GPS
- teototi
- Автомобил:
- Двигател:
GPS
Здравейте!Моля малко информация за GPS!Четох във форумите,прочетох и информацията тук!Въпроса ми е-ако си купя GPS устройство,трябва ли някъде да го регистрирам,плаща ли се някакъв абонамент?Кънев,който за мен е номер едно по компетентност,също ползва туй удобство.Четох за картите,четох всичко написано.Но ,ето като го купя,монтират го,започвам да го ползвам?Не се ли плаща...,къде и колко?Моля обяснете ми!
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
Re: GPS
teototi написа:ЗВъпроса ми е-ако си купя GPS устройство,трябва ли някъде да го регистрирам,плаща ли се някакъв абонамент?...Но ,ето като го купя,монтират го,започвам да го ползвам?Не се ли плаща...,къде и колко?Моля обяснете ми!
ами като си купиш карта/и/, ти остава единствено да се кефиш на придобивката си

-
- Автомобил: MK3 + T3 + МК5 Plus + MYLR
- Двигател:
Не се заплаща никаква такса, както не се и прави регистрация! Както вече писа колегата joro_kem, купуваш си карта и си я ползваш. Ако искаш да ъпдейтваш информацията по картата, като например нови пътища, заведения и пр., си заплащаш за годишен ъпдейт. Ако не го направиш продължаваш да си ползваш старата карта. ГПСа работи и без карта, показва ти географската ширина на която си, и пр. други екстрички, просто не можеш да се ориентираш без картата. Сателитите си разпространяват сигнала, ти го улавяш никой не може да те ограничи за това. Като решиш да ходиш в държава за която нямаш карта, си купуваш такава за точно тази страна и отивайки там вече можеш да се ориентираш
Успех с избора!
Пазари смело и не се колебай, ще се убедиш че е голямо удобство!
Поздрави,
Иво

Успех с избора!
Пазари смело и не се колебай, ще се убедиш че е голямо удобство!
Поздрави,
Иво
- gr_kanev
- Доктора
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
Значи зависи за какво точно питаш. Но първо да разясня някои неща. Първо, не съм ползвал GPS (дори и не съм държал в ръцете си). Е, за това че се завърнах преди неделя, стана ясно.
Значи ако искаш само да се ориентираш в пространството, ти трябва единствено работещо GPS-устройство, и то да има видимост към поне 3 спътника. Разбира се, това устройство трябва да има "качена" на него карта. Устройствата, и най-вече картите (груба класификация), са два вида - такива, които позволяват да видиш къде се намираш, и нищо повече; другите предлагат т.нар. "рутиране" (казано на български, определят маршрута) - казват ти къде да завиеш, в каква посока, и т.н. При първите това ориентиране го прави човека (както и в случая без GPS). Обикновено "нерутиращите" карти могат да се намерят свободно, докато за рутиращите в повечето случаи се заплаща. Единственото, което се заплаща, е самото устройство, и евентуално картите за него. Има особености, че картите по принцип не са универсални (все пак има доста видове GPS-устройства), и отделно че понякога са "заключени" за дадено устройство (не марка и модел, а конкретен екземпляр - фабр. номер !). Абонамент може да има за по-новите версии на картите (както написа и колегата преди мен), но понякога със самото закупуване на устройството има "автоматичен" едногодишен абонамент.
За мен много добре запознати с темата "GPS" са хората ТУК, имат си и специален раздел. В някоя от другите теми за GPS тук съм пускал и други линкове (търсачката работи, нали ?
).
Другият вариант за заплащане на абонамент е когато имаш примерно някакво множество обекти (парк с автомобили, че дори и хора ако щеш), и искаш да следиш в даден момент кой къде се намира. Тогава става въпрос за ползване на услугите на GPS-България (не съм сигурен дали точно така се казва организацията).
Значи ако искаш само да се ориентираш в пространството, ти трябва единствено работещо GPS-устройство, и то да има видимост към поне 3 спътника. Разбира се, това устройство трябва да има "качена" на него карта. Устройствата, и най-вече картите (груба класификация), са два вида - такива, които позволяват да видиш къде се намираш, и нищо повече; другите предлагат т.нар. "рутиране" (казано на български, определят маршрута) - казват ти къде да завиеш, в каква посока, и т.н. При първите това ориентиране го прави човека (както и в случая без GPS). Обикновено "нерутиращите" карти могат да се намерят свободно, докато за рутиращите в повечето случаи се заплаща. Единственото, което се заплаща, е самото устройство, и евентуално картите за него. Има особености, че картите по принцип не са универсални (все пак има доста видове GPS-устройства), и отделно че понякога са "заключени" за дадено устройство (не марка и модел, а конкретен екземпляр - фабр. номер !). Абонамент може да има за по-новите версии на картите (както написа и колегата преди мен), но понякога със самото закупуване на устройството има "автоматичен" едногодишен абонамент.
За мен много добре запознати с темата "GPS" са хората ТУК, имат си и специален раздел. В някоя от другите теми за GPS тук съм пускал и други линкове (търсачката работи, нали ?

Другият вариант за заплащане на абонамент е когато имаш примерно някакво множество обекти (парк с автомобили, че дори и хора ако щеш), и искаш да следиш в даден момент кой къде се намира. Тогава става въпрос за ползване на услугите на GPS-България (не съм сигурен дали точно така се казва организацията).
Re: GPS
teototi написа:Здравейте!Моля малко информация за GPS!Четох във форумите,прочетох и информацията тук!Въпроса ми е-ако си купя GPS устройство,трябва ли някъде да го регистрирам,плаща ли се някакъв абонамент?Кънев,който за мен е номер едно по компетентност,също ползва туй удобство.Четох за картите,четох всичко написано.Но ,ето като го купя,монтират го,започвам да го ползвам?Не се ли плаща...,къде и колко?Моля обяснете ми!
http://www.prestigio.bg/pages.cfm/GeoVision350
Другите който съществуват на пазара нямат официална поддръжка на карта за България.Под официална поддъжка имам в предвид производителят на устройството не е включил карта на България в разпространяваните с устройството карти.
Има една карта на България правена е от българи - ентусиасти струва около 120 лв. с 1 годишна безплатна поддръжка, работи върху устройство Garmin. Колко е пълна и точна нямам поглед.
Може да ползваш и устройства тип PNA или PDA, на тях може да се стартира софтуер (iGo, TomTom, Destinator, Mio, Navigon, Garmin и др. от този сорт) които поддържат мн.голям набор от карти включително България, Румъния, Латвия, Естония, Русия и др. държави.На една 2 GB SD card съм си заредил всички карти който могат да съществуват към сегашният момент (цяла Европа,Русия,Турция,ОАЕ,Израел + известните местата на стационарните радари в Европа) хубавото при тези карти е, че постоянно се обновяват.Картите не са съвместими напр. картите с които работят с iGo не са съвместими TomTom. Конкуренция какво да се прави

За въпросното GeoVision 350 също не се знае каква "боза" ще е, но поне официално твърдят, че България е вкл.
http://gps-6.com/navigation-devices.htm - някой GPS устройства предлагани в България. Има и големи дървета има и устройства който не са разкодирани и не могат да работят с конкурентен софтуер или не "искат" да работя с допълнитени карти.
Ако купуваш "от ръка" гледай да е в пълен комлект (кабел за връзка с РС, софтуер за връзка с РС, адаптор.
Успех.
- DOCDOBREV
- Автомобил:
- Двигател:
Здравей ,колега!
Засега само Гармин имат включена Източна Европа в картите си за своите приемници.Има и разработена карта за Гармин от българин,както казаха по-горе колегите.тази карта е с подробни данни за по-големите градове w BG и за курортите.Тя е на цена 75 лв.Такса за ползване на GPS от такива като нас не се заплаща от никого.Ето линка за картата на БГ : http://www.detailmap.net .Обикновено устройствата на Гармин ,а и другите идват с предварително качена карта на Европа.Та най-добре със картите са Гармин и ТомТом.Ти си реши какво да си купиш.А тук цените на Гармин са най-тънки от предлаганите в БГ. http://www.gogo-bg.net/gps-gps--c-219_2 ... 972a5c5592
По-изгодни са само в Ebay.Успех
Засега само Гармин имат включена Източна Европа в картите си за своите приемници.Има и разработена карта за Гармин от българин,както казаха по-горе колегите.тази карта е с подробни данни за по-големите градове w BG и за курортите.Тя е на цена 75 лв.Такса за ползване на GPS от такива като нас не се заплаща от никого.Ето линка за картата на БГ : http://www.detailmap.net .Обикновено устройствата на Гармин ,а и другите идват с предварително качена карта на Европа.Та най-добре със картите са Гармин и ТомТом.Ти си реши какво да си купиш.А тук цените на Гармин са най-тънки от предлаганите в БГ. http://www.gogo-bg.net/gps-gps--c-219_2 ... 972a5c5592
По-изгодни са само в Ebay.Успех
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”