maniak написа:
Днес си взех Блуту GPS за телефона. Сега ще тествам
Тествай и кажи след това резулатата
Сори за забавянето но ми се събра много работа напоследък.
Взех зи блуту GPS Holux GPSSlim236. Взех този защото за разлика от по-малкия ( Holux 240) батерията може да се сменя ( Съвместима с тази на Нокиата ми), има изход за външна антена и в комплекта имаше зарядно за кола както и станционарно такова ( може да се зарежда и през USB).
От GPS усторйството съм много доволен. Работи супер, няма проблеми с връзката дори и да седи в джоб, багажника на колата ( Най-добре се побира в сенника) или раница. В градски условия особено в близост до високи сгради е възможно да даде от 2-до 20метра отклонение ( и дори да загуби връзка), но това не може да се избегне с джобен приемник, тъй като сградите отразяват или заглушават сигнала ( Навигационните софтурери имат функции който намаляват тези отклонения). Естествено на открито точността е по-голяма.
Софтуер.
За Симбиан:
В началото го пробвах с TomTom 6 и резултата в София беше трагичен. След това пробвах със SmartCom ( Софтуер който записва линията на пътуването ви „Track”) +Калибрирана карта ( тази от BGMAPS). Картата е подробна и точна но за съжаление при тази конфигурация няма рутиране ( Гласови команди, упътване след колко време, къде и кога да завиете, оставащо растояние и тнт.)
Windows mobile 5.0
Навигационния софтуер iGo от скоро има нова подробна карта на България. От два дни тествам в София и засега за разлика от ТомТом всичко е направо перфектно. До сега не можах да го вкарам в уличка която да я няма на картата. Има също номера на блокове, кина, кръчми, театри, бензиностанции и всякакви други места който биха представлявали интерес.
Още не съм го пробвал по планинските пътеки и със специфичните софтуерни продукти за ориентиране в диви местности но и за там се намират доста готови карти и маршрути.
Тестване в автомобил.
На моята кола при движение с до 60km/h.GPS-а показва с 3-4km/h по-малко.
При движение с 100km/h GPS-a заковава на 94km/h.
При средна скорост по компютър 21km/h GPS-са е на същото мнение.
Готино е че мери време на престой и време на движение... днес на прибиране от работа 45мин престой и 21минути движение ( средна скорост 11km/h)... интересен аскпект на темата за размисъл „ Много ли ми харчи колата?”
За 30км изминати по километража на Ауди А6 ( 6000 марки) GPS-са показваше изминати 30.6км.
При постоянна скорост 60km/h по километраж на Аудито GPSса засече 56km/h.
Други готини неща са например че в Google Earth можеш да гледаш къде си в момента ( Не дърпа много трафик от GSM-ма) но това за сега е само за телефони базирани на Windows mobile.
Има възмобност да си запишеш track за деня и после да видиш Google earth къде си се шматакал цял ден.
Засега това по темата от мен.