Петиция в подкрепа на образованието

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
yossarian
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yossarian » Сря 26 сеп 2007 19:03

Pichaga написа:...учените от БАН нямат такива...

БАН е организация която трябваше да се закрие преди 15 години! Средната възраст там е 58 години. Всеки РЕхабилитиран служител на БАН получава заплата до живот, независимо дали е в състояние да ходи и говори, за мисленето го оставям настрана. Какво произвежда БАН и каква е ползата за обществото от няколко хиляди старци, за да им се повишават заплатите? А те и пенсии получават :twisted: Да не говорим за директори на институти в пенсионна възраст и в същото време членове на уобщото събрание получават 2 заплати и пенсия доживот!

Ето тук ги вижте: http://www.bas.bg/index.php?pat=basgove ... &vtori=ass

В една нормална страна професор се става на 40, а в БАН около 60 и то само ако ближеш правилните задници!

Потребителски аватар
pike
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pike » Сря 26 сеп 2007 19:36

В тази толкова актуална за момента тема не срещнах един много важен въпрос:
Влизайки в европейски икономически/но не и интелектуални/общности и к'ви ли не още празнословия,някой замисля ли се: НА КОГО СА НЕОБХОДИМИ ОБРАЗОВАНИ И ИНТЕЛИГЕНТНИ БЪЛГАРИ/румънци,поляци и т.н./На така наречените европейци сме им най-добре на 200лв заплати,щото иначе трябва да бачкат те.
Обърнете внимание на образованието в Щатите например-да учиш,говорим за истинско учене, там е ЛУКС!! Защо ли-ами нали трябва да се метат улици,да има шивачки,таксита и разбира се ватмани на трамваи!!! Справедливостта според мен е абстрактно понятие и в цял свят то се мени през 4 години/1 мандат/.Няма оправия!!!!

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 26 сеп 2007 21:01

pike написа:На така наречените европейци сме им най-добре на 200лв заплати,щото иначе трябва да бачкат те.

Повярвай ми, така наречените европейци имат излишък от метачи, чистачи, и подобни... не ги мисли какво ще бачкат, но определено имат нужда от високо квалифицирани и образовани кадри, ако искаш вярвай.

Колегите от ИТ бранша най-добре могат да потвърдят, че на определени позиции и в определени компании, дори и в БГ, могат да се взимат по-добри пари, отколкото навън (съобрзено с жизнения стандарт в БГ) :idea:

А принципно ако си говорим, даже и професиите с по-ниски изисквания към образование, все пак имат нужда от някакво образование и то не какво да е, а качествено и специализирано в конкретната професия...

В БГ все още излизаш от училище/университет, като един многознайко с богата обща култура и всъщност никакви знания по конкретна професия... едва след това, започвайки работа всъщност започва истинското обучение и овладяване на професията.

Потребителски аватар
yossarian
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yossarian » Сря 26 сеп 2007 21:41

musura написа:В БГ все още излизаш от училище/университет, като един многознайко с богата обща култура и всъщност никакви знания по конкретна професия...

:да:

ciucci_galant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ciucci_galant » Чет 27 сеп 2007 7:47

Аз също искам да дам пример. Завършил съм Техникум по Електроника "Акад. Иван Ценов" понастоящем СПГЕ "Джон Атанасов". Специалността е Електронно изчислителна техника (готино звучи нали), но нещата, които се учеха в даскалото бяха по Български дуржавен стандарт, който е отпреде 1950г. И още се учи по същият метод. Мисълта ми е такава НИЕ живеем в 21век. Докога ще се учи по методи отпреди близо 60 години. Нали се сещате, че никъде по света техниката не стои на едно и също ниво, постоянно се развива. И точно това, което съм учил (завърших 2003г), няма приложение никъде. Ще подкрепя учителите само тогава когато започнат да си вършат работата, когато спрат да са пристрастни към оценяването, когато започне сегашното образование да даде резултат. Съгласен съм че заплатите са ниски, но това не оправдава един учител да оценява на принципа на това колко цветя, кутии бонбони или кеш пара получи накрая на учебната година!!!

Потребителски аватар
joker
Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF

Мнениеот joker » Чет 27 сеп 2007 7:54

[quote="Даскала™"][b]Някой от вас тук даскал ли е?
Само тогава може да прецените на какво е подложен ежедневно той!

Ето това казвах и за.......това е есенцията на проблема....за всички дето се правят,че могат да дават оценка на НАШИТЕ(те наистина са наши на цялата нация!!!!)учители!!!!
Останалото е диктатура на пролетариата......и подигравка с българската интелигенция!

ciucci_galant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ciucci_galant » Чет 27 сеп 2007 7:56

yossarian написа:
dude написа:
А дали Милен е простак или не няма значение, нито дали му дреме за стачката, просто това, което каза е вярно.
Не може държавата да субсидира една гилдия, а други не
Аз не искам да храня учителите с моите данъци, предпочитам да ги дават за благоустройство и т.н. А не за заплати на пиячи на кафе. Ако са кадърни учителите мисля знаеш какви пари от уроци си докарват

Естествено пак си в грешка! Има огромно значение че по национална телевизия простаци като милен, цеца, пеца, меца и т.н. определят националните манталитет, ценности и възпитание.

Естествено че държавата трябва да дава пари за образование и навсякъде по света е така. Само един пример, малка европейска страна без никакви природни ресурси. Образованието до висше в национални заведения е безплатно. Най-висок стандарт в Европа, най-висок брой нобелови награди на глава от населението.

Ти не искаш да храниш учителите, ами иди в джунглата тогава! Нали ти казах че имаш проблеми с глобалното мислене. Деца може да и да нямаш, но живееш в България, всеки ден имаш контакти с хора които са ходили на училище и живота ти няма да продължи и 5 мин без тях. Преди да бързаш да ми отговориш, помисли малко! Ще се изненадаш, че не е никак трудно :D

Ще подскажеш ли коя е тази държава???

Потребителски аватар
dude
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dude » Чет 27 сеп 2007 8:20

извинявай жокере, ама с тея приказки за дирижираните хора и диктатура на пролетариата ми напомняш малко на краси радков и неговата конспирация за спиране на мелодия на годината , че било разработка на американците, да е нещастен и подтиснат българския народ

Все пак това не е комунизъм бре хора, не може на всички по 100%, Кой колкото си договори и заслужи. Това е,

А и искам някой да ми отговори, къде дават първо парите, пък после гледат колко работиш.

П.С Министърът продължава да прави шоу. след лафа за Халеевата комета, вчера ме разсмя зверски като мълча пред камерите.

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Чет 27 сеп 2007 8:22

yossarian написа:
musura написа:В БГ все още излизаш от училище/университет, като един многознайко с богата обща култура и всъщност никакви знания по конкретна професия...

да ама не е съвсем тъй.....знаете ли каква трагедия са новозавършилите лекари в Германия????Аз се убедих сам от лични контакти......и от колега който беше на практически стаж при мен.....Момчето беше абсолютно обективно и на отиване каза,че това на което сме го научили тук за три месеца той не е видял за 3 години в Германия!
Там новозавършилите лекари нямат право на самостоятелна работа :lol: .....5 години аргатуваш на някой дядка с изхабени сетива докато той реши,че може да ти даде правоспособност да работиш сам...ето това е една истина разказана ми чистосърдечно от мой практикант , учещ в Германия.....

ciucci_galant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ciucci_galant » Чет 27 сеп 2007 8:29

joker написа:
yossarian написа:

да ама не е съвсем тъй.....знаете ли каква трагедия са новозавършилите лекари в Германия????Аз се убедих сам от лични контакти......и от колега който беше на практически стаж при мен.....Момчето беше абсолютно обективно и на отиване каза,че това на което сме го научили тук за три месеца той не е видял за 3 години в Германия!
Там новозавършилите лекари нямат право на самостоятелна работа :lol: .....5 години аргатуваш на някой дядка с изхабени сетива докато той реши,че може да ти даде правоспособност да работиш сам...ето това е една истина разказана ми чистосърдечно от мой практикант , учещ в Германия.....

Значи Вие сте лекар и довате възможност на младите учащи се на тази хуманитарна професия да се докажат !!!???

Потребителски аватар
joker

Мнениеот joker » Чет 27 сеп 2007 8:48

ciucci_galant написа:
joker написа:
yossarian написа:

Значи Вие сте лекар и довате възможност на младите учащи се на тази хуманитарна професия да се докажат !!!???[/quote]
не разбрах смисъл на въпросителните накрая на изречението?
Всеки е длъжен да предаде своят опит и знания на някого,който идва след него(така както него са го учили преди)-на колкото повече толкова по-добре.........

Потребителски аватар
yossarian
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yossarian » Чет 27 сеп 2007 8:55

dude написа:...

А и искам някой да ми отговори, къде дават първо парите, пък после гледат колко работиш...

Навсякъде в нормалните държави където съм работил и работя! Имаш един изпитателен срок 6 месеца до една година, в който трудовият договор може да се прекрати без предизвестие и от двете страни. Заплатата е една и съща по време и след изтичане на изпитателния срок, може би защото искат и диплома, а не самоучка от интернет :D

Потребителски аватар
yossarian
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот yossarian » Чет 27 сеп 2007 8:58

[quote="ciucci_galant]

Ще подскажеш ли коя е тази държава???[/quote]

Малка корекция, медицина и право са платени от две години. Има много повече кандидат студенти от местата в университетите. Семестриалната такса е нещо около 1/10 от средната месечна заплата за страната, а това е Швейцария.

ciucci_galant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ciucci_galant » Чет 27 сеп 2007 8:58

joker написа:
ciucci_galant написа:
joker написа:
yossarian написа:

Значи Вие сте лекар и довате възможност на младите учащи се на тази хуманитарна професия да се докажат !!!???[/quote]
не разбрах смисъл на въпросителните накрая на изречението?
Всеки е длъжен да предаде своят опит и знания на някого,който идва след него(така както него са го учили преди)-на колкото повече толкова по-добре.........

Съгласен съм с това за опита, който се предава. Но все пак не мислите ли, че хората не сме опитни зайчета и някакви студенти да се упражняват върху нас.

ciucci_galant
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ciucci_galant » Чет 27 сеп 2007 9:03

yossarian написа:[quote="ciucci_galant]

Ще подскажеш ли коя е тази държава???

Малка корекция, медицина и право са платени от две години. Има много повече кандидат студенти от местата в университетите. Семестриалната такса е нещо около 1/10 от средната месечна заплата за страната, а това е Швейцария.[/quote]

Извинявам се, но замисляли ли сте се, че Швейцария е един от основните износители на ток в Европа! После пак кажете, 4е нямали икономика. Друго нещо Швейцария е най-големия износител на шоколадови изделия за цял свят! И това, ако е държава без икономика не знам какво е ?????

Върни се в “ОФФ-Топик - други”