Темата е интересна и мисля, че тук е мястото да повдигна един правен въпрос, който юристите да разяснят, защото съм уверен че повечето, които живеят в София и преминават по цариградско шосе може да се опарят.
Значи по цариградско (тук ще визирам само участъка Алея Яворов - Орлов мост) е разрешено движение с 80km/h. Малко след полиграфическия комбинат и преди Орлов мост има ограничение 50km./h като ограничението е сигнализирано чрез поставяне на два
последователни стълба на знаци В26. И на двата стълба има камери (скоро бях писал за тях) които те снимат едновременно отпред и отзад и нещо което съм почти сигурен че е радар.
Така тук идва това, което колегата е казал, но аз ще Ви дам целия текст за да изясним въпроса
НАРЕДБА № 18 OТ 23 ЮЛИ 2001 Г. ЗА СИГНАЛИЗАЦИЯ НА ПЪТИЩАТА С ПЪТНИ ЗНАЦИ
написа:Чл. 79. (1) Пътен знак В26 "Забранено е движението със скорост, по-висока от означената" се използва за въвеждане на ограничение на допустимата максимална скорост на движение съгласно чл. 21, ал. 1 от Закона за движението по пътищата (ЗДвП).
(2) (Изм. – ДВ, бр. 18 от 2004 г.) Когато скоростта се ограничава с повече от 20 km/h, тя неколкократно се намалява с 20 km/h, като пътен знак В26 се поставя на разстояния съгласно приложение № 16.
(3) Когато скоростта на движение трябва да се ограничи с 30km/h, намалението е еднократно.
(4) ....
в случая не е интересна - касае ж.п. прелез
Ситуацията е такава че от 80km/h трябва да "слезеш" на 50km/h - 30km/h разлика, което влиза в хипотезата на ал.2 "...скоростта се ограничава с повече от 20 km/h..." и е логично да речем да има един знак
(60) или
(70) примерно. От друга страна пък ал.3 гласи, че "
Когато скоростта на движение трябва да се ограничи с 30km/h, намалението е еднократно."
Та въпросът е - ако да речем си щракнат между двата знака
(50) с повече от 50km/h, но с по малко от 80- в нарушение ли си затова че не си успял от 80km/h моментално да преминеш на 50km/h, защото реално погледнато след първия знак ти вече в зоната му на действие, радара ти е отчел скоростта, а двете камери надлежно са те "документирали"?