Съвет - процесор и дъно за гейм - РС ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Пон 03 дек 2007 21:15

и какво е чакането след като е работа за две минути да си създадеш масива ... едни драйвери после в началото на инсталацията и няма разлика след това

Tyan написа:ЗА такъв тип сървър поне 2 GB ram, задължително процесор с колкото се може повече L2 Cache (1 MB) работещо на пълната тактова честота на ядрото (Opteron, Xeon) Kafka и Mr.TECHNO добре са си го казали.

Такива софтуерни масиви са кака да кажа доста слабо решение, Препоръчвам да пуснеш RAID масив през специализиран контролер, намират се на пазара разни модели на различни цени. Друг проблем тук. ЗА Файлов сървър единствените RAID масиви които ти вършат работа са 0,1 и 5 ...

0 е много бърз но за съжаление ако диск участващ в масива даде фира забрави информация ... ще можеш да гледаш какво има по диска с диск докторр на нортън примерно но само това. При правене на RAID 0 оптималният вариант е повече дискове и големина на "отрязъците (Chunk)" поне по 32 КБ защото при по-малyk размер машините са по-лагнати.

1 е направен с цел сигурност т.к дублира данните едно към едно като дисковете пишат едно и също а се чете от този чийто глави са по близо до търсената информация ( или в зависимост от настройките може да се настрои единия диска да чете за цилиндри от 0 до Х а дръгия да чете от Х до У). Тък обаче не се постига особено бързодействие

0+1 това е компилация от бърздействието на 0 и сигурността на 1, много лесен за изпълнение, но иска повече дискчета :)))

Това което би те оправило с тия 8 диска обаче е RAID 5, Много бърз (понякога дори по бърз от 0 и много сигурен (в случей че само един диск от масива даде фира ако се прецакат повече от един става доста кофти ситуация)) От тия 8 диска с размер 200ГБ операционната система ще вижда Volume с размер 7 X 200 GB = 1.4 ТБ като 200 GB ще идат за PARITY информация която се ползва за възстановяване на инфото .....

RAID 3 и 4 са на практика доразвид RAID 0 като при 3 парчетата на ниво байтове, а при 4 са блокове, при 3,4 недостатъка е че има отделен диска на които се записва цялостната иформация за възстановяване и райд масива изчаква докато тази информация се запише на диска което лагва системата.

Както си решил да го правиш лощо няма, но в този си вариант помисли за здрав процесор и много рам иначе ще ти пада машината

е тука нещо дет съм писал преди 4-5 години

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 03 дек 2007 21:32

Така и аз да напиша едно две изречения за райдовете
има 2 варианта

софтуерен и хардуерен
хардуерния е по бърз от софт* такъв (който е към самата ОС)
недостатъците на хардуерния са няколко..
примерно цената :lol: а не онея дето са по 30-40лв...
и като се преебе ти трябва абсолютно същия щото ще видиш данни през крив макарон тогава ..
както тиан каза има и вградени в дъното.. ако решиш да извадиш харда и да го закачиш другаде .. пак кур (да се чете кайп) .. ако смениш с друг хардуерен (ако не е същия) пак кур (да се чете кайп)

за софтуерния не съм много на ясно за това ще пастна нещо от колегите в хардуер бг

Предимство на софтуерния пред хардуерния РАИД е това, че можеш да ползваш отделни дялове от дискове вместо целите. Т.е. при хард 80 и хард 200 ако ги сложиш в РАИД 1 губиш 120ГБ от втория (освен 80 които са за дублиране ) и реално ще получиш масив с всичко на всичко 80Г. Докато при софтуерен можеш да си направиш две дяла по 40Г примерно и на двата и само тях да ползваш в РАИД 1. Така губиш само 40Г (което си е характеристика на самия РАИД 1) и нищо повече

райда си има ниво на сигурност което трябва да избереш

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Пон 03 дек 2007 21:36

софтуерния райд е в пъти по бавен от хардуерния ...синхронизира много често ..налага се дисковете да бъдат конвертнати в dynamic тип и още един тон глупости дето са далеч от темата ...оптималната конфигурация за геим компир е стрипинг хардуерен райд дето го има вече у всяко дъно ...или много бърз диск само за ос + виртуална памет и отделен диск също бързичък но не чак толкова за информацията .....

Потребителски аватар
StS
Автомобил: Golf VI
Двигател:
Контакти:

Мнениеот StS » Пон 03 дек 2007 21:51

лее...едни раидове едни сатаи ... Изчакай до февуари.. Geforce 9 Иначе както казах кратко е AMD NVIDIA ASUS дъно каде е проблема ?

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Автомобил: VW Transporter T4 1995
Двигател: ACU
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 03 дек 2007 21:57

Vizor написа:
Tyan написа:hardware raid дето ще върши работа си има вграден у чипсетите на дъното последните три години визоре ;)
иначе винаги когато съм купувал сървъри сме поръчвали с hardwaren raid
Колега, все пак не става въпрос за сървър или за скъзи райд, дето така или иначе не са по джоба на всеки. Аз само предлагам идеята да се ползва вградения SATA RAID на повечето дънни платки както казва колегата Tyan, ги имат от поне три години насам. В къщи съм си го направил така с два диска по 250 GB. И като за дом. комп съм доволен. Нямам претенции за световен рекорд по производителност, но е достатъчно добре за гейм машина. Отделно може да се сложи единичен диск 320-500 GB за по обемистите му работи. В крайна сметка нека колегата си прецени....

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пон 03 дек 2007 22:02

KingoftheROAD написа:
Vizor написа:
Tyan написа:hardware raid дето ще върши работа си има вграден у чипсетите на дъното последните три години визоре ;)
иначе винаги когато съм купувал сървъри сме поръчвали с hardwaren raid
Колега, все пак не става въпрос за сървър или за скъзи райд, дето така или иначе не са по джоба на всеки. Аз само предлагам идеята да се ползва вградения SATA RAID на повечето дънни платки както казва колегата Tyan, ги имат от поне три години насам. В къщи съм си го направил така с два диска по 250 GB. И като за дом. комп съм доволен. Нямам претенции за световен рекорд по производителност, но е достатъчно добре за гейм машина. Отделно може да се сложи единичен диск 320-500 GB за по обемистите му работи. В крайна сметка нека колегата си прецени....

ааа.. аз си помислих че имаш претенции за световен рекорд

http://www.youtube.com/watch?v=JiGsPd3kmI8

тоя мое да те откаже..

сега по темата.. колегите имаха в предвид тея райдове дето се продават по 30-40$ .. по добре без него отколкото с него според мен.. но това си е лично мое мнение
предпочитам да дам 50$ за по бърз хард отколкото за такова нещо

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 03 дек 2007 22:45

Vizor написа:.. колегите имаха в предвид тея райдове дето се продават по 30-40$ .. по добре без него отколкото с него според мен.. но това си е лично мое мнение предпочитам да дам 50$ за по бърз хард отколкото за такова нещо

Може разбира се. Аз затова и питах колегата до каква сума е готов да даде. И от тук да се почне ..... Съгласен?

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 03 дек 2007 22:49

като писах 30-40 лева, имах предвид, че два диска по 160ГБ струват с 30-40 лева по-скъпо от един 320ГБ :idea: , а не че ще се слага допълнителен райд контролер за 30-40 лева :wink:

Също ползвам от няколко години в къщи няколко диска на RAID0 и нямам досега никакви грижи. Много ясно, че ако се скапе някой диск, ще изгоря, но за това си правя архиви на важните неща, които не мога да възстановя.

А иначе дори и пикливите контролери вградени в дъната са достатъчно читави, за да ти дадат поне 40% повече трансфер, а в някой случаи и до 100%, което си е направо супер, като се има предвид нищожната инвестиция в това :wink: Реално погледнато твърдите дискове са най-бавния компонент в едно ПЦ :wink: и шанса да получиш доста по-добра производителност е именно използването на вградените RAID контролери.

Що се отнася за професионалните RAID контролери - там си е съвсем друга работа, която няма нищо общо с нормален домашен компютър... То и дисковете там са едни по-особенни, дето струват по 400-500 евро парчето (300ГБ)... ама сега си говорим за домашен гейм компютър :wink:

Потребителски аватар
KingoftheROAD
Контакти:

Мнениеот KingoftheROAD » Пон 03 дек 2007 22:52

musura написа:... ама сега си говорим за домашен гейм компютър...
:да: :да: :да:

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 04 дек 2007 8:09

абе визоре кви професионални райдове ...говорим за вградените у схемния набор на дъната ...супер са си и вършат работа

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 04 дек 2007 9:20

Tyan написа:абе визоре кви професионални райдове ...говорим за вградените у схемния набор на дъната ...супер са си и вършат работа

Tyanе .. ама тогава отпада купуването на такова нали ? защото отначалото тръгнахме на "препоръчвам ти да купиш"?! След като мусура обясни г оразбрах какво е имал в предвид :wink: споку

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 04 дек 2007 9:22

aааа да бе .... отпада да се купува допълнително ..има го вече в почти всички дъна дори нисък клас :)

Потребителски аватар
Kaizer Soze
Monseigneur
Автомобил: Dacia Sandero Stepway
Двигател: 2017
Контакти:

Мнениеот Kaizer Soze » Вто 04 дек 2007 9:36

musura написа:GB P35C-DS3R/P35/DDR3+DDR2/775 116$ + ДДС
C2 DUO E6750 /2.6G/1333/4M BOX 205$ + ДДС

Варианта GTS с 320MB е компромисния вариант с цена около 300$ + ДДС.

Благодаря на всички за компетентните мнения и помоща :)

Дъното и процесора ще са тези предложени от мусура, картата ще взема ГТ на XFX или ако не ми стигнат парите GTS. 2 или 3 диска по 200 гиги и памет колкото държи дъното.
Имам си кутия Чифтек с 4 кг. захранване (450 W) :), монитори имам 2 :)
така че ще сипя пари само в тези части и ще си ги сглобя с най-голямо удоволствие :)

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 04 дек 2007 9:40

:oops: :kissy: добър избор !

Потребителски аватар
Tyan
Ън Мън
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Tyan » Вто 04 дек 2007 9:42

екстра......дъното е чук, още повече че ICH е R варианта което значи че има INTEL MATRIX STORAGE и ще можеш да правиш квито си искаш райдове :

А процесора е чук с тая системна шина на 1333 мхз и 4 МегаБайта кеш :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”