Зимни гуми от 01.11 - не е задължително, но е препоръчително

Автомобилни теми, които не са свързани с Volkswagen
Потребителски аватар
longora
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот longora » Пет 26 окт 2007 19:13

И аз съм на мнение че зимните гуми не са никаква глупост, но също съм съгласен че тук зимата вече не е като преди. Може би вече е по-подходящо да караме със всесезонки, но само по градовете. Ако тръгнем на планина или някъде на дълго е по-добре със зимна гума. На Голфчето ми съм с гуми за 500лв+ и въобще не смятам че съм си хрърлил парите на вятъра ( отзад е с всесезонни ) Сега на Пасата чакам да ми докарат стоманките и ще си купя 4 чисто нови гуми. За мен най-важните консумативи ако мога така да ги нарека за колата са гумите и спирачките. Колкото до късите светлини съм убеден че са нужни. Сам се убедих това лято когато на връщане от морето не можах да разпозная една кола дали идва към мен или се отдалечава ( не че не виждам, а просто беше доста далеч и се чудих дали да изпреваря .... е добре че не тръгнах ) Понякога и аз забравям да си пусна фаровете и в следствие на това много се псувам ! Така че колеги пускайте си фаровете и си слагайте хубави зимни гуми за зимата и летни за лятото! Поздрави !

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 26 окт 2007 20:35

"какво ще спориш бре пич, ти зимата само в софия ли стоиш?"

Не, не стоя само в софия, напротив - постоянно пътувам, но нямам работа на Мусала или из родопите. :-) Разбира се ако живееш в планински район, нещата сигурно изглеждат другояче.

Карам от 94-а, постоянно, и практически винаги съм карал с всесезонки - никакви проблеми. С изключение на кратък период след като взех тая кола - беше със зимни. И точно заради тези шибани зимни гуми едва не се бутнах - защото макар че беше средата на декември, беше топло, асфалта напечен и като се опитах да спра рязко - жалките зимни гумета просто се размазаха по асфалта... Оттогава за зимни гуми и не мисля! :-)

По мои наблюдения, в БГ зимите са такива че има не повече от 5-6 дни на зима в които действително зимните гуми биха били от съществена полза. А последната зима нямаше и 1 ден за зимни. Е - не си заслужава.

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Пет 26 окт 2007 20:44

psstv18rp написа:"какво ще спориш бре пич, ти зимата само в софия ли стоиш?"

Не, не стоя само в софия, напротив - постоянно пътувам, но нямам работа на Мусала или из родопите. :-) Разбира се ако живееш в планински район, нещата сигурно изглеждат другояче.

Карам от 94-а, постоянно, и практически винаги съм карал с всесезонки - никакви проблеми. С изключение на кратък период след като взех тая кола - беше със зимни. И точно заради тези шибани зимни гуми едва не се бутнах - защото макар че беше средата на декември, беше топло, асфалта напечен и като се опитах да спра рязко - жалките зимни гумета просто се размазаха по асфалта... Оттогава за зимни гуми и не мисля! :-)

По мои наблюдения, в БГ зимите са такива че има не повече от 5-6 дни на зима в които действително зимните гуми биха били от съществена полза. А последната зима нямаше и 1 ден за зимни. Е - не си заслужава.
    Колега ще ме извиниш за тона но дано не ти се налага да разбереш ползата от зимните гуми :twisted: защото може да е късно иза теб и за колата ти :wink:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Пет 26 окт 2007 20:51

Ами колега, споменах вече че карам от доста годинки и досега не се е налагало, не мисля че ще се наложи. :-)
Напротив - разбрах вредата от тях, добре че дясната лента беше свободна тогава....

Потребителски аватар
Теодор
Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
Двигател:

Мнениеот Теодор » Пет 26 окт 2007 20:58

psstv18rp написа:Ами колега, споменах вече че карам от доста годинки и досега не се е налагало, не мисля че ще се наложи. :-)
Напротив - разбрах вредата от тях, добре че дясната лента беше свободна тогава....
    Ми аз карам от доста повече годинки но наскоро/от 5г/разбрах неоценимата полза от тях :wink: Та нека всеки преценява сам за себе си :lol:

Потребителски аватар
dekata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот dekata » Пет 26 окт 2007 21:12

Не знам защо много колеги си мислят,че зимните гуми са непременно за сняг :roll:

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Пет 26 окт 2007 21:22

dekata написа:Не знам защо много колеги си мислят,че зимните гуми са непременно за сняг :roll:

И аз това се питам?
А за всесезонните-твърди смески на каучука със зимна шарка и водни канали :idea: !Ама идеята на зимните е да са меки,за да могат ламелите да "защипват" снега,а като гумите са твърди-кво значение има че имат ламели?
Деба,писнало ми е да бутам,сецам и тем подобни,разни закъсали шофьори,които ми показват какъв грайфер имат гумите им,как са всесезонки и се чудят що не могат да "откинат" :!: Лично аз никога няма да си купя такива-тва са пари на вятъра :idea:

psstv18rp
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот psstv18rp » Нед 28 окт 2007 18:34

Е, всеки има право на мнение. Моето е че за климата в България зимните гуми са пари на вятъра, а всесезонките са си по-добро решение.

Но който каквото иска да си купува, затова се произвеждат и едните и другите. :-) Нали и гумаджиите деца хранят. :-)

Потребителски аватар
moleo
0888
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот moleo » Нед 28 окт 2007 21:15

абе май избързах със зимните гуми, сложих ги само защото ми предстои пътуване до Девин и не знам, какво ще е положението.

Като гледам е постоянно по 15 градуса...

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Пон 29 окт 2007 10:30

Stefan написа:Карайте внимателно и не разчитайте на светнатите фарове :!: :!: :!:

e как да не разчитат, те преценяват всяка ситуация до милиметър и ако другия глупак в другата кола не е шумахер със зимни гуми, изправни спирачки и пуснати фарове, просто е за пребиване.... :wink:

Потребителски аватар
vasstop
Гадфадъ'
Гадфадъ'
Автомобил: Golf 2 syncro
Двигател: 1P 1990
Контакти:

Мнениеот vasstop » Пон 29 окт 2007 21:07

moleo написа:абе май избързах със зимните гуми, сложих ги само защото ми предстои пътуване до Девин и не знам, какво ще е положението.

15 градуса на кое - на въздуха може би. А на асфалта да знаеш колко е?
Или може би караш по въздуха? :roll:

Потребителски аватар
moleo
0888
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот moleo » Пон 29 окт 2007 22:21

vasstop написа:
moleo написа:абе май избързах със зимните гуми, сложих ги само защото ми предстои пътуване до Девин и не знам, какво ще е положението.

15 градуса на кое - на въздуха може би. А на асфалта да знаеш колко е?
Или може би караш по въздуха? :roll:

па колко е да 10тина :)

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Пон 29 окт 2007 22:23

10тина при топли дни и дневно време, нощно кат падне на -3 ше те питам....

Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот dobrin » Пон 29 окт 2007 22:40

Лично мнение - като гледаме Ф1, температурата на въздуха е почти два пъти по-ниска от тази на асфалта. Да, защото пече слънце. При нашите условия, около 7-15 градуса в момента и облачно време, не означава, че слънцето не пробива облаците изобщо, нищо че не го виждаме. Освен това, земята, включително асфалта, винаги изстива по-бавно. И още - ако е толкова студен асфалта, защо няма замръзнали локви? Винаги пробвам гумите, когато няма други МПС-та около мен, като симулирам екстремно спиране. Ами до сега, макар че съм с летните гуми, не ми прави впечатление АБС-а да се включва по-рано от обичайното при мокър асфалт в топло време. Освен това, тестовете на зимни гуми се правят на сняг, мокро и сухо. Тестовете при мокро и сухо се правят при температура на въздуха 6 градуса. Е при тези условия летните гуми винаги се представят по-добре от зимните. Така че за сега съм на летни, а пък още малко като позастудее - тогава зимни.

Потребителски аватар
Green_Madness
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Green_Madness » Пон 29 окт 2007 22:47

Не съм чел нито едно нито едно мнение по темата, но директно ще се изкажа: миналия понеделник пътувах до Бургас и се върнах обратно тази събота. Е, повярвайте, че ако бях тръгнал със 17-ките и 225/45/17, вместо със сегашните 195/65/15 и 15-ки джанти, сигурно сега нямше да пиша тук. И на отиване и на връщане беше порой и реки, за магистралата нямам думи... И защо по дяволите точно на този маршрут пускат огромни тирове и камиони... Всеки от вас знае какво правят тези добитъци при обилен дъжд на двупосочно. Така, че окопавайте се за зимата.

Върни се в “Общи автомобилни дискусии”