Специфика при демонтаж и монтаж на дръжка на врата-Пасат Б3

Техническа и сервизна информация за Passat
Потребителски аватар
boyan.chav
Автомобил: VW Golf IV 1998
Двигател: 1.4 16v 75hp AHW
Контакти:

Специфика при демонтаж и монтаж на дръжка на врата-Пасат Б3

Мнениеот boyan.chav » Чет 18 окт 2007 10:06

Колеги, днес ще сменям дръжката на вратата, изглежда някой с доста злоба се е опитвал да я издърпа снощи и я е счупил, сега дръжката седи в положение все едно е издърпана и вратата не може да се отвори :?
Колата е с централно и въпроса ми е дали има някаква специфика при демонтажа и монтажа? Благодаря ви предварително :wink:

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Чет 18 окт 2007 14:01

Предполагам, че вече си разгледал поне на картинка устройството на бравата. Ето го:
Изображение
За да извадиш дръжката, развиваш болтчето М5 (или М6) (под №15 на най-горната картинка) отстрани на вратата, при самия заключващ механизъм. След това с рязък, но не прекалено силен натиск избутваш бравата напред, към двигателя и по този начин я освобождаваш от ламарината на вратата.
При мен не излезе цялата, защото я задържа кабелчето на датчика за централното. Вероятно и при теб ще ти попречи да оперираш свободно. Внимавай да не го скъсаш.
А относно това, че стои като отворена... може би просто е прескочило езичето и сега трябва малко 'чалъмлийски' да се върне обратно.

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 18 окт 2007 14:12

radotom написа:..развиваш болтчето М5 (или М6) (под №15 на най-горната картинка) отстрани на вратата, при самия заключващ механизъм...

само да спомена, че това "болтче" ми разказа играта :-) Оказа се че се развива НА ОБРАТНО на всички стандартни "болтчета". Сиреч въртиш наобратно на там, къде обикновенно си свикнал да въртиш :-)

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 18 окт 2007 14:32

Доколкото знам обратна е резбата на това болтче само на дясната страна на колата.

Потребителски аватар
boyan.chav
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Чет 18 окт 2007 14:35

Преди малко я свалях дръжката, оказа се, че зъбчето, което избутва палеца се е отчупило. Намерих си нова дръжка с кабел за централното, само че много не ми се иска шофьорската врата да я отключвам с друг ключ, рядко ми се случва, но все пак е гадно. Обмислям варианта за смяна на дръжките с такива като на задните врати - без ключ. Виждал съм го на доста Пасат-и и предполагам, че няма да има никаква разлика при монтажа.
А наистина на пасажерската врата болтчето за освобождаване на дръжката е с обратна резба, що въртене падна докато разбера :lol:

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Чет 18 окт 2007 15:20

Ако ти се отваря трудно вратата ( малко ОФФ ) напръскай с ВД-40 или някакъв друг смазочен спрей механизъма, който е вътре във вратата.Представлява две лостчета с пружинки ( като си свалил дръжката предполагам си видял ).

Мойте ги смазах всичките и сега отварянето е песен - с едно пръстче :)

Потребителски аватар
pas1.8mi
Автомобил: Passat B5
Двигател: 1.8T AEB 1999

Мнениеот pas1.8mi » Чет 18 окт 2007 16:00

scuba написа:
radotom написа:..развиваш болтчето М5 (или М6) (под №15 на най-горната картинка) отстрани на вратата, при самия заключващ механизъм...

само да спомена, че това "болтче" ми разказа играта :-) Оказа се че се развива НА ОБРАТНО на всички стандартни "болтчета". Сиреч въртиш наобратно на там, къде обикновенно си свикнал да въртиш :-)

При мен всички болтчета са с дясна(нормална) резба!

Потребителски аватар
scuba
R.I.P. Holy Diver
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот scuba » Чет 18 окт 2007 16:27

pas1.8mi написа:
scuba написа:

При мен всички болтчета са с дясна(нормална) резба!

те сигурно тия болтчета с обратната резба, ги дават само на такива като мен :-) всичко да ми е с обратна резба :lol: :lol:

Потребителски аватар
boyan.chav
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Чет 18 окт 2007 18:44

Реших вече, ще слагам дръжки като на задните врати, дано не изникне нещо друго :wink:
П.П.: на предна дясна и задна дясна са ми с обратна резбра, всичко друго по колата си е с нормална, не знам защо така :wink:

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Чет 18 окт 2007 19:19

Споко и при мен е така с резбите.Предна и задна дясна са с "леви" резби.От ляво и е нормална резба :roll:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Чет 18 окт 2007 21:37

"П.П.: на предна дясна и задна дясна са ми с обратна резбра, всичко друго по колата си е с нормална, не знам защо така"

Щото някой от конструкторите в VAG е бил също с обратна резба, отдавна ги подозирам. :-)

Потребителски аватар
boyan.chav
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Чет 18 окт 2007 22:18

Поне количките са хубави :lol:

Потребителски аватар
Lisho
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Lisho » Пет 19 окт 2007 16:20

b0-MaNiAkA написа:Реших вече, ще слагам дръжки като на задните врати, ...:wink:
...

Ако правилно съм разбрал няма да имаш ключалка на нито една дръжка :roll:
Ами тогава се моли да не ти падне акумулатора до толкова, че да не може алармата (централното) да отключи.
Останалото го знаеш (в случай, че нямаш 5 врата с ключ т.е не си с комби).

maksim_uk
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот maksim_uk » Пет 19 окт 2007 16:44

е стига де нека си маха ключалките та нали и ние ключарите трябва да имаме работа.а относно за болчето на вратата ако е черно на цвят значи е с обратна резба. :D :D :D

Потребителски аватар
boyan.chav
Контакти:

Мнениеот boyan.chav » Пет 19 окт 2007 16:58

Падал ми е акумулатора, но централното пак е отключвало, макар и едвам-едвам с много бучене. При краен вариант ще минавам през багажника :wink:
А до колкото това за болтчетата с обратна резба, точно тези две са си сиви като другите. Повечето болтчета по купето са черни, това не значи, че са с обратна резба :wink:

Върни се в “Passat”