UV осветление на километража-инструкции,съвети,снимки и цени

Споделете опит за собственоръчно направени подобрения или ремонти на вашият Volkswagen или попитайте как да ги направите сами
Потребителски аватар
valyo_v
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

UV осветление на километража-инструкции,съвети,снимки и цени

Мнениеот valyo_v » Нед 04 ное 2007 2:53

от почти година се каня да кача малко снимки и обеснения за колегите които искат да си направят километража по "модерен"

ЕДНО УТОЧНЕНИЕ - Снимките не са от най добрите но се надявам да свършат работа!

като за начало са ви нужни няколко неща!

1.УВ луминисцентна лампа 8W 32см(някъде там бе6е) (цената в Бриколаж е 2лв)

2.Инвертор за луминисцентна лампа ( http://www.dobrikit.dir.bg/page14.htm ) а друг вариант е ако си намерите студн катод УВ.. който като цена ще е почти толкова колкото и с лум лампа)
друг вариант е да изкарате захранването от "ламапа за ремонт" който продават по автоаксесоарите,ползващи същата лум лампа само че бяла(цената им е 8-10лв а може и по малко да се намери мисля:) )

3. 1лист А4 картон за визитки ( от офис1 за 15 стинки :) )!!!предполагам че може и със обикновенни листи но ще ви се гънат мн из ръцете докато го правите)

4.Файл за Corel с цифербалтите като за вешия модел, а може и да си ги преправите да речем :)

5.Малко UV червен спрей илии самозалепваща хартия (като тия за ценичките в магазините но в по големи размери- колкото да си облепите стрелките)

6. малко шведска лента,хартиено тиксо,кабели,2 скобки(свински опашки или както там се води:) ),1-2 отверки ииии многооооо желание търпение и време :)

Такаа.. сваляте километража (има мн теми как става точно) принтирате си цифербалтите.. облепяте или боядисвате стрелките..новите циферблати ги закрепяте върху оригиналните чрез мааалко двойнозалепващо тънко тиксо и болчетата които попринцип държат циферблата..

да знаете че не става да си спестите печатането на нови циферблати,тей като оригиналните бели цифри са направени с боя която не отразява УВ светлината! (на снимката се вижда оригиналния циферблат и принтирания)
Изображение

след това махате бялото капаче от горната страна на километража където стоят оригиналните лампички за осветяване.. махате и зелената бленда след което е нужно мааалко да се разшири отвора който се отваря (трябва да стане около 2 см широк)
Изображение
за да може лампата да осветява по добре целите цифербалти :) за целта използвайте макетно ножче!и ако сте с 2 леви ръце извикайте някои по добър :)

за да си подготвите лампата е нужно да облепите самата лампа на половина по дължината първо с хартиено бяло тиско(което ще отразява малко или много светлината от едната страна на лампата защото не ви е нужно да свети от вътрешната страна, а само от тая която е към циферблатите)
Изображение
Изображение
да не се обеснявам.. вижте на снимките как трябва да изглежда долу горе :)
Изображение
Изображение
като краен резултат от подготовката на лампата се получава нещо такова...
Изображение

единствения начин да закрепите УВ лампата и да не ви пречи е да я монтирате над конзолките които държат самия километраж (така ще ги наричам че не знам как се наричат точно)

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

за да се задържи лампата .. самите конзолки имат Т образен профил (погледнато на обратно :) )
като го разглобите ще го видите точно че на снимките се пада отгоре и не се вижда :) (та този ръм над конзолките трябва да се отнеме там където ще седи самата лампа (нещо като легло за лампата :))ориентирайте се по снимките :)
след като го направите.. мушнете лампата над конзолките и я издърпайте към вац докато се притисне между самото табло и конзолките (точно там трябва да е направено и леглото ) и за по сигурно я превържете със скобките)

за захранване се огледайте някъде зад километража трябва да има една мукса със 3 кабела (червен кафяв и сив със синя лента) това е буксата за оригиналните касетофони :) кафевия е минус а сивосиния е +са който е за осветлението на таблото (ако го закачите там .. ще може да регулирате и силата на светлината от стандартното копче)
в случей че не намерите тази букса.. просто намерете сивосиния кабел зад копечето с което се светват фаровете и вземете ток от там:)

след като поставите и свържете лампата.. не би трябвало да имате пробле с монтажа на километража!след като го монтирате и го тествате.. можете да поразместите или завъртите леко лампата така че да освети възможно наи ефектно циферблатите(скобките няма да ви пречат.. вас ви трябват милиметърчета отклонение :) )

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

оставааа да сглобите и останлите чаркаляци от таблото и да се радвате на ефекта :))))) надявам се всеки който иска да успее а за някой неразбрал мойте некадърни обеснения ,няма проблем да драсне едно ЛС :)

УСПЕЕЕХ :)
_

Последна промяна от valyo_v на Нед 04 ное 2007 17:59, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Мнениеот marianchev » Нед 04 ное 2007 8:12

аааа кога идваше към Варна ? Да те вкарам и моето голфче :lol:
Поздравления, много си си играл но си заслужава. Гот е

Потребителски аватар
Жоро Делчев
BBS Collector
Автомобил: Golf GTI16V
Двигател: ABF 1994

Мнениеот Жоро Делчев » Нед 04 ное 2007 9:55

:shock Страхотно се е получило :wink: Ако може да пуснеш снимка на циферблатите през деня,че тази хартия малко ме притеснява. :shock

Потребителски аватар
ivkata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivkata » Нед 04 ное 2007 10:17

Поздравления колега! :shock Наистина много готино се е получило!!! :twisted: Още веднъж благодаря и за обясненията който ми прати на л.с. :wink: Маниак си!! :bowdown

Потребителски аватар
stanko_g
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот stanko_g » Нед 04 ное 2007 12:27

:shocked браво...

Потребителски аватар
valyo_v
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valyo_v » Нед 04 ное 2007 12:32

на светло си изглежда както и преди си е изглеждало.. ако много се загледаш най-много да забележиш че е по матово от оригиналния циферблат!

ето и някаква снимка която намерих,снимана е със телефон и е кофти качеството но долу горе се вижда как изглежда

Изображение

а за колегата marianchev.. аз вече в София живея общо взето ноо поне веднъж в месеца съм във Варна,така че ако има желание може да му обясня на живо,а тои да почерпи :talk: :lol:

Потребителски аватар
nigga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nigga » Нед 04 ное 2007 14:04

като принтираш новите циферблати върху каква хартия ги принтираш,за да отразяват УВ светлината :roll: (нищо не казах) :wink:

Потребителски аватар
marianchev
Автомобил: Passat B5 + B6
Двигател: AFN + BKP

Мнениеот marianchev » Нед 04 ное 2007 16:40

само обаждай като си тук

Потребителски аватар
valyo_v
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valyo_v » Нед 04 ное 2007 17:56

nigga написа:като принтираш новите циферблати върху каква хартия ги принтираш,за да отразяват УВ светлината :roll: (нищо не казах) :wink:

каза си всичко :roll: аз съм писал горе но все пак.. най добре е на картон за визитки (поне аз с такова съм го направил) а ина4е и с обикновенна би трябвало да стане! само че по трудно ще се работи с нея

Потребителски аватар
dan40
Автомобил: Alfa 156 2.0 TS
Двигател:

Мнениеот dan40 » Нед 04 ное 2007 19:50

Мога ли да използвам тази тема да попитам как си зацепи стрелките после на киломертажа , че аз правих една подобна интервенция и сега километража ми се разминава с 20 км разлика някъде (например ако карам с 40 , то ми показва 60

Потребителски аватар
ivkata
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ivkata » Нед 04 ное 2007 20:09

Колега,не можеше ли луминисцентката вместо на кората,да я закрепиш на мястото на лампите за осветление на таблото? :roll: Там дето си прорязал ,мисля че има място или така ми се струва? :wink:

Потребителски аватар
zdafii
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот zdafii » Нед 04 ное 2007 20:37

браво :) такива хора мн ме кефят ама карам г3 мога ли да го приспособя тоя мои километраж аз съм с обортомер ? а като не разбирам от ел техника да се захващам ли изибщо

Потребителски аватар
valyo_v
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот valyo_v » Пон 05 ное 2007 18:00

оо за 3ка.. там таблото е по обло и нз как може д астане.. не съм гледал разглобено такова.. ааа за това че е с оборотомер.. предполагам никакъв проблем:)

а за ивката.. няма как да стане понеже лампата е по дълга от километража и няма как да влезе между тия конзолки за да легне километража

относно това за стрелките.. един от вариантите е да отка4ите оригиналните циферблати
след като им махнете бол4етата циферблата се върти свободно около оста на стрелката и когато го врътнете обратно на часовниковата стрелка.. ограничителя на стрелката освобождава стрелката и тя вече не стои под напрежение
тогава поглеждате километража отстрани и бележите на основата (кутииката която е под циферблата) къде трябва да стои стрелката в освободено положение и тогава вече махате стрелката :) процедурата по поставяне предполагам се досещате сами :)

дано да сте разбрали нещо :gruebel
:)

Потребителски аватар
-Maxxx-
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот -Maxxx- » Пон 05 ное 2007 18:29

Километража ти верен ли е сега тъй като виждам че оригинала е до 200 а твоя е до 260... ?

Потребителски аватар
6669
Автомобил: VW Golf IV GTI TDI Exclusive
Двигател: AHF 1999

Мнениеот 6669 » Пон 05 ное 2007 18:42

-Maxxx- написа:Километража ти верен ли е сега тъй като виждам че оригинала е до 200 а твоя е до 260... ?
НЕ......гъзарията си иска жертви mhihi mhihi

Върни се в “Направи си сам!”