Ситуацията е следната:
А:Купувам ударена кола,
1. Какви документи са необходими (къде се ходи какво се прави). Трябва ли да се прави договор при нотариус и има ли разлика като колата е ударена.
2. Има ли значение това че колата е ударена
3. Трябва ли да минавам през КАТ, данъчно. Колата която купувам няма да бъде поправяна а ще се използва за части
4. Трябва ли да се бракува и ако да кой трябва да го направи продавача/куповача.
Б: Искам да продам/прехвърля двигателя на купената кола
1. Какви документи трябва да се съставят за да може новия собственик на двигателя да си узакони замяната на двигателя
2. След като двигателя е монтиран на друг автомобил какво трябва да се направи (къде трябва да се иде) за да се оправят документите на колата.
Колата на която се поставя двигателя е идентична с ударената.
Ако някой е правил подобно нещо нека да обясни.
п.п. Най-вероятно колега който работи в автоморга може да обясни най-добре.
Покупка на ударен автомобил, необходими документи
По вариант А:
А.1. -Купуваш автомобила от стария собственик, изповядва се сделката при нотариус. След това отиваш в КАТ и спираш колата от движение. Даваш номерата и си си ползваш частите както искаш. Данъци няма да плащаш.
А.2. - купуваш колата, изповядваш сделката при нотарус, но не спираш колата от движение в КАТ, ползваш си частите, но ще трябва всяка година да си плащаш данъците.
А.3. -Стария собственик преди да ти продаде автомобила, минава през КАТ и го спира от движение. След това ако искаш я даваш за краб или на части или я оставяш децата да си играят пред блока в нея.
По вариант Б:
Въз основа на договор за покупко-продажба на двигателя (целта е да се удостовери, че двигателя не е краден) отиваш в КАТ и искаш да ти се издаден нов талон в който да бъдат променени данните на автомобила в частност-номера на двигателя.
Така поне мисля аз.
А.1. -Купуваш автомобила от стария собственик, изповядва се сделката при нотариус. След това отиваш в КАТ и спираш колата от движение. Даваш номерата и си си ползваш частите както искаш. Данъци няма да плащаш.
А.2. - купуваш колата, изповядваш сделката при нотарус, но не спираш колата от движение в КАТ, ползваш си частите, но ще трябва всяка година да си плащаш данъците.
А.3. -Стария собственик преди да ти продаде автомобила, минава през КАТ и го спира от движение. След това ако искаш я даваш за краб или на части или я оставяш децата да си играят пред блока в нея.
По вариант Б:
Въз основа на договор за покупко-продажба на двигателя (целта е да се удостовери, че двигателя не е краден) отиваш в КАТ и искаш да ти се издаден нов талон в който да бъдат променени данните на автомобила в частност-номера на двигателя.
Така поне мисля аз.
- P4v3l
- Автомобил:
- Двигател:
DAXC написа: .......
Значи купувам автомобила, изповядва се сделката при нотариус, отивам в КАТ и спирам колата от движение.
След това въз основа на договор за покупко-продажба на автомобила (спряна вече от движение) се прави друг додовор само за двигателя като сделката пак се изповядва при нотариус и куповача на двигателя отива с новия договор в КАТ и иска смяна на талоните на автомобила, на който се монтира двигателя от ударената (спряната от движение) кола.
Така ли трябва да стане ?
Така мисля аз. Така бих направил аз.
За да си сигурен отиди до КАТ, който е най-близко до вас и запитай. Те ще ти кажат какви документи са необходими, защото пректиката е доказала, всеки си измисля свои закони и правила. Последната глупост която чух е, че за да си смени талона едно лице, което е нов собственик на автомобила, от кат са му казали, че трябва да носи пълномощно от стария сибственик, с което го упълномощава да смени талона на автомобила. Всичко това е лишено от всякаква логика, защото новия купувач си има договор за покупко-продажба и въз основа на него, лицето се легитимира, че е собственик на автомобила и може да прави каквото си иска с него, включително да си смени талона без да бъде упълномощен от който и да е.
За да си сигурен отиди до КАТ, който е най-близко до вас и запитай. Те ще ти кажат какви документи са необходими, защото пректиката е доказала, всеки си измисля свои закони и правила. Последната глупост която чух е, че за да си смени талона едно лице, което е нов собственик на автомобила, от кат са му казали, че трябва да носи пълномощно от стария сибственик, с което го упълномощава да смени талона на автомобила. Всичко това е лишено от всякаква логика, защото новия купувач си има договор за покупко-продажба и въз основа на него, лицето се легитимира, че е собственик на автомобила и може да прави каквото си иска с него, включително да си смени талона без да бъде упълномощен от който и да е.
Последна промяна от DAXC на Чет 04 окт 2007 12:39, променено общо 1 път.
- Angeljordan
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Върни се в “Основен Volkswagen Форум”