:11

L&R написа:Ела стигни до елетролита на VARTA :D
    Ти знаеш аз знам ама доста хора не знаят че новите Варта и Бош са с гел а не с електролит :idea:

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Сря 26 сеп 2007 21:13

titi28 написа:
Теодор написа:
избих я ама и на теб да припадне нов без пари и ти ще питаш дали ще стане :roll:
    Щом е без пари всякак ще го въртя та да стане mhihi

Потребителски аватар
titi7707

Мнениеот titi7707 » Сря 26 сеп 2007 21:21

така ще въртя ама кабелите дали ще стигнат!а за да го взема ще има разход трябва да издухам едни 20лв. през ДВГ то :roll:

Потребителски аватар
Теодор
Двигател:

Мнениеот Теодор » Сря 26 сеп 2007 21:33

titi28 написа:така ще въртя ама кабелите дали ще стигнат!а за да го взема ще има разход трябва да издухам едни 20лв. през ДВГ то :roll:
    Кабели се удължават колега, на някой акутата са им в багажника смятай какви кабели им трябват :wink:

Потребителски аватар
pepesound
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот pepesound » Чет 27 сеп 2007 20:44

дискотечни mhihi

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”