Биодизел

Печките са на мода. Дори и дизела да е по-скъп феновете му са много...
Потребителски аватар
kombito-tdi
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот kombito-tdi » Пон 24 сеп 2007 22:06

pivanov написа:Нишо сташно няма в биодизела,стига да е спазена технологията.Вярно е че цената му е нереално висока.Аз сам си го правя и спокойно си карам. :roll:

и аз си правех но сега имам по-добра технологоя .опекох сума си картофи но сега е по-добро горивото малки разходи много километри и вьрви повече .следвах старата поговорка ;сиромах човек жив дявол.чаках неволята ма не доиде с много мьки произведох пьрвия си биометанол.голяма радост имам и снимки запечатах момента като свадба .правих 2 месеца системи бидони туби мьркучи кранчета нагреватели бахму и простотията . тосле и го пера кат стари гащи .бях станал химик и наи накрая срешнах СЛАВКО ДОНЧЕВ но трудно с няколко сещи оспях да ОТКРАДНА наи-важното щото всеки си пази хляба .много готин пич замина за щатите дано стане милионер .

Потребителски аватар
pivanov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pivanov » Чет 27 сеп 2007 13:17

http://www.biodieselsecret.com/10steps.htm
http://guide.opendns.com/?url=unacs.subs.bg
http://journeytoforever.org/biodiesel_make.html#biodnew
Може и без инсталация.Много важно е миенето след процеса,иначе ще се задръсти филтъра с глицерини.УСПЕХ.

Потребителски аватар
digigi
Автомобил: Audi A6 C8 50TDI
Двигател: 2019

Мнениеот digigi » Чет 27 сеп 2007 14:38

Хубаво колега "pivanov" че го правиш сам, но едно не ми е ясно :roll:
Къде ти е файдата от ползата така да се каже :) , като един литър олио на магазина е около 2,70-3,00лв.! Дори и нерафинирано да е пак ще струва мисля около 2,40лв.! И все пак ако изходната суровина ти е толкова скъпа колко ще ти излезе биодизела!? А може би го правиш от друга мазнина :roll: Сподели ако обичаш, че нещо не ми се вързва калкулацията...

Потребителски аватар
Adnan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Adnan » Чет 27 сеп 2007 16:52

digigi написа:Хубаво колега "pivanov" че го правиш сам, но едно не ми е ясно :roll:
Къде ти е файдата от ползата така да се каже :) , като един литър олио на магазина е около 2,70-3,00лв.! Дори и нерафинирано да е пак ще струва мисля около 2,40лв.! И все пак ако изходната суровина ти е толкова скъпа колко ще ти излезе биодизела!? А може би го правиш от друга мазнина :roll: Сподели ако обичаш, че нещо не ми се вързва калкулацията...

Далаверата е да се купува изгоряло олио. При нас един пич си купуваше палмово олио за нищо друго не става освен за нафта мирише смърди луда работа. Но след драстичния скок на олиото се отказа да прави от каквото и да е било.

Освен да си засееш рапица и от там вече ще си петролен БИОМАГНАТ

Потребителски аватар
grosmaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот grosmaster » Вто 27 ное 2007 12:44

А може ли да се направи биодизел от използвано моторно масло?

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Вто 27 ное 2007 12:53

grosmaster написа:А може ли да се направи биодизел от използвано моторно масло?

:shock :shock

Няма логика... маслото ако се изгори ще е егати "биогоривото".

Потребителски аватар
grosmaster
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот grosmaster » Вто 27 ное 2007 13:11

didoriginal написа:

Да, но нали по-горе колегата беше писъл рецептата за приготвянето му.
Никъде не става въпрос да го прецедиш и да го налееш в този си вид и да го гориш ;)

Потребителски аватар
Ivailo
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: AAZ
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Нед 06 яну 2008 1:17

didoriginal написа:

Има логика и го правят. В ебай (умрем да му викам така) сега гледах някакъв филтър за биодизел, да си правиш по 50 цента литъра (туй ако наливаш от бъргър кинг), та там пишеше, че ставало без никакви модификации и за "black diesel" или нещо подобно, което си идва именно от маслото.

gorskiduh
Автомобил:
Двигател:

ELITE-BIODIESEL-PROCESSOR

Мнениеот gorskiduh » Пон 14 яну 2008 14:45

а какво ще кажете за тази машинка:

Изображение

http://cgi.ebay.com/ELITE-BIODIESEL-PROCESSOR-New-Lower-Price-Biofuel_W0QQitemZ290196639121QQihZ019QQcategoryZ57114QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

дали може да се направи в БГ и да произвежда добър биодизел?! :shock

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Пон 14 яну 2008 15:28

За моженето - може. Правена е, и сигурно и още ще се прави (справка - Ваклин от Козлодуй). Но за добър биодизел трябва да се спазват много изисквания - има много тънкости. Съвсем друг е въпросът на каква цена излиза този биодизел. Но всичко това е коментирано многократно.

gorskiduh
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gorskiduh » Пон 14 яну 2008 18:52

gr_kanev написа:За моженето - може. Правена е, и сигурно и още ще се прави (справка - Ваклин от Козлодуй). Но за добър биодизел трябва да се спазват много изисквания - има много тънкости. Съвсем друг е въпросът на каква цена излиза този биодизел. Но всичко това е коментирано многократно.

Колко би струвало да се направи? И нали това което ще излезе като гориво ще става за каране?!
Аз искам да си правя и да си карам :):):) не да продавам :)

П.С. нали биодизела на скапва гумички на клапани :? ....

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Пон 14 яну 2008 21:08

Прочети всичките 18 страници на тази тема, виж с търсачката какво още ще излезе на "биодизел", и ако има нещо неясно, кажи да ти дам някой-друг линк.

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Вто 03 юни 2008 23:27

Колеги, ето какво разбрах аз до сега... Моля някой да ме поправи ако греша, защото съм решил утре да се наредя в темпо за биодизелче...
Има разлика между биодизел и олио.. Каква е не разбрах, но предполагам, че не мога да карам на олио директно, без "допълнителна намеса" с разни системи и т.н. Така ли е?
Гледах насам-натам се продават разни машинки за производство на биодизел - предполагам с такъв ще мога да си карам голфа? (от гаража - 1.9тд AAZ)
От ТЕМПО струва ли си да заредя от въпросния биодизел? Бил с някакви стотинки по-евтин от нормалния, но искам да пробвам. Пък и може да не ме метнат като ръгат въздух в маркуча :evil: :evil: :evil:

За тия машинки за производство на биодизел какви продукти са необходими? Олио разбрах, откъде мога да се снабдявам с достатъчни количества за 4 гладни семейни дизела? :)

Доста хора във форума пишат, че сами си произвеждат, обаче до там - нито на каква цена зареждат продукти, нито дали има файда пред нормалния дизел. Защо?

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Сря 04 юни 2008 15:41

Писано многократно - можеш да караш директно с олио, проблема е при по-ниски температури (иска подрягване).
За производство на биодизел освен мазнината (основния продукт) ти трябват сода-каустик (натриева основа), метанол, енергия и да знаеш тънкостите на процесите.
Имай предвид че биодизела е много добър разтворител, и обича да "похапва" уплътнения на каучукова основа (за разлика от тези на силиконова). Замисли се къде ги имаш по пътя на горивото :wink:
Освен това, по тази причина (че е добър разтворител) каквито наслагвания имаш в резервоара (а все имаш някакви за тези години), ще се спрат (дано !) в горивния филтър, т.е. скоро ще се запуши.
Ако не е спазена технологията за производство на биодизела, ще си имаш и сапун в резервоара (как ще го махаш от там - твоя работа).

Потребителски аватар
Ivailo
Контакти:

Мнениеот Ivailo » Сря 04 юни 2008 16:16

gr_kanev написа:Писано многократно - можеш да караш директно с олио, проблема е при по-ниски температури (иска подрягване).
За производство на биодизел освен мазнината (основния продукт) ти трябват сода-каустик (натриева основа), метанол, енергия и да знаеш тънкостите на процесите.
Имай предвид че биодизела е много добър разтворител, и обича да "похапва" уплътнения на каучукова основа (за разлика от тези на силиконова). Замисли се къде ги имаш по пътя на горивото :wink:
Освен това, по тази причина (че е добър разтворител) каквито наслагвания имаш в резервоара (а все имаш някакви за тези години), ще се спрат (дано !) в горивния филтър, т.е. скоро ще се запуши.
Ако не е спазена технологията за производство на биодизела, ще си имаш и сапун в резервоара (как ще го махаш от там - твоя работа).

Повечето от тези неща ги прочетох...
Мазнина от къде да намирам? :) По ресторанти ще кажете... Дайте пример :)
За това за уплътненията - къде има такива? Лесно ли се сменяват със силиконец? Или се продават силиконови?
За горивния филтър предполагам ще е само до първия, най-много втори път, докато се изчисти. Някъде прочетох един колега каза, че неговия бил около 20 лв.
Благодаря за отговора :)
Днес минах през темпо-младост и биодизел нямаше. Наля ми обикновен де*а.. Дали само там нямат или никъде?

Върни се в “Дизелови агрегати”