Фонд за енергийна ефективност - някой ползвал ли е?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
zueka1
Автомобил:
Двигател:

Фонд за енергийна ефективност - някой ползвал ли е?

Мнениеот zueka1 » Пет 28 сеп 2007 10:46

Понеже ми предстои смяна на дограма, някой възползвал ли се е от условията? Всъщност има ли смисъл да се занимавам? Ама пък 20 процента са си пари.

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот ANNIHILATOR » Пет 28 сеп 2007 11:03

Аз един ден посмятах и стигнах до следния извод.
Ако нямаш парите и трябва да взимаш заем, е изгодно.Ако имаш готови пари и не ти се занимава с банки и др. няма нужда да се възползваш.
Т.е. тези 20% или там колкото са са печалба за банката (кредитора) а на тебе ти излиза че някой ти е дал безлихвен кредит.
Но все пак тези сметки си ги направих накратко и на ум.

Потребителски аватар
dmitko
Автомобил: Tiguan II 4Motion
Двигател: CZEA 2016

Мнениеот dmitko » Пет 28 сеп 2007 11:14

И аз правих подобни сметки преди 6 месеца, ставаше въпрос за топлоизолация, PVC дограма и инверторни климатици на един тристаен панелен апартамент.
Колегата ANNIHILATOR е прав - ако парите ги имаш кеш не се занимавай с тази енергийна ефективност, ако ще теглиш заем за да сменяш дограма - може. Като теглиш чертата е почти едно и също.

zueka1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zueka1 » Пет 28 сеп 2007 11:56

Парите ги имам кеш. Ако от банката не ти сложат такса за предварително погасяване, аз ще им ги върна на другата седмица и май ще е на далавера. Ще ида да поразпитам в банката май.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 28 сеп 2007 12:48

ако имаш кеш, договори минимален срок на кредита, лихвата при предсрочно погасяване е около 3%. По мое време за дограма даваха до 400 лева субсидия, от които аз успях да си възстановя 300.

и не се плашете от кредитите, при инфлацията, която прогнизират е по-изгодно да се пазарува на кредит сега от колкото да къткаш кеш :)

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 28 сеп 2007 14:46

zueka1 написа:Парите ги имам кеш. Ако от банката не ти сложат такса за предварително погасяване, аз ще им ги върна на другата седмица и май ще е на далавера. Ще ида да поразпитам в банката май.

става.. действай...
разпитай за таксите и комисионните и си прецени.!

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Пет 28 сеп 2007 15:47

zueka1 написа:Парите ги имам кеш. Ако от банката не ти сложат такса за предварително погасяване, аз ще им ги върна на другата седмица и май ще е на далавера. Ще ида да поразпитам в банката май.

не забравяй, че банките работят с конкретни фирми по програмата за енергийна ефективност и почти съм сигурен, че ти лично пари няма да получиш - според мен ще платят директно на фирмата-доставчик. отделен е въпроса доколко са актуални цените на фирмите, одобрени за работа с тази програма. точно преди година сменях дограма и правих изолация и тогава проучвах въпроса и стигнах до извода, че цените на продуктите на одобрените фирми някак странно бяха с около 20% по-високи от аналогични продукти на "неодобрени" фирми. та в крайна сметка теглих обикновен кредит и си реших проблема.
аааа, и не на последно място - процедурата за одобрение на такъв кредит траеше около 20 дни! :shock
съжалявам, ако съм ти убил ентусиазма!

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Пет 28 сеп 2007 15:50

joro_kem написа:за енергийна ефективност и почти съм сигурен, че ти лично пари няма да получиш - според мен ще платят директно на фирмата-доставчик.

Точно така е :!:

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Пет 28 сеп 2007 16:52

reinhard написа:
joro_kem написа:за енергийна ефективност и почти съм сигурен, че ти лично пари няма да получиш - според мен ще платят директно на фирмата-доставчик.

не е така.. получават се както пожелаеш..
или по сметка.. или те плащат на търговеца..

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 28 сеп 2007 17:01

reinhard написа:

това не е вярно! парите ги получаваш ти, но не кеш а под формата на част от вноската по кредита или намаляване на главницата (за второто трябва да подпишеш анекс за предоговаряне на кредита)

фирмата трябва да ти издаде фактура за сумата по която ще кандидатстваш, като има изискване дограмата да е енергоспестяваща (дебелина на профил и к-стъкло). По принцип след монтажа трябва да дойдат некви от неква комисия да проверят какво и как е монтирано, както и да проверят дали си с К-стъкло, но такова нещо разбира се не се случва, ами след 2-3 месеца направо си получаваш паричките по сметката.

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Пет 28 сеп 2007 17:18

В моята работа често се обаждат хора по този въпрос.Не само че не дават пари на хората ,но имаше случаи в които банките изискваха стоката да се закупи директно от вносителя иначе няма пари.............ако минава през търговци.Сигурно не всяка банка е така но......

Потребителски аватар
ANNIHILATOR
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Фонд за енергийна ефективност - някой ползвал ли е?

Мнениеот ANNIHILATOR » Пет 28 сеп 2007 18:52

zueka1 написа:...

Един приятел мислеше същите трикове!!! Да е със заем "топлинна ефективност" да го погаси малко след вземането и да е на пачалба, т.е. да изкара някой лев. Ще го питам да ли му се осъществила схемата и ще ти кажа.

Питах го но каза че още не е преключил с банката!!!

zueka1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zueka1 » Пет 28 сеп 2007 19:31

Не успях да ида до банката днес ама в понеделник ще взема да проверя как стоят нещата.

Потребителски аватар
dmitko
Автомобил: Tiguan II 4Motion
Двигател: CZEA 2016

Мнениеот dmitko » Пет 28 сеп 2007 20:25

Ще ти дам един пример - това е от сайта на ДСК:

"По програма на Европейската банка за възстановяване и развитие и Агенцията за енергийна ефективност, Банка ДСК предоставя кредит за смяна на дограма на стойност до 20 000 лв., или равностойността им в евро.
Европейската банка за възстановяване и развитие възстановява до 20% от стойността на дограмата, но не повече от 200 евро.
Срокът за погасяване на кредита е 8 години. Лихвата за кредити в лева е 10,75%, а за тези в евро – 9,75%. Гратисният период е 6 месеца.
След избор на желаната дограма от Вайспрофил клиентът представя типова оферта, проектодоговор или проформа фактура в най-удобния за него клон на Банка ДСК.
С кредита „Енергийна ефективност в дома” клиентите на Банка ДСК и Вайспрофил могат да спестят до 20% от стойността на новата си дограма."

1-во: ... не повече от 200 евро, това означава дограма за не повече от 2000 лева, т.е. 2 тераси или 3 по-малки прозореца само.
2-ро: ... лихвата в лева е 10,75%, а аз като един обикновен клиент на тази банка /заплатата ми се превежда там/ мога да тегля потребителски кредит в лева при лихва 7.95%, т.е. набутваш се.

Е къде е ползата от цялата работа?

Потребителски аватар
jivotarae
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот jivotarae » Пон 01 окт 2007 9:01

dmitko написа:И аз правих подобни сметки преди 6 месеца, ставаше въпрос за топлоизолация, PVC дограма и инверторни климатици на един тристаен панелен апартамент.
Колегата ANNIHILATOR е прав - ако парите ги имаш кеш не се занимавай с тази енергийна ефективност, ако ще теглиш заем за да сменяш дограма - може. Като теглиш чертата е почти едно и също.

Така е!Има и нещо друго-директно те посочват на данъчните и ти вдигат данъчната ставка на имота!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”