Още една тема за масло и повдигачи......
- gotin_83
- Автомобил:
- Двигател:
Още една тема за масло и повдигачи......
Знам ,че има много теми за масло и повдигачи но вече незнам какво да правя.От началото бях на 145 000 км. карах с 15в40 мобил,нямаше никакви проблеми.Смених гарнитура на главата заради онова неприятно сълзене и майсторите ми наляли някакво на ОМВ,което го смених на 3000 км. защото се разстропаха повдигачите.След дълго четене във форума новото е лики моли без молибден и всичко си дойде на място.Сменям го на 8 000км.това мисля ми е трета смяна с лики молито и повдигачите пак се разстропаха и то яко.Сипах му добавка молибден и отихнаха за няколко дена и пак се почна.Та кое според вас да сменя повдигачи,маслото от полусинтетика на минерално или просто марката.Вече съм на 172 000км.По едни мнения във форума казват коли над девет години , минерално а в други теми не защото е гъсто за повдигачите ,едни казват сменяй ги други казват с новите може и да е по зле.Та моля ако може дами помогнете да стигна до истината,защото не мога да го трая да трака.
за това с годините не съм сагласен, може би на по старите коли слагат минерално защото в най ефтино но е и на лошо като качвство
Така минералното масло се прави от петрола и е по некачествено от другите защото гогато изгасиш колата за известно време маслото се стичка и при стартиране триенето е доста по голямо,а при полусинтиката и синтетиката който са изработено съответно от петрол+растително в-ва и само растителни масла маслото остава между частите и при стартиране се намалява триенето а и качеството на синтетика е доста по голямо от на минералното.
Но все пак цената си е цена синтетиката е доста по скъпа към 60 лв за литар и предполагам може да си направиш извод защо е по скъпо
А относно повдигачите дано не са заминали вече
Така минералното масло се прави от петрола и е по некачествено от другите защото гогато изгасиш колата за известно време маслото се стичка и при стартиране триенето е доста по голямо,а при полусинтиката и синтетиката който са изработено съответно от петрол+растително в-ва и само растителни масла маслото остава между частите и при стартиране се намалява триенето а и качеството на синтетика е доста по голямо от на минералното.
Но все пак цената си е цена синтетиката е доста по скъпа към 60 лв за литар и предполагам може да си направиш извод защо е по скъпо
А относно повдигачите дано не са заминали вече
- Теодор
- Автомобил: Ford Fiesta 6 BMW 325XI
- Двигател:
Колега първо забрави че колата ти е на 172х реални км
После при по износени повдигачи както сигурно са твойте много ясно че повече ще тракат с по тънкото 10w40 масло нищо че е по качествено но е за по-нови като км двигатели. Знам че сега ще почнат разни ПРОФЕСИОНАЛНИ мнения
но ако искаш простичък съвет от дългогодишен притежател на VW карай с 15w40 сменяй го на 8-9х км и няма да имаш проблем нито с повдигачите нито течове от семерингите 

- joker
- Автомобил: Golf 3 Variant _Golf4 Variant
- Двигател: 1800 ABS _1900 TDI AHF
Smoke написа:че какво му е на Лики Моли-то?
не на Лике-Молито,ами на налягането на маслото...ако е ниско по редица причини(които няма да изброявам тук защото има писано с тонове) на загрял ДВГ повдигачите чукат и каквото и масло да сложиш,рано или късно ефекта пак се проявява....
Последна промяна от joker на Чет 25 окт 2007 13:41, променено общо 1 път.
- gotin_83
- Автомобил:
- Двигател:
Тази вечер обърнах внимание че лампата за маслото загасва веднага без да премигва,иначе повдигачите пак чукат,ако това значи нещо де.Мисля да пробвам с 15в40 мобил и ще пиша за резултата,че като гледам интереса към темата хич не е малък,явно не съм само аз така.Благодаря на всички отзовали се ако някой има други идеи да казва. 

Върни се в “Golf, Vento, Jetta & Bora”