Охладителна система
- penchev777
- Автомобил:
- Двигател:
Охладителна система
Колеги имам Голф 3, двигателят е ABS имам и газова уредба. Ходих до софия и колата започна да загрява по-вече от нормалното, като стрелката на температурата варираше от 92 до 98 градуса, а обикновенно ми стои на 90 градуса. Понеже се чуваше шум във водната помпа отидох на майстор и я смених, заедно с корпуса и термостата, но проблема със загряването си остана същия. Майстора с който сменях помпата забегна на някъде и не можах по-вече да го открия. Занесох колата в оторизираните сервиз на Фолксваген в гр. Русе от където ми казаха, че са оставяли автомобила три пъти да загрее и перките му включват нормално, след което ми заявиха, че на колата й няма нищо и било нормално температурата да стига до 95-98 градуса. Според мен има някакъв проблем който не мога да открия все още, но и сервизите сменят всичко с ново докато го оправят. Ако някой е имал подобен проблем и го е разрешил ще му бъда много благодарен да напише няколко реда, също така могат да се включат и компетентни лица по въпроса. Благодаря!
- auubau
- Автомобил:
- Двигател:
Може да е от дтчика на температурата. При мене е обратното - показва по-малко, а всичко си е наред. Друг вариант е да ти е калпав новия термостат или запушване по охладителната система. Един подобен проблем (загряване) ми се случи, когато един "майстор" не запомнил как минава пистовия ремък около колелото на водната помпа и сложил ремъка да ми върти обратно помпата - оказа се че ремъка може да се сложи и по 2-та начина
Шайбата на водната помпа е гладка но трябва да се върти(допира) от пистите на ремъка, а не от гладката част. Като погледнеш шайбата на помпата трябва да се върти по часовниковата стрелка. Ако е обратно се нарушава изоснови потока на охлаждащата течност и може да си прегрееш двигателя.

- penchev777
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Охладителна система
Щях да купувам течност за отпушване на радиатора, но ме разубедиха защото можело да си навлека големи промлеми /да протече отвсякъде/
- penchev777
- Автомобил:
- Двигател:
Днес ходих до сервиза отново, закачихме автомобила на тестера и отчиташе 97.7 градуса, на таблото също ми показваше около 98 градуса. Смениха температурния датчик и на тестера показанието беше 90-92.3градуса, когато се включи перката, а на таблото показанието на температурата ми варираше между 100-110 градуса. Оказа се че проблемът е в арматурното табло, но за сега проблемът с него не е решен. Или ще се сменя таблото или ще търся майстор да го правя. Ако някой е имал подобен проблем нека да пише.
-
- Автомобил:
- Двигател:
Penchev , обърна ли внимание на наклона на перките на новата и старата водни помпи ?Ремъка може да работи с "гърба " и с "лицето" си в зависимост от това. Имал съм същата дилема , при мен минава под шайбата и работи с пистите, на служебния - обратно(VW-Caddy).При мен държи малко над 90 , на около 95 за момент включва 1-ва степен на вентилатора и се успива, при каране на 5-та дори стои под 90.Сменял съм и датчик -жълт пръстен!Друго-системата побира около 6 литра , изпарителя може и някой грам отгоре, мисълта ми е дали не е останал "газов мехур" в системата.В таблото повреда е малка вероятността , но тем отказите са тотални
-
- Автомобил:
- Двигател:
penchev777 написа:, Оказа се че проблемът е в арматурното табло, но за сега проблемът с него не е решен. Или ще се сменя таблото или ще търся майстор да го правя. Ако някой е имал подобен проблем нека да пише.
Имам същия проблем с датчика в таблото - понякога ми показва 110 градуса . Такива нови не знам дали продават , поне от магазина от който купих датчици за перката и този който е за температурата до мотора вързан с вътрешния ( проблемния ) ми казаха че нямат . Ще търся в авто моргите , но никак не ми се разхвърля таблото , щото не знам от къде се сваля . Ако решиш проблема пиши какво ти е коствало.
- radotom
- Модератор
- Автомобил: Passat B6
- Двигател: CBBB
rumo написа:Имам същия проблем с датчика в таблото - понякога ми показва 110 градуса .
До скоро пък на мен ми показваше под 90*.
Смених си датчика и вече е горе-долу в час. Продават се нови, но много често се попада на некачествена стока. Първия датчик ми го дадоха в Ауто+ за 8 лв. Естествено - пълен боклук!
Другия, верния, ми струваше 38 лева. Но при мен са 2 отделни, не е един сдвоен.

- NovobranecGT
- Автомобил:
- Двигател:
Проблема моде да е в лоша маса на измервателния уред в таблото...или към преобразувателя(датчика), но тази възможност е малко вероятна.Този проблем се проявява при включване на консуматори, резултата е повишаване на показанието на уреда(стрелката се премества плавно надясно).
Нямало е никакъв смисъл от смяната на помпата
Водната помпа се сменя само при теч, иначе няма друго какво да и стане, турбинката е на една ос със ремъчната шайба и няма как да се скъса, че да спре и циркулацията на охладителния агент
Смяната на термостата е донякъде оправдана, но е нож с две остриета, защото качеството на новия 100% е много по-ниско от това на този с който е влязъл автомобилът в България.
Нямало е никакъв смисъл от смяната на помпата

- auubau
- Автомобил:
- Двигател:
Зависи от това какво изпълнение е модела с климатик или без и от това пък зависи каква водна помпа се слага и ремъка има варианти да върти водната помпа с писти или с гръб.rommel написа:Извинявам се, че пиша в чужда тема, но въпросът ми е свързан с горноя пост. Винаги ли ремъка на динамото и водната помпа минава с оребрената си част към ролката на водната помпа? Или зависи от модела на самата помпа, която е монтирана? Става дума за двигател ABS/AAM.
- penchev777
- Автомобил:
- Двигател:
Моторът ми е с климатик. Днес пробвах и с друго арматурно табло, но температурата пак отива на 100-110 градуса. При тази температура не ми включват перките на радиатора и долният маркуч на изхода на радиатора е студен. Може би проблемът е в термостата, но вече нямам представа какъв да взема, че да е читав.
- penchev777
- Автомобил:
- Двигател:
Мисля, че проблемът вече е решен.
Купих два нови термо-датчика и стрелката си стои на 110 градуса. Сложих си стария термо-датчик и стрелката на температурата варира между 90-93 градуса, но след като смених и арматурното табло. Утре ще пътувам до София и ще видя дали ще има някаква разлика или пак ще бера ядове.

Последна промяна от penchev777 на Съб 20 окт 2007 10:19, променено общо 1 път.
Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”